Islak mayo enfeksiyonlarının sezonu açıldı

Yaz ayları idrar yolu enfeksiyonlarının sezonudur. Tatil döneminin gelmesiyle bu enfeksiyonlarının sıklığında bir patlama yaşanır. Islak mayoyla oturanlar, su tüketimine dikkat etmeyenler, ürolojik hijyeni aksatanlar ciddi bir risk altına girer. Oruç tutanların yeterli su tüketmemesi de idrar yollarını yorar. Peki yaz aylarında sıklaşan bu enfeksiyonlardan nasıl korunacaksınız? İşte idrar yolu enfeksiyonları ile ilgili bilmeniz gerekenler:

Enfeksiyonun belirtileri nedir?

İdrar yolu enfeksiyonu geçirdiğinizi anlamak aslında zor değil. Aniden gelen idrar hissi sizi gece yataktan kaldıracak kadar kuvvetli olabiliyor. Apar topar tuvalete gitme ihtiyacı, sadece birkaç damla idrar yapabilmek, idrar yaparken yanma hissetmek sık görülen belirtier. İdrar koyu, bulanık ve kötü kokulu hale gelebiliyor. Bu enfeksiyonlarda idrarda kan görülebiliyor. Ateş yükselebiliyor. Tüm bunlara bir de ağrı eklendiğinde sorun artık dayanılmaz raddeye geliyor.

Bu problemi ciddiye alın

İdrar yolu enfeksiyonları aslında hafif ve kolay tedavi edilen hastalıklar. Ancak ihmal edildiğinde böbreklere kadar uzanıp kalıcı hasarlar bırakabiliyor. Bu enfeksiyonların tanısı için idrar tetkiki ve idrar kültürü tanı için çoğu zaman yeterli. Sık tekrarlayan veya tedaviye dirençli olan enfeksiyonlarda ise idrar akımı ölçüm testleri (sistometri), sistoskopi (ışıklı bir boru ile mesanenin incelenmesi) ve IVP (ilaçlı böbrek filmi) gibi özel tetkikler istenebiliyor. Çoğu vaka antibiyotik tedavisine yanıt veriyor. Ancak tedavi geciktirildiğinde ve enfeksiyon böbreklere ulaştığında hastaneye yatarak damardan antibiyotik tedavisi gerekebiliyor. Tekrarlayan enfeksiyonlarda altta yatan nedeni düzeltmek için ameliyat bile önerilebiliyor.

Haberin Devamı

Cinsel sağlığı da etkiler

İdrar yolu enfeksiyonlarına bağlı idrar şikayetleri (örneğin sık idrara çıkma, idrar yaparken yanma sızı) cinsel performansı düşürüyor, sertleşme sorununa yol açıyor. Bu enfeksiyonların tedavisinin cinsel mutluluğunuzu arttıracağını bilmelisiniz.

İdrar yollarına kızılcık desteği

Haberin Devamı

İdrar yolu enfeksiyonlarında cranberry (kızılcık) ekstrelerini içeren besin desteklerini veya çay ile meyve sularını deneyebilirsiniz. Cranberry idrardaki hippurik asit üretimini arttırıp idrar yolları üzerinde kuvvetli bir antibiyotik ve antioksidan etki yaratarak sağlıyor. Ancak bu desteğin ancak medikal tedaviye ek olarak verilebileceğini hatırlatalım.

Tuvaletten geçer mi?

İdrar yolu enfeksiyonlarının tuvaletten geçip geçmeyeceği çok merak ediliyor. İdrar yolu enfeksiyonları tuvaletten geçmez! Ancak idrar yolları anatomik olarak daha kısa olduğu için kadınların umumi tuvaletlerde, umumi havuzlarda ve saunalarda daha dikkatli olmaları şart!

Islak mayo enfeksiyonlarının sezonu açıldı

Enfeksiyonlardan korunma yolları

* Günde 6-8 bardak su içmeye gayret edin.

* Alkol ve kafein içeren içecekleri aşırı tüketmeyin.

* İdrarınızı tutmayın, tuvalete gitmek için idrar hissini gelmesi beklemeyin ve her 3-4 saatte bir idrara çıkmaya çalışın.

* Cinsel bölgenizi temiz tutun, günlük suyla temizleyin ve temizlik için sentetik kimyasal maddelerin kullanmayın.

Haberin Devamı

* Naylon yerine pamuklu çamaşır kullanın.

* Cinsel bölgenizin uzun süre nemli kalmasına izin vermeyin. Denizden çıkınca ıslak mayo ile kalmayın, mutlaka aralarda mayonuzu değiştirin.

* Cinsel ilişkiden sonraki on dakika içerisinde idrarınızı yapmaya çalışın.

* Temizlik sırasında arkadan öne doğru değil önden arkaya doğru temizlik kuralına uyun.

* Kadınlar için: Adet dönemlerinde tampon ve bağları sık aralıklarla değiştirin.

DİĞER YENİ YAZILAR