Kaygılı erkek ilaçla mı seks yapsın?

Cinsellikte iyi bir performans göstermek erkeklerin hemen hepsi için çok önemli. Ancak performansa verilen bu önem stres, baskı, endişe, korku haline dönüştüğünde cinsel fonksiyonları zedeliyor. Performans endişesi yani sekste başarısızlık korkusunu her erkek hayatında bir kez yaşıyor.

Performans endişesi nedir?

Performans endişesini daha önce yaşanılan başarısız cinsel deneyimler nedeniyle gelecekte de cinsel başarısızlık yaşama korkusu olarak açıklayabiliriz. Bazen bir erkek sekste bir kez bile başarısız olsa, devam eden süreçte "acaba sertleşme elde edebilecek miyim?", "ya başarısız olursam?", "partnerim beni nasıl değerlendirecek?" gibi endişelerle sertleşme sorunu yaşayabiliyor. Cinsel başarısı konusunda kaygı duyan erkek, sertleşme sağlayıp sağlayamayacağını, bu sertliği sürdürüp sürdüremeyeceğini kafaya takıyor. Eşini tatmin edemeyeceğine, ona karşı mahçup olacağına takıntılı şekilde inanıyor. Bu takıntı bir kez başladığında sertleşmeyle ilgili zorluk, boşalma problemleri ve uzun vadede ise cinsel isteksizlik gelişiyor.

Haberin Devamı

Sadece psikolojik bir sorun değil

Performans endişesi sadece psikolojik bir seks sorunu değil. Fiziksel açıdan da cinsel fonksiyonları etkiliyor. Stresli, kaygılı, korku dolu bir ruh hali beyinden penise giden seks sinyallerini bozuyor. Peniste sertleşmeyi sağlayan nitrik oksit gibi maddeler salgılanamıyor. Erkek eşini memnun etmek ve harika bir performans sergilemek istese de, cinsellik öncesinde ve sırasında erkeğin aklından geçen tüm bu düşünceler sertleşmenin kaybına ve bazen de erken boşalmaya neden oluyor.

"Ya yine olursa?"

Sekste bir veya birkaç kez başarısızlık yaşayan erkeklerde "Ya yine olursa?" korkusu yoğun olarak yaşanıyor. Erkek daha cinsel yakınlaşmanın başında kafasındaki ideal başarı kriterlerine odaklanıyor. Penis boyu-şekli, sertleşmenin ne kadar sürdüğü, bir gecede kaç kez gerçekleştiği, boşalma süresi hatta pozisyonlar ve kilo takıntısı bile erkeğin endişelerini arttırıyor. Başarısızlık korkusu yaşayan erkek hedeflenen performansı gösteremez ise partneri karşısında tüm önemini kaybetmekten korkuyor. Hayal edilen cinsel performansa ulaşmak erkekliğin ispatı haline geliyor.

Haberin Devamı

Çözüm ilaç mı?

Sertleşme ilaçlarının önemli bir kullanım alanı performans endişesidir. Şiddetli performans kaygısı olan erkeklere hemen etki gösterecek ilaçlar önerilebilir. Herhangi bir problem yaşama ihtimaline karşı hızlı etki gösterecek bir ilacın yanlarında bulunması bir anlamda psikolojik destek de sağlamış olur. Ancak performans endişesinin tedavisinin tedavisi bu kadar basit değil. Bazı erkeklerde seks kaygısı o kadar yoğun oluyor ki sertleşme ilaçları işe yaramayabiliyor. Testosteron düşüklüğü olan erkeklerde de bu ilaçların etkisi azalıyor. Bu durumda ilacın etki göstermediğini gören erkek "Bu bile işe yaramadı" diyerek daha büyük bir bunalım yaşıyor. Bu nedenle siz ancak gerekli incelemelerden sonra hekimin vereceği bu ilaçları kullanın.

Problem 2-3 ay devam ediyorsa inceleme şart

Cinsel birliktelikte bir kez başarısız olmanız, sürekli başarısız olacağınız anlamına gelmez. Sertleşme sorunuyla bir kez karşılaşmanız fonksiyonlarınızı tamamen yitirdiğiniz anlamı taşımaz. Sertleşme sorunu 2-3 ay devam ediyorsa yardım arayışına gitmelisiniz. Altta yatan medikal bir sorun değil performans endişesi bile çıksa, profesyonel tedavilerden yararlanmalısınız.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR