Gazete Vatan Logo

Putin: Bizi yok edecek hiçbir güç yok ve olmayacak

İkinci Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası'nın mağlup edilmesinin 72. yıldönümü Kızıl Meydanda yüzlerce askerin ve askeri aracın geçişi ile görkemli bir şekilde kutlandı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin yaptığı konuşmada, "Bizim halkımızı yok edecek hiçbir güç yok ve olmayacak." dedi

Putin: Bizi yok edecek hiçbir güç yok ve olmayacak

Kızıl Meydan'da düzenlenen askeri geçitte 10 binden fazla asker, 114 askeri araç katıldı. Törene 72 uçak ve helikopterin katılması da planlanmıştı, ancak 7 Mayıstaki genel kontrol geçişinde yer almalarına rağmen uçak ve helikopterlerin kötü hava koşulları nedeni ile son anda gösterileri iptal edildi.

Kutlamalara özel düzenlenen askeri geçitte tankların yanı sıra hava taktik ve savunma sistemleri de kullanıldı. İskender-M, S-400lerin yanı sıra Yars kompleksleri ile birlikte bu yıl ilk defa Arktikte kullanılan askeri araçlar "Tor-M2DT" ve "Pantsir'-SA" da Kızıl Meydandaki geçiş töreninde yer aldı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kızıl Meydan'daki askeri gösteride Rus vatandaşlarının Zafer Bayramını kutladı ve 1 dakikalık saygı duruşuyla töreni başlattı. Daha sonra bir açıklama yapan Rusya Devlet Başkanı, şu açıklamayı yaptı:

"Halkın, kendisinin vatanını koruyarak ve Nazizmi kahramanca ve kararlı bir şekilde yok ederek büyüklüğünü belirlediği Zafer Bayramınızı kutluyorum. Bu korkunç gücün karşısındaki zafer asırlar boyu insanlık tarihinde kalacak. Zaferin çok sayıda ve yeri doldurulamaz kayıplarla elde edildiğini hatırlamamız gerek. Bu trajedi dünyanın önde gelen ülkelerinin fikir çatışmaları sebebiyle engellenemedi. Bu Nazistlerin diğer halkların kaderini belirleme ve kanlı, sert savaş yaratma imkanı sağladı. Sovyetler Birliği'ne en güçlü darbeleri vurdular. Fakat, bizim halkımızı yok edecek hiçbir güç yok ve olmayacak. Halkımız ölümü göze alarak ana vatanlarını korudular ve İkinci Dünya Savaşı'nın tekerini geriye döndürdüler.

Haberin Devamı

Biz hiçbir zaman Avrupa'nın özgürlüğünü ve dünyadaki uzun zamandır beklenen barışı bizim dedelerimiz ve babalarımızın sağladığını unutmayacağız. Büyük Zaferin kahramanları komutanlar, askerler, yaşlılar, çocuklar, farklı milletlerden ve mesleklerden insanlar oldu. Onların hepsi sabırla İkinci Dünya Savaşı'nın yollarından geçtiler. Zafer kazandıklarını öğrenemeden hayatlarını kaybettiler, fakat onun için her şeyini yaptılar.

Savaştan dönmeyen herkesin karşısında boynumuzu büküyoruz. Aramızdan ayrılan gazilerimizi anıyoruz. "

Haberin Devamı

Her yıl Rusyada, 9 Mayıs 1945 yılında Berlinde Almanyanın koşulsuz teslim oluşunu sağlayan kararnameyi imzalandığı ve Büyük Vatan Savaşının sona erdiği gün olarak kutlanan Zafer Bayramı bu yıl da başta Kızıl Meydanda olmak üzere bütün Rusyada coşkulu törenlerle kutlanıyor.