Gazete Vatan Logo

Protokolde ilk kez!

Hayrünnisa Gül de oradaydı

Protokolde ilk kez!

Cumhuriyetin kuruluşunun 89. yıl dönümü dolayısıyla resmi geçit düzenlendi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 89. yıl dönümü dolayısıyla Atatürk Kültür Merkezi (AKM) tören alanında resmi geçit düzenlendi.

Protokolde ilk kez
Törene, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, yüksek yargı organlarının başkanları, Bakanlar Kurulu’nun bazı üyeleri ve eşleri, kuvvet komutanları, yabancı misyon şefleri ile subay, astsubaylar ve vatandaşlar katıldı.

Cumhurbaşkanı Gül, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel ile üstü açık bir araçtan, atlı polisler ve törene ilk kez katılan Cumhurbaşkanlığı motorize timleri eşliğinde geçit törenine katılan birlikleri denetledi. Cumhurbaşkanı Gül ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel, vatandaşlar ile öğrencilerin bayramını da kutladı.

Tören, Cumhurbaşkanı Gül’ün protokoldeki yerini almasıyla başladı. İstiklal Marşı’nın okunmasından sonra öğrenciler şiirler okudu ve halk oyunları gösterisi yapıldı. Bu sırada, Türk Hava Kurumu ve TSK paraşütçüleri atlayış gerçekleştirdi. Türk bayrağı taşıyan paraşütçülerin atlayışı hem protokol hem de vatandaşlar tarafından alkışlarla karşılandı.

Geçit töreni

Gösteriler, TSK Armoni Mızıkası ve karma bandonun pistteki yerini almasıyla devam etti. Karargah askerlerinin geçişinin ardından sırasıyla muharip gaziler ve iç güvenlik harekatı gazileri, 81 ili temsilen Türk bayrağı taşıyan öğrenciler, sancakları taşıyan askerler, Ankara Garnizonu’na bağlı askerler, büyük boy Atatürk posteri ve Türk bayrağı taşıyan öğrenciler, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı izci grupları ile başkentteki bazı okulların öğrencileri tören alanından geçtiler.

Türk bayraklarının ve sancakların geçişinde protokolün tamamı ayağa kalkarak, bayrak ve sancakları selamladı. Daha sonra Polis Akademisi ve Polis Koleji öğrencileri, Kara, Deniz ve Hava Harp Okulu öğrencileri, Kara, Deniz, Hava ve Jandarma askerlerinden oluşan karma tabur, GATA Hemşirelik Yüksekokulu öğrencileri, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı geçiş yaptı.

Tören, Çanakkale, Kurtuluş Savaşı, Kore ve Kıbrıs savaşlarında yer alan askerleri temsil eden tarihi bölük ve atlı tören kıtasının geçişiyle sürdü. TSK Armoni Mızıkası ve karma bandonun pisti terk etmesinin ardından, Ankara Kulübü Seymenleri ve Genelkurmay Başkanlığı Tarih ve Stratejik Etüt Başkanlığı’na bağlı Mehteran Bölüğü tören geçişi yaptı.

Motorize polis birlikleri, Ankara Büyükşehir Belediyesi motorize zabıta ekipleri geçişleri izledi. Türk Kara Kuvvetleri’ne ait zırhlı araçlar, füze ve topçu birlikleri ile taarruz ve genel amaçlı helikopterler törene katıldı.

Ayrıca Türk Hava Kuvvetleri’ne ait savaş uçaklarının geçişinin ardından akrobasi timi ”Türk Yıldızları” da gösteri yaptı.

HAYRÜNNİSA GÜL DE EŞLİK ETTİ

Cumhurbaşkanı Gül, tören geçişini Orgeneral Özel ile ayakta izledi.

Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından eşi Hayrünnisa Gül de AKM’de düzenlenen törende ilk kez Gül’e eşlik etti.

Tören alanında vatandaşlara ayrılan bölümde, izleyiciler ellerindeki Türk bayraklarıyla bayram coşkusuna katıldı. Tören alanı ve çevresindeki binalar, Türk bayrakları ve Atatürk resimleriyle donatıldı. Tören alanında tarihteki Türk devletlerinin bayraklarına da yer verildi.

Bu arada tören geçişi sırasında Başbakan Erdoğan’ın şeref locasındaki yerinden bir süre ayrılarak İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile görüştüğü görüldü.

Haberin Devamı