Seks sıklığı ne olmalı?

Pek çok hastam bana haftada kaç kez seks yapmanın sağlıklı ve gerekli olduğunu soruyor. Kimi cinsel isteksizlikten, kimi eşinin cinsel soğukluğundan veya aşırı cinsel istekten şikayetçi! Haftalık seks sayısı çiftin arasında fikir uyuşmazlığı olduğunda daha da önem kazanıyor. Bir taraf haftada iki kez seks yapmayı isterken, diğer taraf hergün seks yapma ihtiyacındaysa anlaşmazlık oluşuyor.

Ne kadar sık seks yapılması gerektiğinden çok düzenine dikkat etmelisiniz. Haftada bir veya iki seks yapıp iki ay ara vermektense, düzenli şekilde aralıklarla beraberlik yaşamak cinsel hormonları düzenliyor. Eşinize ve size uyan bir rutin yaratmak sadece cinsel tatmin ve psikolojik rahatlama sağlamıyor, fizyolojik olarak da sizi daha seksüel kılıyor. Üç haftadan daha az bir sıklık tüm cinsel hormonları ve cinsel fonksiyonları altüst ediyor. Bana sorarsanız her hafta 1-2 kez seks yapmak hem cinsel fonksiyonlar hem de eşinizle olan duygusal bağınızdan açısından şart.

Yılda 10 kereden azı sorun

Çalışmalar yaklaşık 10 çiftten birinin aseksüel evlilik yaşadığını gösteriyor. Yılda 10 defadan az seks yapılan bir ilişki de bu kategoriye giriyor. Bu durumda çiftin cinsel iletişimi, ilişki kalitesi, evlilik uyumu etkileniyor. Çift cinsel açıdan giderek uzaklaşıyor. Aseksüel bir evliliğiniz varsa sorunu ciddiye alın. Erkekte sertleşme sorunu, erken boşalma, testosteron düşüklüğü, kadında orgazm problemi, cinsel ağrı ve cinsel isteksizlik seks sıklığını düşürebilir. Bir uzmana başvurarak çözüm aramalısınız.

Haberin Devamı

Sıklığı etkileyen şeyler

Yapılan çalışmalar çiftlerin haftada 2-4 seferden ayda 2-4 sefere uzanan bir seks sıklığı olduğunu gösteriyor. Seks sıklığını etkileyen pek çok faktör var. İşte bazıları:
- Yaş
- Cinsel fonksiyon sorunları (sertleşme sorunu, erken boşalma, testosteron düşüklüğü gibi)
- Cinsel iletişim eksikliği
- Hayat olayları-stres
- Fiziksel ve duygusal sağlık durumu
- Hastalıklar ve ilaçlar
- Vakitsizlik, yalnız kalacak zaman bulamamak
- Madde veya alkol bağımlılığı
- İlişki durumu, ilişki problemleri, çatışmalar
- Depresyon
Uzun ilişkilerde seks
İlişki süresi uzadıkça seks sıklığında düşüş yaşanabilir. Bu durum hem genç çiftlerin hem de yıllanmış “altın” çiftlerin başına gelir. Ancak seks sıklığı düşse de seksten alınan tatmin düşmek zorunda değildir ve pek çok çiftte bu tatmin azalmaz. Seksten aldığınız keyif ve tatmin azaldıysa, seks sonunda kendinizi mutsuz hissediyorsanız, daha az seviyorsanız, seks yapmak aklınıza gelmiyorsa, eşinize karşı seksüel bir soğukluk yaşadığınızı düşünüyorsanız yardım alabilirsiniz.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR