Gazete Vatan Logo

Psikolojik sınırda

Fed’in faiz artıracağı beklentisi ve jeopolitik gelişmelerle dolar/TL 3.1273’ü görerek rekor kırdı. Gün sonunda 3.11’in altına inen dolar, psikolojik sınırdan dönmüş oldu

Psikolojik sınırda

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artışı kararının giderek yaklaştığı beklentisi, başkanlık tartışmaları ve jeopolitik endişelerin etkisiyle dolar tarihi zirveye çıktı. Dolar/TL dün 3.1273’ü görerek, tüm zamanların rekorunu kırdı. Resmi tatil nedeniyle piyasalar yarım gün açık kalırken, TL diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine göre daha kötü performans sergiledi. Merkez Bankası’nın son çeyrekte Türkiye ekonomisinin yavaşlayacağı tahmini ile 2017 yılı enflasyonu öngörüsünü yukarı yönlü revize etmesi de doları etkileyen unsurlar oldu. Dolar/TL rekor sonrası yeniden 3.11’in altına gerilerken, gün sonunda psikolojik sınır olarak kabul edilen 3.1250’den dönülmüş oldu. Kur seviyelerinin baskıladığı BIST-100 endeksinde de yarım günlük işlemlerde düşük hacim görüldü. Borsa haftayı yüzde 0.52 kayıpla 78.332 puanda kapattı.

ABD tahvilleri olumsuz etkiledi

Piyasadaki gelişmeleri değerlendiren Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan, “Kurda yükseliş eğilimine ağırlık kazandıran etmenlerden birisi Fed’in faizi yükseltmesi beklentilerinin artması ve ABD tahvil faizlerindeki çıkışın ağırlık kazanması. İç jeopolitik ile siyasi faktörler de geniş resimde TL’nin duyarlılığını artıran etkenler. ABD 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 1.85 seviyesine yükseldi. Aynı zamanda Türk tahvil faizlerinde de yukarı yönlü hareket gözleniyor.”

Haberin Devamı