Gazete Vatan Logo

Putin demokrasisi

Parlamentoda 40 anti-terör yasa tasarısı görüşülüyor. Yasalar geçince Rusya'nın yeniden Çarlık dönemine döneceği yorumları yapılıyor. Rus lider valilerin artık seçimle değil, atamayla göreve geleceğini söylüyor. Muhalefetin sesini kısmak için yeni yöntemler geliştiriyor. Özellikle Kafkas kökenlilere yönelik polis baskınları gerçekleştiriliyor. Hergün yüzlerce "şüpheli" gerekçe gösterilmeksizin tutuklanıyor.

Vladimir Putin, merkezi otoriteyi artıran tartışmalı politik reformlara rağmen Rusya'nın demokrasi yolundan ayrılmayacağını açıkladı. Putin, "Rusya 10 yıl önce demokratik ve sosyal bir devlet tercihi yaptı. Bundan vazgeçmeyecek" dedi. Rus lider aynı zamanda güvenliğin de önemine işaret ederek şöyle konuştu: "Bence demokrasi ve istikrarın önemi eşittir. Biri gelip cüzdanınızı isterse verirsiniz. Kellenizi istediğinde bunu yapacak haliniz yok. O yüzden önlemi baştan almak zorundayız." Ancak Putin'in demokrasiden vazgeçmeyeceğine yönelik açıklaması şüpheyle karşılandı. Çünkü, Osetya'da 300'den fazla insanın can verdiği okul baskınının ardından, Rus parlamentosunda terörü önlemeye yönelik 40 tasarı görüşülmeye başlandı. Bu "demokratik reformlardan" bazıları şöyle:

Valileri Putin atayacak
Meclisin alt kanadı Duma'da görüşülen önergelerden biri, ülke genelindeki 89 yerel valinin seçimle başa gelmesine son verilmesini öngörüyor. Bundan sonra tüm valilerin Putin tarafından atanması amaçlanıyor. Bu girişimin ardından 30 vali Putin yanlısı partiye kaydoldu.

Bağımsız vekil olmayacak
Rusya'da muhalefet partileri Kremlin'in baskısı altında olduğu için çoğu Putin karşıtı politikacı, genelde bağımsız milletvekili olmayı tercih ediyor. Ancak Putin, parlamentodaki tüm vekillerin parti üyesi olması gerektiğini söyledi. Böylece muhalefetin gücünün kırılması amaçlanıyor.

10 bin kişi gözaltında
Rusya genelinde son bir haftada 10 bin "şüpheli" gözaltına alındı. Özellikle Kafkas kökenlilere yönelik düzenlenen operasyonlarda yakalananların yarısının göçmen olduğu açıklandı. 870 kişi ise derhal sınırdışı edildi.

Taşınmak bile yasak
Putin'in yeni önlemleri arasında, Rus vatandaşlarının yeni bir eve taşınmadan önce güvenlik güçlerinden izin alması şart koşuluyor. Aynı izinler otomobil alıp satarken de geçerli olacak. Böylece her vatandaşın her hareketi izlenmiş olacak.

Şüpheli listesi istiyor
Moskova yönetimi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden Rusya'ya yönelik faaliyet gösteren terör şüphelilerinin listesinin çıkarılmasını istedi. Böylece şüphelilerin Rusya'ya iadesinin kolaylaştırılması amaçlanıyor.

Medya terörle savaşsın
Putin'e göre, uluslararası basın da terörle mücadeleye etkin bir şekilde katılmalı. Rus lider dün yaptığı açıklamada, "Medyanın işi sadece habercilik olmamalı... Teröristlere karşı devletlerle ortak hareket etmeli" dedi.

Haberin Devamı