Gazete Vatan Logo

PSA 8 bin kişiyi çıkarıyor

Avrupa’nın 2’nci büyük otomotiv üreticisi de sonunda krizle baş edemedi

Avrupa’nın 2’nci büyük otomotiv üreticisi de sonunda krizle baş edemedi. Fransız üretici PSA Group (Peugeot Citroen) Paris yakınında 3 bin kişinin çalıştığı 39 yıllık Aulnay fabrikasının 2014 yılında üretimi durduracağını söyledi. Bu, Fransa’da son 20 yıldır kapatılan ilk otomobil fabrikası olacak. Buna ilaveten, şirketin Fransa’nın batısında Rennes şehrinde yeralan fabrikasında çalışan 5 bin 600 çalışandan 1.400’ünün işten çıkarılması da söz konusu. Fransa genelindeki diğer fabrikalarda ise 3 bin 600 işçi çıkarılacak. Şirket, geçen hafta, Euro Bölgesi piyasalarında yaşadığı ‘derin kriz’ nedeniyle ilk yarı satışlarının yüzde 13 düştüğünü duyurmuştu.

‘Kabul edilemez’ plan

PSA Group, bu yıl başında, geçen Kasım ayında 6 bin çalışanını işten çıkararak 1 milyar euro tasarruf sağladığını açıklamıştı. Böylece 2014 yılına kadar Fransız otomotiv devi, 14 bin kişiyi işine son vermiş olacak.

Peugeot’nun Yönetim Kurulu Başkanı Phillipe Vain, durumun çok kötü olduğunu söyledi. Vain, “Krizin derinliği ve sürekliliği yeniden yapılandırmayı gerekli kıldı” diye konuştu. İşlerini kaybedenlere yeniden iş bulabilmeleri için destek vereceklerini belirten Vain, Aulnay’da işten çıkartılanların yarısının Paris’in Poissy bölgesindeki fabrikada istihdam edileceğini de sözlerine ekledi.

Peugeot tarafından yapılan açıklamada şirketin yılın ilk yarısında 700 milyon euroluk bir zarar raporu açıklayacağını, üretim biriminin ayda 200 milyon euro zarar ettiği ve göstergelerin 2015’ten önce pozitife dönmesinin beklenmediği belirtildi.

Sendikaların firmanın açıklamasını ‘savaş ilanı’ ve ‘deprem’ olarak niteledirirken, Europe 1 radyosuna verdiği bir röportajda Fransa Sosyal Politikalar Bakanı Marisol Touraine, kesintilerin ‘kabul edilemez’ olduğunu söyledi.

Peugeot fabrikaları kapasite altında, potansiyellerinin ortalama yüzde 76’sını kullanarak çalışıyor.

Haberin Devamı