Gazete Vatan Logo

Propofol nedir? Propofol maddesi öldürücü bir etkiye mi sahip?

Isparta’da endoskopi müdahalesi sırasında, anestezide kullanılan ‘’propofol’’ maddesi nedeniyle 1 kişinin öldüğü iddiasından sonra,’’propofol’’ maddesi hakkında yapılan araştırmalar da arttı. Peki, propofol nedir?

Propofol nedir? Propofol maddesi öldürücü bir etkiye mi sahip?

Propofol nedir?” sorusu Isparta’da bir kişinin hayatını kaybetmesi sonrası araştırılan konular arasına girdi. Propofol kısa etkili, intravenöz hipnotik ajandır. Anestesizinin devamını sağlamak için kullanılmaktadır. Ancak bugün bloklu ilaçlar listesi içerisinde yer almaktadır. İşte ’’propofol’’ hakkında merak edilenler…

PROPOFOL NEDİR?

Propofol kısa etkili, intravenöz hipnotik bir ajandır. Genel anestezi, indüksiyon ve idamesi, mekanik ventilasyon’da kullanılır. Propofol aynı zamanda yaygın veteriner ilacı olarak da kullanılır.

PROPOFOL KULLANIM ALANLARI

Endikasyonlar

Propofol anestezi indüksiyonu ve bazı durumlarda devamı için kullanılır. Propofol, sodyum tiyopental yerine anestezi başlatmak için sıklıkla kullanılır, çünkü propofolün iyileşme daha hızlıdır ve “temizdir”. Propofol mekanik ventilasyon ihtiyacı olan, ancak yoğun bakım ünitesindeki hastalar gibi cerrahi geçirmeyen bireylerin sedasyonunda da kullanılır. Kritik hastalarda, propofolün etkinlik ve toplam maliyet açısından lorazepamden daha üstün olduğu belirtilmektedir. Prosedürel sedasyon için propofol de kullanılır. Bu şekilde kullanımı, midazolamla karşılaştırıldığında daha hızlı toparlanma ile sonuçlanır. Ayrıca opioidler veya benzodiazepinler ile kombine edilebilir. Hızlı indüksiyon ve iyileşme süresinden ötürü, propofol aynı zamanda MRI uygulanan bebeklerin ve çocukların sedasyonu için yaygın olarak kullanılmaktadır. İkisi birlikte düşük oranda yan etkilere sahip olduğu için genellikle ketaminle birlikte kullanılır.

Haberin Devamı

Kontraendikasyonlar

Propofol, herhangi bir bileşenine karşı aşırı duyarlılığı bilinen hastalarda kontrendikedir. Yumurta, yumurta ürünleri, soya fasulyesi veya soya ürünleri alerjisi olan hastalarda kontrendikedir.

PROPOFOL İLACI YAN ETKİLERİ

Solunuma baskılar yapar.
Kardiyovekülere sebep olabilir.
Verilen doz ilişkili apne olabilir.
Uygulanan bölgede şiddetli ağrılar olabilir.
Alerji oluşumuna sebep olabilir.
Propofol, uygulandığı bölgeden başlayarak vücuda hafif,orta şiddetli ağrılar oluşturur ve bu ağrıları hastanın hissetmemesi için lokal anestezi uygulanır. İlaç uygulanırken çekildiği enjeksiyon içerisine eser çekilir ise daha az ağrılar verir.

Haberin Devamı

SAĞLIK BAKANI ISPARTA’DAKİ İDDİALARA CEVAP VERDİ

Sağlık Bakanı Koca, Isparta'da endoskopi müdahalesi sonrası bir hastanın hayatını kaybettiği, 8 hastanın rahatsızlandığı olayda etken maddenin 'propofol' olduğu iddialarına ilişkin kamuoyunda oluşan tedirginliğe değinerek ilacın takip sisteminden bloklandığını duyurdu. 'Propofol' 81 ile gönderilen talimat ile 'çok acele' durdulması veya iade edilmesi istenmişti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "propofol" etken maddeli anestezi ilaçlarına ilişkin, "İlaç takip sisteminden blokladığımız ilaçların hastaya kullanılması mümkün değil" dedi.

Koca, "propofol" etken maddeli anestezi ilaçlarının bazı serilerinin piyasadan çekilmesine ilişkin, "İlaç Takip Sistemi, üretimden hastaya kadar bu süreci takip eden bir sistem. Buradan blokladığımız ilaçların hastaya kullanılması mümkün değil. Vatandaşımızın bu anlamda tedirgin olmasını gerektiren bir durum söz konusu değil" diye konuştu.

Bakan Koca, yapılan bloklama sonrası bu ilacın bir kullanımının olmadığını belirterek, bununla ilgili incelemelerinin devam ettiğini, herhangi bir sorun görünmediğini aktardı.

Haberin Devamı