Erkenden bitmesin

Cinsel ilişkide yaşanan en önemli problemlerden biri de boşalma süresi... Türkiye’de bu süre, 0.9 ile 30.4 dakika arasında değişiyor. Ancak yalnızca süre önemli değil...

Çift açısından cinsel zevki azaltan sorunların başında erken boşalma geliyor. Erken boşalma Türkiye’deki en yaygın cinsel problemlerden biri. Geciktirici ilaçlardan kremlere kadar farklı yöntemler mevcut. Ancak dikkatli olmanızda fayda var...

Ne kadar sürmeli?

Dünyadaki ortalama boşalma süresi 5,4 dakika. Ancak bu süre 50 saniyeden 44 dakikaya kadar değişiyor. Türkiye’deki boşalma süresi ise biraz daha kısa. 0,9 dakika ile 30,4 dakika arasında değişiyor. Türk erkeği ortalama 3,7 dakikada boşalıyor. Uluslararası Cinsel Tıp Birliği yaklaşık 1 dakika içinde gerçekleşen boşalmaları “erken” olarak nitelendiriyor. Yani ortalama 2 dakika içinde boşalıyorsanız siz de erken boşaldığınızı düşünebilirsiniz. Ancak erken boşalmada sadece süreye bakmıyoruz. Her iki partnerin de zevk almasını ve tatmin olmasını engelleyecek kadar kısa sürede boşalmanın olmasını kast ediyoruz.

Başarılı tedavi seçenekleri var

Erken boşalmada önce altta yatan bir sağlık sorunu (örneğin hormonsal bir eksiklik gibi) anlaşılmalı, sonra da kişiye özel bir tedavi oluşturulmalı. Unutmayın, erken boşalmayla yaşamak zorunda değilsiniz. Elimizde bu sorunu tedavi eden başarılı seçenekler var:

Haberin Devamı

Geciktirici ilaçlar: Erken boşalmanın tedavisinde uzun yıllardır antidepresan özellikteki ilaçlar kullanılıyor. Bir süre düzenli kullanım sonrasında (yaklaşık 2-3 hafta) ilaçlar belli bir kan düzeyine ulaşıyor ve boşalmayı geciktirmeye başlıyor. Boşalma süresinde 2 ile 8 kat bir uzama yaşanabiliyor. Bundan sonra cinsel ilişki öncesinde tek seferlik kullanıma da geçilebiliyor.

İlişki öncesi hapları: Son yıllarda ilişki öncesinde tek seferlik kullanılan antidepresan ilaçlar çoğu Avrupa ülkesinde ve ülkemizde satışa sunuldu. Bu haplarla boşalma süresinde 2.5 - 3 kat bir uzama oluşuyor.

Kremler - jeller: Aneztezik maddeler içeren kremler-jeller-spreyler erken boşalmada uygulanan en eski tedavi metodu. Ancak bu ilaçların penise cinsel birleşmeden 10-30 dakika önce uygulanması gerekiyor. Fazla doz kullanıldığında peniste zevk alamama, kalitesiz sertleşme gibi yan etkiler oluşabiliyor.

Haberin Devamı

Bitkisel destekler: Erken boşalma yaşayan pek çok erkek hekime başvurmadan sokakta veya internette satılan bitkisel ürünleri deniyor. Ancak bu ürünler çoğu zaman aktif ilaç maddeleri içeriyor. Allerjik reaksiyonlar, peniste döküntü, kaşınma, yanma, şişlik, ödem, cinsel fonksiyon kayıpları gibi komplikasyonlar oluşabiliyor.

Cinsel terapi: Cinsel terapi özellikle ilaç tedavileri ile birlikte kullanıldığında erkeğe boşalma refleksini kontrol edebilme şansı tanıyor. Davranışçı ev ödevleri ile hastalar boşalmayı kontrol eden kasları çalıştırmayı, boşalmayı kademeli olarak geciktirmeyi öğreniyor.

Diğer yöntemler: Erken boşalmaya yol açan pek çok organik sorun var. Prostat enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonları gibi sorunlar erken boşalmaya neden olabilir. Bu durumda altta yatan problemin tedavi edilmesi boşalma süresinde de iyileşme sağlıyor.

Prezervatif: Prezervatif, peniste hafif bir değişime yol açarak boşalma süresinde ufak bir artış yaratabiliyor. Ancak diğer yöntemlere göre etkili değil.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR