Andropoza girmesi kolay çıkması zor

Orta yaş erkeklerinin en merak ettiği konulardan biri andropoz. Andropoza girmek nasıl anlaşılır? Andropozdan çıkılır mı? Tedavisi var mı? Bu hafta bize andropozla ilgili en çok sorulanları yanıtlıyoruz.

Andropoz kaç yaşında başlar?
Andropoz genelde 40-50’li yaşlardan itibaren başlıyor. Aslında erkeklik hormonu testosteron otuzluk yaşlardan itibaren her yıl azalıyor. Ancak orta yaşlara gelindiğinde artık tedavi gerektirecek miktarda azalmış oluyor. Eğer kilo fazlalığı, sağlıksız beslenme, hareketsizlik, aşırı stres gibi risk faktörleriniz varsa daha erken yaşta da andropoza girebilirsiniz. Yine kalp-damar sorunları, şeker hastalığı, prostat hastalıkları, ilaçlar, metabolik problemleriniz varsa testosteron daha hızlı düşebiliyor.
Bir erkek andropoza girdiğini nasıl anlar?
Andropoza giren erkekte testosteron hormonunun etkileri azalıyor. Bu durum öncelikle cinsel gücü azaltıyor. Cinsel istek ve cinsel uyarılmada düşüş, sertleşme sağlama- sürdürme zorluğu, gece sertleşmelerinin azalması, gecikmiş orgazm, sperm üretiminde azalma, testis hacminde azalma gibi belirtiler görülüyor. Testosteron düşüşünde vücut kıllarınızda azalma, vücut yağ miktarınızda artış, kas ve kemik kütlesinde azalma, güçsüzleşme, kansızlık oluşabiliyor. Yorgunluk, konsantrasyon zorluğu, huzursuzluk görülebiliyor.
Andropozdan çıkmak mümkün mü?
Andropozda hem biyolojik hem de psikolojik ve sosyal anlamda bir tedavi uygulanıyor. Biyolojik yönden özellikle testosteron yerine koyma tedavileri ve gerekirse diğer performans tedavileri cinsel gücü artırıyor. Bunu yaparken penis damar ve sinirlerinin kontrolü, pelvik kasların eğitimi, prostat sağlığının gözetilmesi şart. Altta yatan damarsal ve metabolik sorunların, hormonal dengeyi bozan risk faktörlerinin düzeltilmesi de çok önemli. Andropoza yönelik beslenme ve egzersiz önerileri, antioksidanlar, cinsel anti aging tedavileri yararlı olabiliyor. Bunun yanında psikolojik yönden de performans endişesi, orta yaş krizi ve stres gibi sorunlarda yardım alınması gerekiyor. Andropoz fizyolojik bir durum dolayısıyla andropozdan çıkılır diyemeyiz. Ama andropoz iyi bir şekilde yönetilebilir diyebiliriz.
Testosteron eksikliği bir uyarı işareti midir?
Testosteron seviyeleri erkek sağlığının en önemli göstergelerinden biri. Cinsel isteksizlik ve testosteron düşüklüğü çeken erkeklerde 5 yıl içerisinde diyabet ve kalp hastalıklarına yakalanma riski çok yüksek. Bu nedenle düzenli olarak kontrol edilmesinde ve gerektiğinde desteklenmesinde fayda var.
Testosteron nasıl ölçülüyor?
Biz andropoz belirtileri ile başvuran hastalarımızdan genel bir sağlık hikayesi ve ayrıntılı cinsel öykü aldıktan sonra testosteron değerlerini ölçüyoruz. Genelde sabah saatlerinde ölçülen testosteron değerlerine ve gerekirse diğer hormonal tetkiklerine bakıyoruz. Total-serbest testosteron, seks hormon bağlayıcı globulin gibi değerleri kontrol ediyoruz.
Andropozda mısınız?
Andropozda olup olmadığınızı merak ediyorsanız, Yaşlanan Erkekte Başlayan Hipogonadizm testini çözebilirsiniz. Aşağıdaki şıklarda yer alan şikayetleri hiç yaşamıyorsanız 1, çok şiddetli yaşıyorsanız 5 numaralı puanları işaretleyin. Testi bitirdiğinizde puanlarınızı toplayın ve puan tablosundan kontrol edin.
1. Genel iyilik hissinde azalma (genel sağlık durumu) (1 2 3 4 5)
2. Eklem ve kas ağrısı (1 2 3 4 5)
3. Aşırı terleme, sıcak basması (1 2 3 4 5)
4. Uyku problemleri (1 2 3 4 5 )
5. Sık sık yorgun hissetme (1 2 3 4 5)
6. Alınganlık (1 2 3 4 5 )
7. Sinirlilik (1 2 3 4 5 )
8. Endişe, panik hissi (1 2 3 4 5 )
9. Bedensel bitkinlik-canlılığın kaybolması (1 2 3 4 5 )
10. Kas gücünde azalma, güçsüz hissetme (1 2 3 4 5 )
11. Depresif ruh hali (çökkünlük, motivasyon eksikliği) (1 2 3 4 5 )
12. En iyi zamanların geride kaldığı hissi (1 2 3 4 5 )
13. Kendini tükenmiş ve dibe vurmuş hissetmek (1 2 3 4 5 )
14. Sakal büyümesinde azalma (1 2 3 4 5)
15. Seks yapma gücü ve sıklığında azalma (1 2 3 4 5 )
16. Sabah ereksiyonu sayısında azalma (1 2 3 4 5 )
17. Cinsel istek-şehvette azalma (1 2 3 4 5)
Toplam puan şikayet derecesi
17-26 Puan : Yok
27-36 Puan : Az
37-49 Puan : Orta
50 ve üstü Puan : Ciddi

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR