Performans haplarının yan etkilerinden kurtulmak mümkün mü?

Erkeklerin cinsel hayatlarını renklendirmek için kullandıkları performans hapları, bilinçsiz kullanıldığında hayatı bile tehdit edebiliyor.

Performans hapları son yılların en rağbet gören tedavileri arasında. Pek çok erkek -hekime bile danışmadan- cinsel performans sorunları için sertleşme ilaçlarını kullanıyor. Ancak bu ilaçları alan erkekleri bekleyen bazı yan etkiler de var.

Enzimler engelleniyor, şikayetler artıyor

Performans haplarının yan etkilerini anlamak için işin biraz tıbbi boyutunu bilmek gerekiyor. Bu haplar peniste PD5 (fosfodiesteraz 5) denilen bir enzimi engelleyerek etki ediyor. Bu enzim engellenince penise giden kan damarları açılıyor ve sertleşme oluşuyor. Ancak az bilinen bir nokta vücutta bu enzimin neredeyse farklı 11 grubunun olması.

Mide-bağırsak sistemi, kan hücreleri, böbrek ve sinir sistemindeki yumuşak kaslarda bu enzim var. Örneğin, fosfodiesteraz 7 iskelet kasında, fosfodiesteraz 6 gözde retinada bulunuyor. İdeal olan performans haplarının yalnızca peniste etki göstermesi. Ancak gerçekte bu haplar vücutta farklı noktalarda bulunan fosfodiesteraz enzimini engellediği için yan etkiler oluşuyor. Bu yan etkiler arasında baş ağrısı, yüz kızarıklığı, burun tıkanıklığı, yüzde kızarma, sırt ağrısı gibi şikayetler yaygın.

Haberin Devamı

Hangi ilacı seçmeli?

İlacın tipine göre bazısında sıklıkla bel ağrısı yaşanırken, bir diğerinde hazımsızlık artabiliyor. İşte bu nedenle performans ilaçlarını hekime danışmadan kullanmayın diyoruz. Bazen ilacın tipini, dozunu, kullanım şeklini değiştirmek gerekiyor. Üstelik yeni geçirilen bir kalp krizi, kontrolsüz düşük ya da yüksek tansiyon veya bazı ailesel göz problemlerinde de bu ilaçlardan uzak durmalısınız.

Hormon seviyesinin normal olması şart

Bazı durumlarda erkekler bu ilaçların işe yaramadığı inancıyla doz aşımına bile gidiyor. Ya da hekime danışmadan ilacın tipini değiştiriyor. Oysa bu ilaçlar bir afrodizyak değil. Sertleşme ilaçları ancak hormon seviyesi normalse etki edebiliyor. Bu haplar sertleşme sorunun altında yatan neden bulunduğunda ve hekim tarafından önerildiğinde güvenli oluyor. Bu nedenle eğer sertleşme sorunu yaşıyorsanız bir uzmana başvurun ve onun kontrolünde ilaç kullanın.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR