Cinsel isteğinizin kontrol düğmesi sizde mi?

Cinsel isteksizlik tüm dünyada en sık görülen kadın cinsel sağlık sorunu. Neredeyse 10 kadından 4’ü cinsel isteksizlik yaşıyor. Cinsel isteksizliğin altında organik, psikolojik, duygusal nedenler olabiliyor. Ancak cinsel isteğinizin esas hakimi sizsiniz.

Cinsel yaşam kalitesi düşer

Her kadında dönem dönem isteksizlik görülebiliyor. Stres, yorgunluk, hastalıklar, bazı kullanılan ilaçlar gibi nedenlerle isteksizlik başlayabiliyor. Bu sorun ısrarcı şekilde devam ettiğinde ise cinsel yaşamın kalitesini düşürüyor. Kadınlarda cinsel isteksizliğe en komplike cinsel sorun diyebiliriz. Bunun nedeni isteksizliğin altında çoğu zaman birden fazla neden bulunması. Kimi zaman organik nedenler kimi zaman da psikolojik ve duygusal nedenler isteksizlikte etkili oluyor. Depresyon, kaygı bozuklukları, aşırı stres ve diğer psikolojik sorunlarda isteksizlik sık görülüyor. Cinsel isteksizlik 20-30’lu yaşlardan itibaren gelişebiliyor. Ancak ilerleyen yaşla beraber meydana gelen hormon değişimleri de isteği düşürebiliyor.

Haberin Devamı

Ne yapmalısınız?

Tüm cinsel sorunlarda erken tedavi hem kendi psikolojiniz hem de ilişki kaliteniz açısından büyük önem taşıyor.

Öncelikle cinsel isteksizliğe neden olabilecek faktörler derinlemesine araştırılıyor. Sistemik ve lokal tedaviler, cinsel bölge uyarılmasını artıran tedaviler ve cinsel terapi ödevleri başarılı sonuçlar veriyor. Altta yatan ve cinsel isteksizliğe neden olan bir sorun varsa bu problem çözümleniyor. Cinsel isteksizliğe neden olan diğer hastalıklarda, ilaçlarda düzenlemeler yapılıyor. En önemlisi de cinsellikten daha fazla zevk alınabileceğinin anlaşılması için detaylı bir cinsel eğitim veriliyor.

Cinsel isteğinizin kontrol düğmesi sizde mi

KONTROL DÜĞMESİNİ AÇAN ÖNERİLER

Cinsel istek doğal bir fonksiyon olabilir. Ancak bu arzuyu artıran, azaltan, değiştiren pek çok şey sizin kontrolünüzde. İşte cinsel isteksizlik karşısında alabileceğimiz önlem ve çözüm yollarından bazıları:

Hayal edin: Cinsel isteğiniz düşüş yaşayabilir, cinsel hayatınızda mutsuz hissedebilir veya arzu ettiğiniz tatmini yakalayamamış olabilirsiniz. Önce neyi arzuladığınızı hayal edin. Nasıl bir cinsel hayata sahip olmak isterdiniz? Kendinize ütopik hedefler koymadan şu anki seks hayatınıza neleri kolayca adapte edebilirdiniz?

Haberin Devamı

Farkına varın: Ne zaman aklınıza seks hayatınızla ilgili olumsuz bir düşünce veya duygu gelse bunun farkına varın. Daha sonra dikkatinizi şu anda olumlu giden ve seks hayatınızda sizi şu anda mutlu eden noktalara verin. Dikkatinizi olumlu olana vermek hem sizi rahatlatacak hem de yapabileceğiniz ufak değişimler için cesaret verecektir.

Sabotajları not edin: Cinsel hayatınızda mutsuzsanız gerçekte iyi giden noktaları fark etmeyebilirsiniz. “Ne zaman...... düşünsem cinsel arzumu düşürüyorum” iyi bir egzersizdir. Aklınıza gelen tüm seks sabotajlarını alt alta yazabilirsiniz.

Bu cümleyi tamamlayın: “Cinsel isteğim...... olduğunda artıyor”: Hiç cinsel isteğinizin yükseldiği zamanları düşündünüz mü? Cinsel isteğin iyileştiği ve yükseldiği özel durumlar olabilir. Partnerinizle duygusal bir yakınlaşma yaşamanız, o günü keyifli geçirmeniz, uykunuzu almış olmanız, romantik bir akşam yemeği, erotik bir film izlemek... Bunların hepsi ve daha fazlası cinsel isteği olumlu etkileyebilir. Size özel durum ve zamanları hatırlayın.

Haberin Devamı

Harekete geçin: Partnerinizin cinsellikte yaptığı veya yapmadığı şeyleri bir yana bırakın ve kendi cinsel isteğinizi nasıl artırabileceğinizin yollarını arayın. Göreceksiniz önemli bir yol kat edeceksiniz.

DİĞER YENİ YAZILAR