Duygusal penis sendromu

Son yıllarda özellikle iş ve hayat streslerinin cinsel sorunları arttırdığını gözlemliyorum. Maddi kaygılara ek olarak iş yeri çatışmaları, eş ya da aile problemleri, çocuklara dair endişeler, vakitsizlik, erkekleri cinsellikten soğutuyor. Üstelik sorun sadece stresin yarattığı psikolojik baskı ile sınırlı kalmıyor. Yoğun ve kronik stres başta testosteron seviyeleri ve sertleşme fonksiyonu olmak üzere cinsel gücün her bir bölümünü azaltıyor.

Cinselliğin baş düşmanı: Stres

Herkes günlük hayatında stresle karşı karşıya kalıyor. İster iş yerinde sinirlenin, isterse trafikte bunalın strese girdiğinizde, vücudunuzda kortisol-adrenalin gibi stres hormonları salgılanıyor. Bu hormonlar sürekli üretildiklerinde ise baş ağrıları, sinirlilik, öfke, konsatrasyon güçlüğü, depresyon, endişe, kas gerginliği, yeme atakları, yüksek tansiyon, mide- bağırsak sorunları, düşük bağışıklık gibi bir dizi problem gelişiyor. Ruhsal sıkıntı yaratan her durumun cinsel fonksiyonlarınızı da etkileyeceğini bilmelisiniz. Stres başta cinsel isteği baskılıyor. Cinsel istek olmadığında da sertleşme için gereken bazı maddeler, örneğin damarlarda bulunan nitrik oksit maddesi salgılanmıyor. Böylece cinsel bölgelerde yeterince kan akımı olmuyor ve sertleşme problemi, boşalma sorunları, haz duyamama gibi pek çok cinsel sorun ortaya çıkıyor.

Haberin Devamı

Stres testosteronu azaltıyor

O gün yaşadığınız akut bir stres kısa süreliğine cinsel problem yaratırken, kronik stres uzun vadede testosteron seviyeleri azalıyor ve artık organik anlamda tedavi gerektiren bir tablo ortaya çıkıyor. Testislerdeki erkeklik hormonlarının üretimini denetleyen ve beyinde bulunan hipofiz bezi ile stres ve duyguları kontrol eden beyin sistemi ortaklaşa çalışıyor. Yani hayat tatmini az, stresini yönetemeyen, işinde ve aile yaşamında belirlediği hedeflere ulaşamayan, huzursuz, endişeli, mutsuz erkeklerde testosteron daha az üretilip andropozun daha erken başlamasına neden olabiliyor. Bu kısırdöngü stresin yarattığı cinsel hasarı iyice belirginleştiriyor. Yanlış yaşam tarzının eklendiği ruhsal ve bedensel gerginlikler cinsel fonksiyon problemleri yaratıyor. Cinsel isteksizlik yaşayan veya birkaç sefer sertleşme sorunuyla karşılaşan erkek, eşinden uzak durmaya başlıyor. Başarısızlık korkusu ve performans endişesi olan erkek eşinden kaçınarak sorunu görmezden gelmeye çalışıyor. Bu da eşle gerginliklere, tartışmalara, ilişki çatışmalarına dönüşüyor. İlişkideki bu sorunlar, hem erkeğin hem de kadının kendini giderek daha yetersiz, daha kırgın veya öfkeli hissetmesine neden oluyor.

Haberin Devamı

Kısırdöngüyü kırmak

Kronik strese bağlı olarak 2-3 ayı aşkın süredir cinsel fonksiyon problemi yaşıyorsanız, bir uzmana başvurmanız gerekiyor. Cinsel fonksiyonlarınız, hormon seviyeleriniz, cinsel bölge kasları detayla inceleniyor. Eşinizle aranızdaki çatışmalar, endişe veya depresyon sorunlarınızın incelenip öneriler veriliyor.

DİĞER YENİ YAZILAR