Ürolojik sağlığın kuralı bol su içmek

Hem yaz sıcakları başladı, hem de ramazan ayı. Yaz aylarında vücudun su ihtiyacı artıyor. Oruç da tutuyorsanız su içmek ayrı bir önem kazanıyor. Su ürolojik sağlığın yapı taşı. Böbreklerin, prostat salgılarının, cinsel bölgedeki dokuların bol suya ihtiyacı var.

İdrar yolu enfeksiyonları artar

Vücudumuzun yaklaşık yüzde 75'ini su oluşturuyor. Kasların yüzde 70'i, beyin hücrelerinin yüzde 80'i, kanın yüzde 85'i, hatta kemiklerin bile dörtte biri su! Bu nedenle bir insan açlığa altı hafta kadar dayanabilirken, susuz bir hafta bile geçiremiyor. Ürolojik açıdan da su çok önemli. Böbrekler kandaki atık maddeleri temizlemek için suyu kullanıyor. Vücuttaki su miktarı azaldığında idrar konsantrasyonu artıyor. Yoğunlaşan idrar taş ve enfeksiyonlara davetiye çıkarıyor. Bu durum özellikle şeker ve prostat hastalarında önemli. Diyabette idrarda şeker olması ve prostat büyümesinde mesanede idrar birikmesi enfeksiyon riskini zaten arttırıyor. Su seviyesi düşük olduğunda ise koyu bir idrar meydana geliyor ve enfeksiyon riski daha da yükseliyor.

Haberin Devamı

Ürolojik sağlığın kuralı bol su içmek

Ramazanda dikkat: İdrar rengi seffaf ve berrak olmalı

Yeterli miktarda sıvı aldığınızı idrar renginizin berraklığından veya çok açık renkli olmasından anlayabilirsiniz. Ancak yeterli sıvı almanıza ve idrar rengi normal olmasına rağmen aşırı susama hissi yaşıyorsanız dikkat! Şeker hastalığı, bazı enfeksiyonlar, karaciğer, böbrek ve kalp hastalıkları ile bazı ilaçlar aşırı susama yaratabilir. Bu durumda mutlaka hekiminize danışın. Oruç tuttuğunuz ilk günlerde vücudun susuz kalmasıyla idrar rengi koyulaşabilir. Bu durumda iftar-sahur arası aldıgınız su miktarını arttırarak vücudunuzun su ihtiyacını gidermelisiniz

8 bardak su bir efsane mi?

Günde sekiz bardak su içmenin mantığı aldığınız her kalori için 1 ile 1,5 ml. suya ihtiyacınız olduğu gerçeğinden kaynaklanıyor. Buna göre yetişkin bir insanın günde ortalama 2 bin kalori aldığı düşünülürse bu yaklaşık sekiz bardak su ediyor. Bu miktarın bir kısmını meyve, sebze sularından, bitki çaylarından, ayran, sütten de karşılayabilirsiniz. Elma, karpuz, kiraz gibi yaz meyveleri, marul, roka, brokoli gibi sebzeler hatta kurufasulye gibi baklagiller de su içeriyor. Çorba ve kompostolarda bol sıvı var. Sıvı ihtiyacınızın arttığı sıcak yaz günlerinde ise vücudunuza kazandırdığınız sıvı miktarını arttırmalısınız. Günde 4-6 bardak su ve sıvılar, 3-4 bardak da sıvı içeren gıdalar aracılığı ile su aldığınızda dengeyi sağlamış olursunuz.

Haberin Devamı

65 yaşını geçenler susamayı beklemeyin

Yaşla birlikte beyinde bulunan ve vücudunuzda ne kadar sıvı bulunduğunu algılayan alıcılar da hissizleşiyor. Susama hissi azalıyor. Susama olmadığında alınan su miktarı da düşüyor. Bu nedenle özellikle 65 yaşı geçtiyseniz susama hissini beklemeden su içmelisiniz.

Hangi durumlarda su ihtiyacı artar?

- Sıcak havalar

- Prostat sorunları

- Böbrek taşı

- İdrar yolu enfeksiyonları

- Şeker hastalığı

- Yoğun egzersiz

- Ateşli hastalıklar

- Kusma-İshal

- Gebelik-emzirme

DİĞER YENİ YAZILAR