Andropoza dair merak ettikleriniz

Son yılların en trend konularından biri andropoz. Andropoz, yaşla birlikte doğal olarak azalan testosteronun yol açtığı klinik bir tablo. Bu hafta bize andropozla ilgili en çok sorulan soruların yanıtlarını veriyoruz.

1. Andropoz kaç yaşında başlar?

Andropoz genelde 40’lı yaşlardan itibaren başlıyor. Testosteron yetişkin erkekte günde 5-7 mg üretilirken 40’lı yaşlardan itibaren yılda yaklaşık yüzde 1-2 oranında azalıyor. Ancak hormon seviyesi yaşın dışında, kilo fazlalığı, sağlıksız beslenme, hareketsizlik, aşırı stres gibi faktörlerle de düşebiliyor. Bu nedenle son yıllarda daha genç yaşlarda da testosteron eksikliğini görüyoruz. Yani andropoz yaşı düştü.

2. Bir erkek andropoza girdiğini nasıl anlar?

Andropoza giren erkekte testosteron hormonunun etkileri azalıyor. Bu durum öncelikle cinsel gücü azaltıyor. Cinsel istek ve cinsel uyarılmada düşüş, sertleşme sağlama-sürdürme zorluğu, gece sertleşmelerinin azalması, gecikmiş orgazm, sperm üretiminde azalma, testis hacminde azalma gibi belirtiler görülüyor. Bunun yanında testosteron erkekte vücut yağ dağılımdan kemiklere, ruh halinden beyinsel işlevlere, kaslardan yağlara, uyku düzeninden stres seviyesine kadar pek çok vücut fonksiyonunu düzenliyor. Dolayısıyla testosteron düşüşünde kıllanmada azalma, vücut yağlarında artış, kas ve kemik kütlesinde azalma, kansızlık gibi şikayetler oluşabiliyor. Ek olarak yorgunluk, konsantrasyon zorluğu, huzursuzluk gibi daha subjektif belirtiler de görülebiliyor. Kalp-damar sorunları, şeker hastalığı, prostat hastalıkları, ilaçlar, metabolik problemler, yaşam tarzı bu süreci tetikliyor. Duygusal ve psikolojik faktörler de testosteron düşüşünü hızlandırıyor.

Haberin Devamı

3. Testosteron eksikliği bir uyarı işareti midir?

Testosteron seviyeleri erkek sağlığının en önemli göstergelerinden biri. Cinsel isteksizlik ve testosteron düşüklüğü çeken erkeklerde 5 yıl içerisinde diyabet ve kalp hastalıklarına yakalanma riski çok yüksek. Bu nedenle düzenli olarak kontrol edilmesinde ve gerektiğinde desteklenmesinde fayda var.

4. Andropozlu bir erkeğin psikolojisi nasıldır? Azgın teke sendromu gerçek mi?

Testislerdeki erkeklik hormonlarının üretimini denetleyen ve beyinde bulunan hipofiz bezi ile stres ve duyguları kontrol eden beyin bölümleri ortaklaşa çalışıyor. Bu yüzden hayat tatmini az, stresini yönetemeyen, işinde ve aile yaşamında belirlediği hedeflere ulaşamayan, huzursuz, endişeli, mutsuz erkeklerde testosteron daha az üretilip andropozun daha erken başlamasına neden olabiliyor. Cinsel fonksiyonlarda meydana gelen yavaşlama ile cinsel sorunlar da duygusal ve psikolojik bir etkileşim yaratıyor. Sonuçta orta yaş erkekleri gençlik yıllarına özlem ve tutku duyabiliyor, cinsel olarak daha güçlü hissetme ihtiyacında olabiliyor, hayatlarına renk katacak duygusal uyaranları bulmaya çalışabiliyor.

Haberin Devamı

5. Andropoz erkeği göbeklendirir mi?

Testosteron eksikliğinde erkeğin göbeklenip, kas kütlesinden kayıplar veriyor. Ancak kilo fazlalığı da testosteronu giderek daha fazla düşürüyor. Kilolu erkeklerde yağ dokusundan üretilen maddeler testosteron yapım sürecine zarar verebiliyor. Tedavilerle bu zinciri kırmayı hedefliyoruz.

6. Testosteron nasıl ölçülüyor?

Biz andropoz belirtileri ile başvuran hastalarımızdan genel bir sağlık hikayesi ve ayrıntılı cinsel öykü aldıktan sonra testosteron değerlerini ölçüyoruz. Genelde sabah saatlerinde ölçülen testosteron değerlerine ve gerekirse diğer hormonal tetkiklerine bakıyoruz. Total-serbest testosteron, seks hormon bağlayıcı globulin gibi değerleri kontrol ediyoruz.

Haberin Devamı

7. Andropoz nasıl tedavi edilir?

Bir eksiklik var ise testosteron yerine koyma tedavilerinden yararlanıyoruz. Testosteronu enjeksiyonlar, jeller, bantlar şeklinde verebiliyoruz. Bunların yanında altta yatan metabolik sorunların, hormonal dengeyi bozan risk faktörlerinin düzeltilmesi önem taşıyor. Cinsel gücün arttırılması, performans endişesinin ortadan kaldırılması çok önemli. Psikolojik ve duygusal etkileşim yoğun ise mutlaka bu konuda destek verilmesi de gerekiyor.

DİĞER YENİ YAZILAR