Sperm kalitesini Omega-3 ve Likopen yükseltiyor

Her beş erkekten birinin sperm sayısı düşük. Bu sayının düşmemesi için beslenmeye dikkat etmek şart.

Pek çok araştırma erkeklerde sperm kalitesinin giderek azaldığını gösteriyor. Neredeyse her beş erkekten birinde sperm sayısı düşük. Bu durumu hastalarımın spermiogram sonuçlarından da takip ediyorum. Üreme sağlığı açısından sperm sayısının, sperm hareketliliğinin, sperm kalitesinin büyük önemi var. Sperm sağlığı için doğru beslenmeye özellikle dikkat etmelisiniz.

Üremeye en az üç ay önceden hazırlanın

Sperm hormonların kontrolü altında testislerde üretiliyor. Bu üretimin gerçekleşmesi yaklaşık üç ay sürüyor. Hatta biz sperm sayısı ve kalitesiyle ilgili yaptığımız testlerin kontrolünü de bu nedenle üç ayda bir istiyoruz. Çocuk sahibi olmak isteyen erkeklerin cinsellik ve üreme fonksiyonlarına en az üç ay öncesinden dikkat etmeleri gerekiyor. Sağlıklı beslenme bu anlamda çok mühim. Sağlıklı ve dengeli bir beslenme planı uyguladığınızda bu etkiyi mutlaka sperm kalitesi üzerinde hissediliyor. Bazı durumlarda sperm kalitesini yükselten vitamin-mineral- antioksidanlardan da yaralanıyoruz. Düzenli egzersiz, kaliteli uyku, stres yönetimi gibi faktörler de üreme fonksiyonları üzerinde etkili. Kısırlık açısından ise sperm sayısı-kalitesi ve hareketliliğinin, hormon seviyelerinin, diyabet gibi metabolik durumların, sperm yollarının, kullanılan ilaçların, testisin anatomik pozisyonunun, geçirilmiş (kabakulak gibi) enfeksiyonların, varikosel gibi sorunların kontrol edilmesi gerekiyor.

Haberin Devamı

Sperm kalitesini Omega-3 ve Likopen yükseltiyor

Düzenli egzersiz, kaliteli uyku, stres yönetimi sperm sayısını artırır.

Beslenmenize bunları katın

-Likopen: İçerdiği likopen ile domates sperm hareketliliğini, aktivitesini destekliyor. Tam mevsimi. Karpuz da likopenden oldukça zengin. Üstelik cinsel fonksiyonları destekleyen antioksidanlar da içeriyor. Ancak aşırı tüketiminde fazla kalori yükü oluşturabilir. Bir ince dilim yeterli.

-Omega-3: İyi bir omega-3 kaynağı olan cevizi her gün bir avuç tüketebilirsiniz. Cinsel fonksiyonları da destekleyecektir. 2-3 ay devam edebilirsiniz. Semizotu da iyi bir omega-3 kaynağı. Omega-3 için balık tüketimine de ağırlık verin. Ben haftada 2-3 gün balık tüketimini mutlaka öneriyorum.

Haberin Devamı

-Çinko: Testosteron ve sperm için önemli bir mineral çinko. Çinko deniz mahsullerinde bolca bulunuyor. Kabak çekirdeği de çinkodan oldukça zengin. Üstelik demir, magnezyum, fosfor gibi diğer mineralleri de bolca içeriyor.

-Folik asit: Hamilelik öncesinde ve hamilelik için kadınlar için folik asit destekleri bulunuyor. Erkeklerde de spermin kromozomal yapısını desteklediği için bu vitamin önemli. Mercimek ve brokoli-ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeler folik asitten oldukça zengin.

-L-arginin: L-arginin hem cinsel fonksiyonları ve sertleşme kalitesini hem de sperm üretimini destekliyor. Bitter çikolata iyi bir l-arginin kaynağı. Meni hacmini ve sperm kalitesini arttırıyor. Hergün 1 küçük parça yeterli. Fındıkta da doğal olarak l-arginin miktarı yüksek.

-Su: Spermi içeren meninin büyük bölümü sudan oluşuyor. Meni hacmini arttırmak, hücresel etkiyi arttırmak için günde en az 6-8 bardak su için.

Haberin Devamı

Vücut kitle endeksi 30 üzerinde olanlarda sperm sayısı düşüyor

Bu yiyeceklerden uzak durun

Kafein: Aşırı kafein tüketiminden uzak durmanızda fayda var. Kahveyi günde 1 fincanla sınırlayın. Gazlı içeceklerdeki, kullandığınız ilaçlardaki kafein miktarına dikkat edin.

Tatlandırıcılar: Özellikle gazlı içeceklerde ve diyet ürünlerde bulunan aspartam sperm kalitesini düşürür.

Trans yağ: Pek çok atıştırmalık ve fastfood'un içerdiği trans yağlar sperm kalitesini düşürüyor. Dikkat!

Sigara: Sigara kadında da erkekte de üreme fonksiyonlarını olumsuz etkiliyor. Sigarayı bırakan erkeklerde sperm yapısında iyileşme görülüyor.

Alkol: Alkolün de sperm hareketliliğini olumsuz yönde etkilediğini biliyoruz. Bu nedenle çocuk sahibi olmak isteyen erkeklerin sigarayı bırakmalarını, alkolü ise ılımlı miktarda tüketmelerini öneriyoruz.

Aşırı kilo: Aşırı kilo, vücut kitle endeksinin üzerinde olması sperm sayısını ve kalitesini düşürüyor. Bu etki vücut kitle endeksi 30 üzerinde olan erkeklerde artıyor.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR