Gazete Vatan Logo

Profilini gökkuşağı yapan yandı

ABD’de eşcinsel evliliklerin yasallaşmasını kutlayanlar Facebook’taki profil fotoğraflarını gökkuşağı renklerine boyadı. Siz de onlardansanız yandınız! İddia şu: “O uygulama sosyal bir deneydi.” Sizin eğiliminiz ölçüldü.

ABD’de tarihi bir karar alındı 26 Haziran’da. Federal Mahkeme, “artık buna eyaletler kendi kendilerine karar veremez, eşcinsel evlilikler bütün eyaletlerde yasal” dedi. Büyük coşku yaşandı. Her yerde partiler, kutlamalar, yürüyüşler düzenlendi. Ardından da herkesin kendisini son yıllarda en rahat ifade ettiği sosyal medyaya yansıdı mutluluk. Profil fotoğrafları değişti, destek gösterildi. Facebook da hemen atladı olaya. Hazırladığı özel bir uygulama ile kullanıcılarının profil fotoğraflarının üzerine eşcinsellerin sembolü olan gökkuşağı bayrağını bindirmelerini sağladı. Sosyal medya hesapları bir anda renklendi...

Facebook’un bu uygulamayı devreye sokmasının ardından sadece birkaç saatte 1 milyon kişi profil fotoğraflarını değiştirdi. 72 saat sonunda ise uygulamayı kullananların sayısı 26 milyonu geçti. Amaç eşcinsel evliliklere verilen desteği masum bir şekilde göstermekti. Ama arkasında çok da saf olmayan bir hesap olabilirmiş meğer. Bilgi toplamak gibi… Neticede bu konuda sabıkalıydı Facebook. Geçen yıl uzun süredir kullanıcılarının haberi olmadan onların üzerinde psikolojik deneyler yaptığı ortaya çıkmıştı.

Haberin Devamı

Amaç devrim aracını anlamak

Peki, Facebook neden böyle bir işe girişti derseniz... Son dönemde sosyal medya ‘devrim’ yapmak için kullanılan en yaygın yöntem. Hatırlayacaksınız 2010 yılında Arap Baharı patlak verdiğinde bol bol konuşulmuştu bu konu. İnsanlar sokağa çıkmak için Facebook’tan organize oluyor, planlama ve haberleşme için yine sosyal medya hesaplarını kullanıyordu. İddialara göre Facebook şimdi bunu ölçmenin peşinde. Bir insan profil fotoğrafını hangi koşulda, neyin ardından değiştirir, o fotoğrafı değiştirmeden önce kaç arkadaşının bunu yaptığını görmesi gerekir gibi sorulara yanıt arandı.