Gazete Vatan Logo

Prof. Sancar’a Türk Evi izni çıktı

Nobelli Türk bilim insanı Aziz Sancar, ABD’nin Kuzey Carolina eyaletindeki Chapel Hill kasabasında kurduğu Türk Evi projesini genişletmek istemiş, ancak belediyenin iznine takılmıştı.

Prof. Sancar’a Türk Evi izni çıktı

Chapel Hill Belediye Meclisi dün yaptığı açıklamada Türk Evi projesine izin verdiğini duyurdu. Türk Evi’nin insanları bir araya getiren önemli bir yer olacağının altını çizen Chapel Hill Belediye Meclisi Üyesi George Cianciolo, “Burası ne bir otel, ne de bir kafe. Burada insanlar fikir tartışacak, sosyalleşecek. Değerleri olan bir yer olacak” ifadelerini kullandı.

2008’de kendi birikimi olan 1 milyon dolar ile Chapel Hill kasabasında bir ev satın alan Aziz Sancar, buraya Türk Evi adını verdi. Amerikalı eşi Gwen ile birlikte ABD’ye doktora için gelen Türk öğrenciler kendi yaşadığı zorlukları yaşamasın diye evini o çocuklara açtı ve burayı hem yurt hem de kültür merkezi olarak kullanmaya başladı. Sancar 325 bin dolarlık Nobel Ödülü’nü tamamen Türk Evi için harcamaya karar verdikten sonra Türk Evi’ni genişletmek istedi. Ancak bölgede yaşayan ABD’lilerin Türk bayrağı dalgalanan bu denli büyük bir Türk Evi yapılmasına ‘çok trafik olur’ bahanesiyle karşı çıktıkları ortaya çıkmıştı.