Gazete Vatan Logo

Putin'dan çarpıcı öneri: Ortak güvenlik bölgesi kurulmalı

Putin'dan çarpıcı öneri:  Ortak güvenlik bölgesi kurulmalı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin yarınki Yunanistan ziyareti öncesinde Yunan Kathimerini gazetesi için bir makale yazdı. Rusya ve Avrupa'nın, ilişkilerin ne yönde şekilleneceğine karar verilmesi gereken bir dönüm noktasında olduğunu belirten Putin, Atlas Okyanusu'ndan Pasifik'e uzanan ortak güvenlik bölgesi çağrısı yaptı.

Kathimerini'de yayımlanan makalesinde Rusy'nın Yunanistan'la olan ilişkilerinin 'uygarlık değerlerine, Ortodoks kültüne ve gerçek bir karşılıklı sevgiye' dayandığını belirten Putin, "Ne yazık ki Rusya—AB ilişkilerindeki gerileme Yunanistan'la olan ilişkilerimizin daha da güçlenmesinin önünde duruyor. Nitekim karşılıklı ticaret hacmimiz önceki yıla oranla üçte bir düşüp 2.75 milyar dolara geriledi. Bunun etkileri özellikle Yunanistanlı tarım üreticilerinde görüldü" ifadelerini kullandı.

?"Rusya, AB ile eşitlik ve gerçek partnerlik ruhuna dayanan bir diyalog kurulması gerektiğine inanıyor. Ancak Avrupalı meslektaşlarımız her iki taraf için de yararlı olacak bu yolu izlemekte istekli görünmüyor" diyen Putin şöyle devam etti: "Bunlara karşın AB ile olan ilişkilerimizin çözemeyeceğimiz problemlerle karşı karşıya olmadığına inanıyorum. Fakat çok yönlü partnerliğe geri dönmek için tek taraflı yaklaşımlar terk edilmeli. Taraflardan her biri, bir diğerinin fikirlerine ve çıkarlarına saygı göstermeli."

Haberin Devamı

'EŞİT VE BÖLÜNMEZ BİR GÜVENLİĞİN İNŞASINA DAYANAN ORTAK İŞBİRLİĞİ BÖLGESİ' VURGUSU

Rusya ve AB'nin, 'İlişkilerimizin geleceğini nasıl görüyoruz ve hangi yöne doğru ilerleyeceğiz?' sorusunun cevaplanması gereken bir dönüm noktasına geldiğini belirten Putin, "Bense Ukrayna'da olanlardan ders alıp Atlas Okyanusu'ndan Pasifik'e uzanan alanda eşit ve bölünmez bir güvenliğin inşasına dayanan ortak bir ekonomik ve insani işbirliği bölgesi kurulması yönünde ilerlememiz gerektiğine inanıyorum" vurgusu yaptı.