Gazete Vatan Logo

Prostat hastalarına müjdeli haber!

Son yıllarda Laser teknolojisindeki gelişmeler sonucunda geliştirilen HOLEP ameliyatı son 10 yılda bütün Avrupa ülkeleri ve Amerika’da yaygın olarak kullanılıyor.

Yöntem, prostat tedavisinde yeni altın standart olarak görülüyor. Medicana International Ankara Hastanesinde 4 yıldan beri Üroloji uzmanı Prof. Dr.Remzi Sağlam tarafından başarılı bir şekilde uygulanan HOLEP yöntemi son 1 yıldır Medicana Bahçelievler Hastanesinde de başarı ile uygulanmaya başlandı. Yöntemle ilgili bilgi veren Üroloji Uzmanı Op.Dr. Mehmet Ferhat; “Aynen açık ameliyatta olduğu gibi prostatın tamamı çıkarılır. Büyümüş olan prostat dokusu, normal idrar yolundan girilerek prostat kapsülünden ayrılır, lazer kullanıldığı için kanama olmaz. Holmium Laserin doku derinliği 0,4 mm olduğundan erkeklikle ilgili sinirler üzerinde hiçbir zararlı tesiri yoktur. İdrar kesesine itilen prostat dokusu “Morsellatör” denilen özel bir aletle kıyma haline getirilir. Çıkarılan bu prostat dokusu tahlile gönderilerek prostat kanseri olup olmadığı da anlaşılır.”dedi.

PROSTAT HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

Prostat; idrar kesesinin altında, idrar yolunu saran, kestane büyüklüğünde erkek salgı bezidir. 40-50 yaş sonrası birçok erkekte prostat büyümeye başlar ve idrar yolunu daraltır. Bunun sonucunda hastada zor idrar yapma, gece idrara kalkma, idrarı kesik kesik veya zayıf yapma, idrar yapmada bekleme, yaptıktan sonra damlama ve idrar kesesini tam boşaltamama gibi şikayetler görülür. Bunlar ayrıca, prostat kanseri belirtisi de olabilir.

50 yaşını aşmış erkeklerde prostat büyümesinin fazla görüldüğüne ve kişinin hayat kalitesini olumsuz etkilediğine dikkat çeken Medicana Bahçelievler Hastanesi Üroloji Uzmanı op. Dr. Mehmet Ferhat; “Prostat büyümesi genel olarak iki şekilde görülüyor. Birincisi ve çoğunlukla iyi huylu büyüme, ikincisi kötü huylu büyüme ise iyi huylu büyümeye nazaran daha az gözlemlenen bir durumdur. Prostat şikayetleri ile başvuran hastaya; PSA testi, prostatın büyüklüğünü görmek için ultrasonografi ve idrarın akış hızını görmek için üroflowmetri testi yapılır. Tetkiklerin sonucuna göre, hafif derecedeki prostat büyümesinde ilaç tedavisi verilir ve hastanın düzenli prostat kontrolleri yapılır. İlaç tedavisine rağmen İdrarını çok zayıf yapılması, mesanede boşaltılamayan idrar kalması veya hastanın şikayetlerinin çok olması halinde cerrahi girişim gerekebilir.

HOLEP YÖNTEMİYLE ERTESİ GÜN TABURCU OLABİLİRSİNİZ

Haberin Devamı

Bu yöntemin kapalı olarak yapılması hastanın hemen ertesi gün evine gidebilmesi, çok rahat idrar yapması ve erkeklik üzerine zararının olmaması gibi avantajlar sağlar. Ayrıca bu yöntemin en büyük avantajlarından birinin de her büyüklükteki prostata yapılabilmesi olduğunu vurgulayarak, bu güne kadar 250 grama kadar olan prostatları tamamen kapalı olarak HOLEP ile çıkardıklarını söyledi. Ancak TUR, greenlight, plazmakinetik gibi yöntemlerle yapılan ameliyatlarda içerde mutlaka prostat dokusu kalır.

Haberin Devamı