Cinsel istek denklemi

Cinsel mutluluğa ve yüksek bir libido seviyesine sahip olmak zannedildiği kadar basit değil. Cinsel istek aslında bir denklem. Eğer cinsel isteğinizi artırmak istiyorsanız dikkat etmeniz gereken pek çok nokta var.

Cinsel isteğinizi değerlendirirken genel sağlık durumunuzu, ilaçlarınızı, beslenme şeklinizi, vücut enerjinizi, uykunuzu hesaba katmalısınız. Seks hormonlarınızı, cinsel bölgedeki damar ve sinirleri, kas yapısını, cilt dokusunu, bağışıklık sistemini unutmamalısınız. Eşinizle olan ilişki kalitenize, duygusal yakınlığınıza, iletişim yeteneğinize dikkat etmelisiniz. Hayatın omuzlarınıza yüklediği stresleri, endişeleri, sorumluluklarınızı gözünüzün önüne getirmelisiniz. Büyürken aldığınız tüm cinsel mesajları, cinselliği nasıl öğrendiğinizi, arkadaşlarınızdan duyduğunuz şehir efsanelerini, inançlarınızı ve varsa cinsel travmaları hatırlamalısınız. Eşinizin cinsel sorunlarını, size cinsel yaklaşımını, önsevişme kalitenizi de denkleme yerleştirmelisiniz. İşte cinsel istek ancak böyle bir denklem sonrası tam olarak anlaşılabilir.

Haberin Devamı

İsteksizliğin farklı nedenleri var

Kadınlarda cinsel isteksizliğe en komplike cinsel sorun diyebiliriz.

Bunun nedeni isteksizliğin altında çoğu zaman birden fazla neden bulunması. Kimi zaman organik nedenler (örneğin hormon dengesizlikleri, altta yatan hastalıklar, kullanılan ilaçlar, operasyonlar, yaşam tarzı faktörleri) kimi zaman da psikolojik ve duygusal nedenler isteksizlikte etkili olabiliyor. Depresyon, kaygı bozuklukları, aşırı stres ve diğer psikolojik sorunlarda da isteksizlik sık görülüyor. Cinsel uyarılmadaki yetersizlikler cinsel zevki azalttığından isteği olumsuz etkiliyor. Cinsel isteksizlik 20-30lu yaşlardan itibaren gelişebiliyor.

Cinsel istek denklemi

Kendinize bu soruları sorun

Cinsel isteksizlik ne zaman başladı?

İsteksizlik cinselliğin başından beri mi var, yoksa sonradan mı gelişti?

Cinsellikte size keyif veren yeterli bir uyarılma oluyor mu?

Cinsellikte sık sık zihniniz dağılıyor ve konsantrasyonunuz bozuluyor mu?

Herhangi bir sağlık sorununuz var mı?

Haberin Devamı

İsteksizlik yaratacak herhangi bir ilaç alıyor musunuz?

Süregelen ilişkinizde sorunlar var mı?

Cinsellikle ilgili yeterli bilgiye sahip olduğunuzu düşünüyor musunuz?

Erken tedavi çok önemli

Öncelikle cinsel isteksizlik sorununuz varsa problemi geçiştirmeyin. Unutmayın ki cinsel sorunları görmezden geldiğinizde problem ortadan kalkmıyor. Tüm cinsel sorunlarda erken tedavi hem kendi psikolojiniz hem de ilişki kaliteniz açısından büyük önem taşıyor. Cinsellikten tamamen soğumadan, cinsellikle ilgili tartışmalar yaşamadan tedaviye başvurmanızda fayda var. Cinsel isteksizlikte öncelikle isteksizliğe neden olabilecek faktörler derinlemesine araştırılıyor. Sistemik ve lokal tedaviler, cinsel bölge uyarılmasını artıran tedaviler, psikolojik destek ve cinsel terapi ödevleri başarılı sonuçlar veriyor. Eğer altta yatan ve cinsel isteksizliğe neden olan bir başka cinsel sorun varsa bu problem çözümleniyor. Cinsel isteksizliğe neden olan diğer hastalıklarda, kullanılan ilaçlarda düzenlemeler yapılıyor. Hayat tarzı önerileri (beslenme tarzı, egzersizler, bitkisel ürünler gibi) veriliyor. En önemlisi de cinsellikten nasıl daha fazla zevk alınabileceğinin anlaşılması için detaylı bir cinsel bilgilendirme, kadın-erkek farkları, orgazm fizyolojisi ve cinsel kaslar hakkında cinsel eğitim veriliyor.

Haberin Devamı

KADINLARDA İSTEĞİ AZALTAN PROBLEMLER

Çalışmalarımız erkekte sertleşme probleminin kadınlarda cinsel tatmini neredeyse yarı yarıya azalttığı gösteriyor. Yine erken boşalma da kadınlarda uyarılma ve orgazm problemine yol açıp cinsellikten soğuma yaratabiliyor. Dolayısıyla cinsel isteksizlik şikayetinde çifti birlikte değerlendirip eşin cinsel fonksiyonlarını da incelemek gerekiyor.

DİĞER YENİ YAZILAR