Gazete Vatan Logo

Profesörün mektubu paniğe neden oldu

"3-10 Nisan tarihlerinde Niksar'da 6.5-7.2 büyüklüğünde deprem olacak'

Tokat'ın Niksar İlçesi'nde yaşayanlar son günlerde, mektupla gelen deprem olacak iddiası nedeniyle panik yaşıyor. Fırat Üniversitesi'nden Prof.Dr. Mustafa Yıldırım, Tokat Valiliği'ne mektup yazarak, "3-10 Nisan tarihlerinde Niksar'da 6.5-7.2 büyüklüğünde deprem olacak" iddiasında bulundu. Niksar Belediye Başkanı İdris Şahin ise, "Kimsenin insanların morallerini bozmaya, gelecek endişesiyle ufuklarını karartmaya hakkı yok" diye tepki gösterdi.

Fırat Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Metal Eğitimi Bölümü Başkanı Prof.Dr. Mustafa Yıldırım, Tokat ve Amasya Valiliklerine bir yazı göndererek, 29 Mart 2006 tarihindeki güneş tutulmasının ardından Kuzey Anadolu Fay Hattında bulunan Niksar'da büyük bir deprem meydana geleceği iddiasıyla uyarıda bulundu.

Prof.Dr. Yıldırım yazısında, "Güneş tutulması ay ve güneş çekimlerinin birleştiği ve bu gök cisimlerinin çekimlerinin odaklandığı bir olaydır. Yörüngesi de önceden belli olduğuna göre Antalya, Konya, Kırşehir, Niğde, Kayseri, Tokat, Amasya, Gümüşhane, Erzincan ve Giresun illerinde 27 Mart 2006 ile 16 Nisan 2006 tarihleri arasında çok büyük bir deprem riski vardır. Ancak halen gergin durumda bulunan kırılmaya hazır Kuzeydoğu Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunduklarından, 29 Mart 2006'yı takip eden günler içerisinde ve muhtemelen 3-10 Nisan 2006 tarihlerinde Tokat-Amasya arasında bulunan Niksar'dan geçen fay hattı kırılacak, Niksar merkezli büyük bir deprem meydana gelecek. Yine hakim fay hattı yönü, doğu-batı yönüne paralele yakın bir konumda bulunduğundan, oluşacak depremin şiddeti 6.5-7.2 arasında olacaktır" iddiasında bulundu.

"İNSANLARIN UFUKLARI KARARTILMASIN'

Niksar AKP'li Belediye Başkanı İdris Şahin ise bunun bir kahanet olduğunu söyleyerek, "Kimsenin insanların morallerini bozmaya, gelecek endişesiyle ufuklarını karartmaya hakkı yoktur. Depremin her an olabileceği düşüncesiyle her zaman hazırlarımız var. Ama bu söylenen, vatandaşlar arasında panik yaratmaktan başka birşey değil. Güneş tutulmasıyla depremin hiçbir ilgisinin olamayacağını savunanlar olduğu gibi, böylesi bir ihtimalin az da olsa hesaba katılması gerektiğini söyleyenler oldu. Deprem riski her zaman var. Depremi önlemeye gücümüz yetmez, ancak, tedbirlerimizi almak zorundayız. Bir iddia üzerine paniklemek yanlış. Belediye olarak bizler 1999 depreminden bu yana hazırlıklarımızı hassasiyetle sürdürüyoruz" dedi.

Bu arada, Niksar İlçesinde yaşayan vatandaşlar, herşeye rağmen panik yaşadıklarını, uzmanlardan açıklama beklediklerini söyledi.

"YERALTINI İYİ BİLİRİM'

Prof.Dr. Mustafa Yıldırım ise, DHA'ya yaptığı açıklamada, Tokat Valiliğine daha önce de mektup gönderdiğini ancak ciddiye alınmadığını görünce, bu kez mektubu notere onaylatarak gönderdiğini söyledi. Prof.Dr. Yıldırım, "Ben Almanya'da üniversite eğitimi yaptım. Malzeme profesörüyüm, Yerküreyi de bir malzeme olarak görebilirsiniz. Yeraltını iyi bilirim. Verdiğim tarihte deprem olacağı konusunda yüzde 85 eminim. Zaten emin olmasam mektup göndermezdim" dedi.

MEKTUP VATANDAŞIN ELİNDE

Prof.Dr. Yıldırım daha önce gönderdiği aynı içerikli uyarı mektubu dikkate alınmayınca bu kez, noter tasdikiyle 27 Aralık 2005 tarihinde ikinci kez Tokat ve Amasya valiliklerine mektup gönderdi. 4 sayfalık mektup çoğaltılarak vatandaşlar arasında da yayılmaya başladı.

Haberin Devamı