Gazete Vatan Logo

Putin ile Trump zirve gerçekleştirecek

Moskova'yı ziyaret eden ABD Başkanı Donald Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından kabul edildi. Putin, ziyaretin ikili ilişkilerin düzeltilmesi için umut verici olduğunu söyledi. Bolton, görüşmenin ilişkilerin gelişmesi olanağı sağlamasını umduğunu belirtti.

Putin ile Trump zirve gerçekleştirecek

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kremlin'de Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'la bir araya geldi.

2 saat süren görüşmede ikiliye Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, ABD'nin Rusya Büyükelçisi John Huntsman da ikiliye eşlik etti.

"Görüşmemizin başında, maalesef belirtmeliyim ki, ilişkilerimiz pek iyi durumda değil. Bunu daha önce de açıkça söyledim ve size de tekrarlıyorum" diye söze giren Rusya Devlet Başkanı, Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı'nın ziyaretinin, iki ülke arasında tam teşeküllü ilişkilerin yeniden başlatılması için umut verici olduğunu ifade etti.

Rusya'nın hiçbir zaman cepheleşmeden yana olmadığını vurgulayan Putin, "Umarım, bugün eşitlik ve karşılıklı saygı çerçevesinde tam formatta ilişkilerin nasıl yeniden başlatılabileceği konusunu görüşebileceğiz" dedi.

BOLTON: TRUMP, DÜNYADA İSTİKRARIN KORUNMASINDAN YANA

"Bir kez daha Moskova'da olmaktan mutluyum, beni kabul edip vaktinizi ayırdığınız için teşekkür ederim" karşılığını veren Bolton da ziyaretinin ilişkilerin düzelmesi olanağını sağlaması umudunu dile getirdi.

Haberin Devamı

"Aramızda ciddi anlaşmazlıkların olduğu geçmişte dahi liderlerimiz, danışmanlarımız bir araya gelirdi. Bu dünyada istikrarın sağlanması için önemliydi" diyen ABD'li danışman, Trump'ın dünyada istikrarın korunmasından yana olduğunu sözlerine ekledi.

GÖRÜŞME ÖNÜMÜZDEKİ AY

İki liderin gelecek ay üçüncü bir ülkede görüşeceği bildirildi. Görüşmenin Viyana'da olabileceği medyada haftalardır yer alıyordu.

PUTİN'DEN DÜNYA KUPASI DENEYİMLERİNİ PAYLAŞMA SÖZÜ

13 Haziran'da FIFA tarafından 2026 Dünya Kupası'nın ortak evsahipleri olarak ABD, Kanada ve Meksika'nın açıklanması da gündeme geldi.

İki haftadır 2018 FIFA Dünya Kupası'na evsahipliği yapmakta olan Putin, tebrik ettiği ABD'ye bu alandaki deneyimlerini paylaşma sözü de verdi.

Bolton da Rusya'nın başarıyla altından kalktığı şampiyona evsahipliği için yaptıklarını öğrenmekten memnuniyet duyacaklarını söyledi.

RUS DIŞİŞLERİ: LAVROV İLE BOLTON SURİYE'Yİ KONUŞTU

Haberin Devamı

Bolton, Putin'den önce Lavrov'la görüştü. Rusya Dışişleri Bakanlığı'na göre, ikili görüşmede Suriye, Ukrayna ve Rusya-ABD ilişkilerini ele aldı.

Açıklamada "Suriye ve Ukrayna'daki durum dahil uluslararası gündemdeki konular ele alındı. İkili ilişkilere özel dikkat verildi" ifadeleri kullanıldı.

Daha önce Bolton'ın Moskova temasları sırasında Putin ile Trump arasında zirve gerçekleştirilmesi olasılığının ele alınacağı belirtilmişti. Ancak henüz konuyla ilgili bir ayrıntı basına yansımış değil.