Gazete Vatan Logo

Putin’in Çin ziyareti başlıyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çin’in 2. Dünya Savaşı sırasında Japonya’ya karşı elde ettiği zaferin 70. yıldönümü için yapılacak kutlama törenine katılmak üzere bugün Pekin’e gidiyor. Putin’in Çin ajandasında 30’a yakın ikili anlaşma hedefi var.

Putin’in Çin ziyareti başlıyor

Putin, Pekin’deki temaslarının ilk gününde, Çin Başbakanı Li Kiçiang ile ikili görüşme yapacak ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile resmi akşam yemeği programına katılacak. Kremlin Danışmanı Yuriy Uşakov, Putin'in Çin ziyareti esnasında 30’a yakın ikili anlaşma imzalanacağını söyledi. Uşakov iki ülke liderlerinin daha çok ticari ve ekonomik işbirliğine odaklanacağını bildirdi.

ÇİN VE RUS ASKERLERİ TİANANMEN’DE YÜRÜYECEK

Putin, yarın ise Pekin’in Tiananmen Meydanı’nda yapılacak askeri geçit törenini izleyecek. Çin’in 2. Dünya Savaşı sırasında Japonya’ya karşı elde ettiği zaferin 70. yıldönümü anısına gerçekleştirilecek törende, 12 bin Çinli askerin yanı sıra Rus askerleri de boy gösterecek. Törene, 30 ülkeden devlet ve hükümet başkanı ile resmi heyetlerin katılması bekleniyor. Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Çen Gopin, Putin’in törenlerde Çin halkının en değerli ve saygın konuğu olacağını açıkladı. Rusya'nın Çin Büyükelçisi Andrey Denisov da, "Rusya askerleri ilk kez Pekin'in Tiananmen Meydanı'ndan geçecek, tıpkı Çinli askerlerin 9 Mayıs’ta Kızıl Meydan'dan geçtiği gibi. Bu tür karşılıklı jestler Rusya için çok değerli" dedi.

Pekin’e hareket etmeden önce Xinhua ve Tass haber ajanslarına konuşan Putin, Batılı devletlerin Rusya’ya uyguladığı yaptırımların Moskova ve Pekin'i birbirine yakınlaştırdığını belirterek, Çin'in 'Rusya'nın kilit ortağı' olduğunu ifade etti. Rus lider, karşılıklı saygı, güven ve dostluk temeline dayalı Moskova-Pekin ilişkilerinin günümüzde tarihin en yüksek seviyesine geldiğini de vurguladı.

PUTİN, ÇİN YOLCULUĞU ÖNCESİ ÇİTA'YA GİTTİ

Haberin Devamı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çin'e yapacağı kritik ziyaret öncesinde Rusya'nın kuzeydoğusundaki Çita kentine gitti. Kentte 2. Dünya Savaşı'nın bitişinin 70. yıldönümü dolayısıyla düzenlenen törene katılan Rusya lideri, gazilerle birlikte ebedi ateşe çelenk bıraktı.

RUSYA 2. DÜNYA SAVAŞI'NIN BİTİŞİNİ KUTLUYOR

Rusya ve tüm dünya bugün 2. Dünya Savaşı'nın bitişinin 70. yılını kutluyor. Çita, Habarovsk, Kamçatka gibi doğu bölgelerinde 'Ölümsüz Alay' etkinlikleri düzenleniyor.Rusya genelindeki en büyük etkinlikler ise Vladimir Putin'in ziyaret ettiği Çita'da gerçekleştiriliyor.2 Eylül 1945 tarihinde Tokyo Körfezi'ndeki Uraga Kanalı'nda demirleyen ABD Filosu'na ait USS Missouri gemisinde Japon İmparatorluğu, Amerika Birleşik Devletleri, Çin Cumhuriyeti, Birleşik Krallık, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetleri Birliği (SSCB), Avustralya, Kanada, Fransa Cumhuriyeti Geçici Hükûmeti, Hollanda Krallığı ve Yeni Zelanda savaşı sona erdiren anlaşmayı imzalamıştı.

Haberin Devamı

Kaynak: Sputnik