Gazete Vatan Logo

Putin'den kritik hamle

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Sırbistan’ın Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesine dahil olarak önemli bir transit ülkesi haline gelebileceğini belirtti.

Putin'den kritik hamle

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandr Vucic ile Moskova'daki görüşmesinin ardından ortak basın toplantısında konuşan Putin, “Sırbistan gelecekte Rus doğalgazın satıldığı büyük bir pazar olmanın dışında transitinde de önemli bir halka olabilir. Sırp partnerlerin, Gazprom’un hayata geçirmekte olduğu Türk Akımı projesine dahil olması konusu üzerinde çalışmalar yapılıyor” dedi.

Putin, Rus gazın Sırbistan’a sevkiyatının 2022 yılına kadar 3.5 milyar metreküpe kadar yükselebileceğini söyledi.

Ortak basın toplantısında açıklamasının bir kısmını Rusça bir kısmı da Sırpça yapan Vucic, tarafsız olan ülkesinin NATO dahil hiçbir askeri birliğe girmeyeceğini belirtti. Onurlu Sırp halkının hiçbir zaman Rusya’ya uygulanan yaptırımlara katılmayacağını söyleyen Sırp lider, “Onurlu Sırp halkının hiçbir zaman Rusya’ya karşı yaptırım getirmediğini ve getirmeyeceği ve Rus halkıyla samimi ve geleneksel dostluğumuzu korumak için her şey yapacağımızın bir kez daha altını çizmek benim görevim” ifadelerini kullandı.

Belgrad’ın politikasının bağımsız olduğunu ve öyle de kalacağını kaydeden Vucic, “Siyasi anlamda Sırbistan her zaman Putin’e, bizim için yaptığı çok önemli şeyler için minnettar olacak” dedi.

Haberin Devamı

Vucic, Sırbistan’ın tarafsız ülke olduğunu ve NATO dahil hiçbir askeri birliğe katılma niyetinde olmadığının da altını çizdi.

Putin, Balkanlar’daki durumun istikrara kavuşmasının Rusya’nın çıkarına olduğunu belirtti. Görüşmenin ardından yaptığı açıklamada Putin, “Rusya, bu bölgedeki durumun istikrara kavuşmasına, tüm Balkan ülkeleriyle karşılıklı yarara dayanan ilişkilerin gelişimine ilgi duyuyor” dedi. Rus lider, Sırbistan’ın bağımsızlık ve toprak bütünlüğünü sağlama konusunda Belgrad’a yardımı sürdüreceklerini vurguladı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN ÖNERMİŞTİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 10 Ekim 2017 tarihinde Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile düzenlediği ortak basın toplantısında Türk Akımı doğalgaz boru hattının Sırbistan'a da ulaşması konusunda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de olumlu düşüneceğine dair inançlı olduğunu dile getirmişti.

Haberin Devamı

'KOSOVA ÇÖZÜMÜNÜ DESTEKLERİZ'

Öte yandan Belgrad ve Priştine’nin Kosova ile ilgili ortak kararlarına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Putin, alınan kararlara ne olursa olsun destek vereceklerini belirtti. Putin, “Belgrad ve Priştina arasında varılacak her türlü karşılıklı kabul edilebilir çözüme destek vereceğiz” ifadelerini kullandı.

Rus lider, Kosova ile ilgili durumun BM Güvenlik Konseyi kararına uygun olarak taraflar arasındaki diyalog temelinde ve siyasi yollarla çözüme kavuşturulması gerektiğini kaydetti. (sputnik)