Yaz aylarında prostatı korumanın yolları...

Bazı sağlık sorunları çok yaygın olmalarına rağmen başımıza gelmediğinde dikkatimizi çekmiyor. Prostat enfeksiyonları işte bu grupta. Pek çok hastam Prostatit denilen prostat enfeksiyonlarıyla ilgili bilgi eksikliği yaşıyor. Oysa erkeklerin yarısı hayatlarının bir noktasında prostat enfeksiyonu yaşıyor. Bu enfeksiyonlar kronikleştiğinde yıllar boyu devam edebiliyor.

İdrar şikayetlerini geciktirmeyin

Prostat enfeksiyonları klasik prostat şikayetlerine yol açıyor. İdrar yaparken yanma-sızı-ağrı, kesik kesik idrara çıkma, sık sık idrar ihtiyacı duyma, gece sık idrara kalkma en sık görülen belirtiler. Ağrılar kasıklara, bacaklara, sırta yayılabiliyor. Üstelik prostat enfeksiyonları cinsel sorunlara da yol açıyor. Ağrılı boşalma-orgazm yaşanabiliyor. İdrar sorunu yaşayan erkek cinsellikten de soğuyor. Ağrıdan kaçınmak için seksten de kaçınıyor. Bu enfeksiyonlar bazen akut gelişiyor, bazen de yıllar boyu devam ederek kronikleşiyor. Bazı durumlarda hiç bir bakteri olmamasına rağmen ağrılar üç ayı aşkın devam ediyor. Yani prostat enfeksiyonu deyip geçmemek lazım. İdrar yolu şikayetleri başladığı anda vakit kaybetmeyip bir uzmana başvurmak önemli.

Haberin Devamı

Prostat için önerilerimiz:

Yaz aylarında prostatı korumak istiyorsanız -özellikle de idrar yollarında hassasiyetiniz varsa- aşağıdaki önerilerden faydalanabilirsiniz:

- Düzenli aralıklarla ihtiyaç hissetmeseniz de idrara gidin.

- İdrar yaparken sürekli durup tekrar başlamayın. İdrar akışını bozmayın.

- Aşırı stres-endişe idrar akımını kontrol eden kasların kasılmasına neden olur. Kış aylarında daha az öfkelenin, stresi daha iyi yönetin. Gevşeme yöntemlerini deneyin.

- Cinsel bölgeyi, alt vücudu, bacak ve ayaklarınızı sıcak tutun.

- Kabızlıktan kaçının.

- Uzun süre oturmayın. Cinsel bölge ve alt bacaklardaki kan akışını yürüyerek hızlandırın.

- Aşırı alkol tüketmeyin.

- Cinsel yolla bulaşan hastalıklar gonore-klamdiya gibi enfeksiyonlar prostata sıçrayabilir. Mutlaka korunun!

- Prostatı harekete geçirecek ilaçları doktorunuza danışmadan kullanmayın.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR