Gazete Vatan Logo

Putin: Hepsi cezalandırılacak

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 64 kişinin öldüğü alışveriş merkezi yangının meydana geldiği Kemerovo kentini ziyaret etti. Yangının nedeninin ihmal olduğu bilgisinin aktarıldığı Putin, olayın tüm faillerini cezalandırma sözü verdi.

Putin: Hepsi cezalandırılacak

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, alışveriş merkezinde çok sayıda kişinin ölümüne yol açan yangının ardından programını değiştirdi ve olayla ilgili soruşturmaya güvenmediklerini belirten vatandaşlarla bir araya geldi.

Putin ziyaret sırasında, halkın AVM önünde ölenler için oluşturulan anma alanına çiçek bıraktı. Putin daha sonra yerel yetkililer ve soruşturmacılarla görüştü. Yetkililer olayın nedeninin ihmal olduğunu ifade etti. Rusya Acil Durumlar Bakanlığı’nın arama kurtarma ekibinden Andrey Sergeyev, alışveriş merkezinin koridorlarının çok dar olduğunu ve tahliye çıkışlarının gerektiği gibi olmadığını kaydetti.

'YANGIN UYARI SİSTEMİ AÇILMAMIŞ'

Rusya Soruşturma Komitesi Başkanı Aleksandr Bastrıkin de "19 Mart’tan beri yangın alarm sistemi çalışmaz durumdaymış, ancak kimse sorunu çözmekle uğraşmamış" dedi. Yangın sonrasında binada çalışan güvenlik görevlisinin yangın uyarı sistemini açabileceği halde bunu yapmadığı bilgisini veren Bastrıkin "Bunun için hiçbir mantıklı açıklama yapamıyoruz" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

PUTİN: BU NE BİR ÇATIŞMA NE DE MADENDE PATLAMA, İHMALDEN İNSANLARIMIZ ÖLÜYOR

Daha önce yangınla ilgili bir yorumda bulunmayan Putin "Ülkemizde olanlar ne bir askeri çatışma ne de bir madende aniden meydana gelen metan gazı patlaması. İnsanlar buraya dinlenmeye gelmiş. Ama insanlar neden mi ölüyor? Cezai ihmalden, üstün körü iş yapılmasından…" dedi.

Kemerovo Belediye Başkanı İlya Seredyuk’la konuşan Putin, AVM’nin binasının en son 2016 yılında kontrol edildiği bilgisini almasının ardından şaşırarak "Güvenliğin sağlanması gerekmesine rağmen 2 yıldır kontrol yapılmadı yani?" ifadesini kullandı.

Daha sonra da yangında ölenlerin ve yaralananların ailelerinin bulunduğu kalabalıkla konuşan Putin, açıklanan resmi ölü sayısı konusunda şüpheye gerek olmadığını belirterek, tüm suçluların cezalandırılacağı sözünü verdi.

Putin "Soruşturma dikkatle yürütülecek. Burada 100 kişilik bir soruşturma ekibi çalışıyor. Tüm suçluların cezalandırılacağından şüphe dahi etmeyin" dedi.

YAS VE PROTESTO

Haberin Devamı

Öte yandan facianın ardından bugün Kemerovo, Ryazan’ın aralarında bulunduğu Rusya’nın bazı bölgelerinde yas ilan edildi. İnguşetya’da da önümüzdeki 3 gün eğlence ve televizyon programlarının iptal edileceği duyuruldu.

Kentte ayrıca belediye binası önünde AVM’deki ihmallere karşı büyük bir protesto düzenlendi.

YANGIN SÖNDÜRÜCÜ YOKTU'

Bu arada Lenta.ru’ya konuşan çalışanlardan biri de AVM’de hiç yangın söndürücü olmadığını anlattı.

Kaynak “6 ay burada çalıştım. Hiç yangın söndürücü görmedim. Olaylar gerçekleşirken alarm çalışmadı. 1 ay önce tatbikat yapmıştık. O zaman alarmı açmışlardı, gayet duyuluyordu, uzun süre açıktı. Bu kez neden alarmın çalışmadığını bilmiyorum. Yangın çok hızlı dağıldı. Alevlerle trambolinler, plastik toplar yandı. Çocukların bulunduğu oyun odası hemen dumanla doldu, hiçbir şey görülemiyordu” ifadelerini kullandı.

Sputnik