Gazete Vatan Logo

Profesyonel sinemacılar da telefonu keşfetti

Yüksek kaliteli video çekimi, kullanım kolaylığı, bazen resmi izin alma gerekliliğinin olmaması iPhone ile film çekmeyi seçen profesyonel sinemacıların sayısını her geçen gün artırıyor.

Profesyonel sinemacılar da telefonu keşfetti

Sundance Film Festivali’nde eleştirmenlerden tam not alan, Sean Baker imzalı “Tangerine” isimli film, tamamının iPhone 5S ile çekilmiş olduğu ortaya çıkmasının üzerine pek çok kişinin nefesini kesti. Malik Bendjelloul’in yönettiği 2013 Oscar ödüllü “Bir Şarkının Peşinde (Searching for Sugar Man)” filminin bir kısmı iPhone 4S ile çekilmişti. Jake Scott tarafından Mac’in 30’uncu kuruluşunu kutlamak için hazırlanan kısa film “Yeniliğin 30 Yılı (30 years of innovation)” ise tek bir gün içinde 15 ayrı mekanda iPhone 5S ile çekilmişti.

“Tangerine”

Eleştirmenlere göre “Tangerine”, Los Angeles hayatına bir bakış atıyor. Filmin yönetmeni Sean Baker, iPhone kullanarak yanlarından geçen kişilerin kameraya dikkat etmediği doğal bir ortam yaratmanın yanı sıra bazı mekanlarda film çekmek için genellikle gereken izin alma zorunluluğunu da ortadan kaldırarak ender bir gerçeklik elde ettiğini söylüyor.

“Bir Şarkının Peşinde”

Güney Afrika’da milyonların idolü olduğunu bilmeyen yetenekli müzisyenin hikayesi mutlaka izlenmesi gereken bir yapım. Malik Bendjelloul tarafından yönetilen Oscar ödüllü belgesel, çekimler sona ermeden hemen önce bütçe bittiği için “iPhone ile çekildi.” Çekmesi gereken son birkaç sahnesi kalan Malik, iPhone ve 8 mm Vintage Camera uygulamasını kullandı ve ortaya süper görüntüler çıktı.

Haberin Devamı

“Yeniliğin 30 Yılı”

Apple iPhone ile film çekmenin ne kadar kolay olduğunun bir örneğini gösterdi. 2014 yılında 30’uncu yılını kutlayan Mac için çekilen ve Moby ile Hans Zimmer gibi yıldızların oynadığı kısa film, 100 adet iPhone 5S kamera kullanan bir ekip tarafından çekildi ve yönetmenliğini Ridley Scott’ın oğlu Jake Scott üstlendi.

Ve dahası da var

San Francisco’da birkaç yıldır düzenlenen iPhone Film Festivali gibi çok sayıda film projesi de iPhone’dan ilham alıyor. Amsterdamlı profesyonel kameraman Johan Dijkstra 2013 yılında iPhone 5 ile çektiği A Little More Drama ile büyük ödülü kazandı. İlgi çekici ve etkileyici film çekmek için en pahalı ekipmana ihtiyaç olmadığını göstermek istiyordu. Dijkstra’ya göre iPhone’un küçük boyutu ve ağırlığı geleneksel kameraların yeteneklerini artırdığı için çok sayıda film endüstrisi profesyoneli artık iPhone’u film çekmenin ciddi bir aracı olarak görmeye başladı. Yaratıcı Rus beyinlerinin de gerçekleştirdiği örnekler de mevcut. iPhone ile nasıl film çekileceği üzerine düzenli atölyeler düzenleyen Andrei Melikov Tayland’ın güzelliğine adanan video klibi iPhone 4S ile çekmişti. Biletinizi alıp Tayland’a gitmek istemenize neden olan görüntülerinden dolayı video “Vimeo Staff Pick” seçilmişti.

Haberin Devamı