Gazete Vatan Logo

Proje tek, ismi çift

Bağdat Caddesi’nde Taş Yapı’nın Four Winds, Birleşik Gayrimenkul’ün Park Residences Cadde adıyla tanıttığı lüks projede çifte isim sorunu yaşanıyor. Tarafların anlaşmazlığı sürerken Taş Yapı’nın açtığı dava sonucunda Birleşik Gayrimenkul’e ait daireler için ihtiyati tedbir kararı çıktı.

Proje tek, ismi çift

İstanbul Bağdat Caddesi’nde Maliye Bakanlığı arsası üzerinde inşa edilen lüks konut projesinde müteahhit firma Taş Yapı ile projedeki bazı bağımsız bölümleri özelleştirme kapsamında satın alan Birleşik Gayrimenkul arasında sular durulmuyor. Tamamı 500 konuttan oluşan projede 159 daireye sahip Taş Yapı, Four Winds adıyla satışlarını sürdürürken, 341 daireye sahip Birleşik Gayrimenkul de kendine ait bağımsız bölümlere ‘Park Residences Cadde’ adını verdi. Birleşik Gayrimenkul, Park Residence Cadde ismiyle satışa hazırlanırken, Taş Yapı’nın açtığı dava sonucunda Birleşik Gayrimenkul’e ait daireler için ilgili davalar sonuçlanana kadar ihtiyati tedbir kararı çıktı.

ÖİB’den satın aldı

Maliye Bakanlığı’nın Kadıköy’deki arsasında inşaatı Taş Yapı geliştirdi. Anlaşmaya göre, projenin yüzde 40’ı müteahhit firma olan Taş Yapı’nın olacak, geri kalan yüzde 60 için Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) ihaleye çıkacaktı. İhale, Kasım 2013’te gerçekleşti ve Taş Yapı yüzde 60 pay için 530 milyon lira verdi. Ancak bu ihale ÖİB tarafından iptal edildi. Ağustos 2014’te yapılan ikinci ihaleyi ise 577 milyon lira ödeyen Birleşik Gayrimenkul kazandı. Buna göre, yüzde 60 yani 341 daire Birleşik Gayrimenkul’de, yüzde 40 yani 159 daire Taş Yapı’da kaldı. Taş Yapı, ‘Four Winds’ adıyla tanıtım yaparken, yaklaşık 8 ay önce devraldığı projedeki hazırlıklarını tamamlayan Birleşik Gayrimenkul de farklı bir isimle tanıtım yapmayı tercih etti. Şirket, yeni isim olarak ‘Park Residence Cadde’yi seçti. Buna göre projedeki aynı bloktaki daireler bile farklı isimlerle, farklı şirketlere ait olarak satışa sunuluyor.

Haberin Devamı

Tedbir kararı çıktı

Bu süreçler devam ederken, Kadıköy Belediyesi ve Taş Yapı, Özelleştirme İdaresi’ne proje ve ihale süreciyle ilgili dava açtı. Kadıköy Belediyesi’nin yapılaşma kurallarına uyulmadığı ve belediyeye gerekli bedel ödenmediği iddiası ile açtığı davada, ihale ilanı için yürütmenin durdurulması kararı çıktı. Taş Yapı’nın ilk ihalenin nedensiz iptal edildiği iddiası ile açtığı davadan da yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Önceki gün Park Residence Cadde için tanıtım toplantısı düzenleyen Birleşik Gayrimenkul Geliştirme ve İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Derbazlar, her iki davaya da şirketlerinin taraf olmadığını, projelerinden ev alacakların mahkeme sürecinden etkilenmeyeceğini söyledi.

Haberin Devamı

Ancak, dün projeyle ilgili yeni bir gelişme daha oldu. Taş Yapı’nın, Birleşik Gayrimenkul’e açtığı dava sonucunda 24. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından projedeki Birleşik Gayrimenkul’e ait bulunan bağımsız bölümler için ilgili davalar sonuçlanıp karar kesinleşinceye kadar ihtiyati tedbir kararı verildi. Bu, satışın durması anlamına geliyor.

‘Projenin ismi değişmez’

TAŞ Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı, projenin Four Winds olarak tescilli olduğunu savunarak, “Başka bir isimle lansman yapamazlar. Projenin ismi değişmeyecek. Bizim satışlarımız devam ediyor ancak yüzde 60 için mahkemeden ihtiyati tedbir kararı çıktı. Hakkımı hukuk yoluyla aramaya devam edeceğim” dedi.

Son kararı site sakinleri verir

Haberin Devamı

BİRLEŞİK Gayrimenkul Geliştirme ve İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Derbazlar, proje için Park Residence Cadde ismini tercih ettiklerini belirterek, “Özgürlük Parkı ile Göztepe Parkı projemizin yanında. Bu parklardan esinlenerek Park Residence Cadde ismini seçtik” dedi. Projede iki farklı isimle pazarlanacağının sorulmasına üzerine Derbazlar, “Müteahhit firma ile yaptığımız görüşmelerde, uygun görürlerse bizim ismimizi kullanabileceklerini söyledik, teklifimizi sunduk. Ayrıca nihai kararı projeden ev alanlar site yönetim toplantılarında verebilirler. Bu bizim pazarlama ve tanıtım ismimiz” dedi.

% 10’u satıldı

Projede C ve D blokların tamamının, A ve B blokta ise 10 kata kadar kendilerinin olduğunu belirten Derbazlar, şu bilgileri verdi: “Biz satışa Ekim ayında çıkmayı planlıyoruz. Ancak ufak ufak satışlara da başladık. Şu ana kadar kendi payımızın yüzde 10’unu sattık. Yıl sonuna kadar yüzde 30 satış planlıyoruz. Projenin lokasyonu ve oturuma hazır olması önemli bir avantaj... Metrekare satış fiyatımız 4 bin 500 dolar ise 8 bin 500 arasında değişiyor. 1+1’den 4+1’e kadar değişik seçenekte evler var ve fiyatlar 500 bin dolardan başlıyor. Doları da 2.75’e sabitledik.”

Haberin Devamı

Derbazlar, müteahhit firmaya göre fiyatlarının yüzde 25-30 daha aşağıda olduğunu belirtti.