En güzel örnek...

Yüce Allah sevgisiyle insanları sadece ne fıtratlarına kazınmış yeteneklerine ve ne de hareketlerine hakim olan sağduyu gücüne bırakmıştır. İnsanoğlunu, gerçeği görmesini sağlayan “Kutsal mesajlarla” ve bu ilkeleri yaşayarak örnek olan peygamberlerle desteklemiştir.

İnsanın benliğinde var olan sağduyu gücü onu yönlendirir. İnsan bu güce göre sorumluluk taşır. Kim bunu kendisindeki yetenekleri geliştirmede kullanırsa, o kişi kurtuluşa ermiştir. Kim de bunu karartır, köreltir ve cılızlaştırırsa, zarara uğramıştır.

Yüce Allah sevgisiyle insanları sadece ne fıtratlarına kazınmış yeteneklerine ve ne de hareketlerine hakim olan sağduyu gücüne bırakmıştır. İnsanoğlunu, gerçeği görmesini sağlayan “Kutsal mesajlarla” ve bu ilkeleri yaşayarak örnek olan peygamberlerle desteklemiştir. Böylece insanın önünde yol hiçbir kuşku ve karanlığa yer kalmadan apaçık olarak belirir. O zaman sağduyu kendi seçtiği ve üzerinde yürüdüğü yönün gerçek niteliğini bilerek ve kavrayarak hareket eder.

Peygamberlerin hayatları bize devamlı ilham verir...

Haberin Devamı

Peygamberlerin hayatları yeni kararlar vermemize yardım eder. Motivasyon sağlar ve bize devamlı ilham verir. Bizi yoğunlaştırır. Bizi ileriye götürür ve engellerin üstesinden gelmemizi sağlar. Kahramanca eylemlerle, kahraman kişinin eylemlerini ayırmak önemlidir. Dünyada çoğunlukla kahramanca eylemler vardır. Aldanmalarımız, düş kırıklıklarımız, umutsuzluklarımız, bunların ayrımına varamayışımızdan doğar. Peygamberler Yaratıcının onayladığı örnek insanlar oldukları için yanıltmazlar bizleri. Ayrıca bu ayırt etme gücünü kazanmak için onların hayatlarından yardım alabiliriz.

Tatlı dilli, güler yüzlü, alçak gönüllü affedici...

Yüce Yaradan Kur’an-ı Kerim’de Hz. Muhammed’in Allah’ın selamı Onun üstüne olsun, ahlakından bahsetmiş ve onu övmüştür. Hz. Muhammed, insanlara bildirdiği bütün ahlak ilkelerini, öncelikle kendisi uygulamış ve davranışlarıyla herkese örnek olmuştur. Etrafındakilere her zaman tatlı dilli ve güler yüzlü, alçak gönüllü ve affedici olmuştur. Hz. Muhammed’in şefkatli oluşu yaşamının her döneminde açıkça görülmüş, insanlar arasında kadın, erkek, büyük, küçük, renk, din, dil ve ırk ayrımı yapmamıştır. İnsanlara sevgiyle yaklaşmış, kimseden intikam almayı düşünmemiştir. Hz. Muhammed çevresindeki tüm insanlara değer vermiş, onların daha iyi yaşayabilmeleri ve kendilerini geliştirebilmeleri için çalışmıştır. O kendini hiçbir zaman başkalarından üstün görmemiş, kendisiyle konuşmak isteyenleri dikkatle dinlemiştir. Bir yere konuk olarak gittiğinde kendisi için ayağa kalkılmasını istememiş, boş olan bir yere oturmuştur. Hz. Muhammed’in başlıca özelliklerinden biri de cesaretli olmasıdır. O, yaşamı boyunca inanç, adalet ve insan hakları için mücadele etmiştir. Güçsüzleri ve kimsesizleri savunmuş, zorluklar karşısında hiçbir zaman yılgınlık göstermemiştir.

Haberin Devamı

Başkalarına duyarlı olmayı becerebilmeliyiz

Peygamberimizin örnek yaşantısından beslenerek, başkalarının da ihtiyaçlarına duyarlı olmayı, onların haklarına saygı göstermeyi becerebilmeliyiz. Sevdiğimiz kişiye sevgimizi ifade ederken, ihtiyacı olan ‘hayat alanı’nı da tanımayı bilebilmeliyiz.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR