Gazete Vatan Logo

Putin’le en soğuk buluşma

Batılı liderler, Normandiya Çıkarması’nın yıldönümü törenleri için Fransa’ya gelen Rusya Devlet Başkanı Putin’e, Ukrayna’nın bütünlüğünü tehdit eden politikasına tepki olarak mesafe koydu.

Ukrayna’da batı yanlılarının iktidara gelmesinin ardından başlayan ayrılıkçı hareketleri desteklediği gerekçesiyle ABD ve Avrupa ülkelerinden tepki gören Rusya’nın Devlet Başkanı Vladimir Putin, aylar sonra bir araya geldiği batılı meslektaşlarının soğuk tavırlarıyla karşılaştı.

2. Dünya Savaşı’nın sonunu getiren Normandiya Çıkarması’nın 70’inci yıldönümü törenleri için Fransa’ya gelen Putin’le görüşen İngiltere ve Almanya başbakanları, Kremlin’i saldırgan Ukrayna politikasından vazgeçmeye çağırdı.

İngiltere Başbakanı David Cameron, görüşmede Putin’e “Ukrayna’daki mevcut durumun Londra tarafından kabul edilemez olduğunu” belirtirken, Moskova’dan ayrılıkçı gruplara silah yardımını durdurmasını ve saldırgan politikasına son vermesini istedi.

‘Sizin sorumluluğunuz’

Almanya Başbakanı Angela Merkel ise Putin’e, Ukrayna’daki seçimlerin ardından, özellikle ülkenin doğusunda istikrarın sağlanmasının zamanın geldiği telkininde bulundu. Merkel’in, bu çerçevede Putin’e “Bunun sağlanmasında sizin sorumluluğunuz büyük” dediği kaydedildi.

Rusya’nın Mart ayında Kırım ilhakı nedeniyle gruptan ihraç edilmesinin ardından önceki gün ilk kez toplanan G7 liderleri, Rusya’ya enerji sektörünü de kapsayan ticari ve mali yaptırımlar uygulayabilecekleri uyarısında bulunmuştu. Liderler Rusya’dan, Ukrayna’daki başkanlık seçimlerinin sonucunu tanımasını, sınırdaki askerlerinin tamamını çekmesini ve isyancıları silah bırakmaya ikna etmesini talep etmişti.

Düşmanla sohbet

Aralarında İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth’in de bulunduğu 19 dünya liderinin katıldığı törenlerin ardından gerçekleşen aile fotoğrafı çekiminden sonra Putin, Merkel ve Ukrayna’nın yeni Devlet Başkanı Petro Poroşenko’yla birkaç dakika sohbet etti. Sohbetin içeriği konusunda bir açıklama yapılmadı.

Putin’in daha sonra Obama’yla da yaklaşık 15 dakika süren gayri resmi bir görüşme gerçekleştirdiği açıklandı.


Yüzüne bile bakmadı

ABD Başkanı Obama, fotoğraf çekimi sırasında Rusya lideri Putin’in yüzüne bile bakmadı. Putin’le görüşen Merkel ve Cameron da görüşmelerinde Rus liderle samimi poz vermemeye dikkat etti.

Haberin Devamı