Libidosuz erkekler arttı mı?

Son yıllarda giderek daha fazla erkek kliniğimize cinsel isteksizlik şikayeti ile başvuruyor. Tek başına gelenler olduğu gibi eşiyle başvuranlar da çok. Yaşa bakıldığında ilk anda sanki bu sorunu daha çok orta yaş ve sonrasındaki erkekler daha sık yaşıyor gibi zannedilebilir. Ancak işin aslı genç nesil de çok şiddetli libido kaybı yaşamaya başladı. Peki bunun nedeni ne?

Erkeklere testosteron kontrolü gerek!

Erkeklerin her zaman yoğun cinsel istek duyduğu aslında bir şehir efsanesidir. Erkekler her zaman ve sürekli cinsel istek duymazlar. Her erkek bazen dönemsel olarak istek kaybı yaşayabilir. Yine cinsel isteksizlikte başka bir şehir efsanesi de sorunun hep ve sadece psikolojik olduğudur. Hele de genç bir erkekse mutlaka strese veya başka bir psikolojik nedenle bağlı libido kaybı yaşandığı düşünülür. Oysa günümüzde genç erkeklerde de aynı orta yaş ve sonrasında olduğu gibi libido ve cinsel gücü etkileyen testosteron düşebiliyor.

4 düşman: Kilo, alkol, sigara, hareketsizlik

Libido için çok önemli bir faktör de yaşam tarzı. Kötü beslenme, aşırı kilo, hareketsizlik, ofiste uzun süre oturularak geçirilen zaman, sigara içmek, akşamları yoğun tüketilen alkol de seks hormonlarını altüst ediyor. Penis damarları, sinirleri yaşlanmaya başlıyor. Bazen 30 yaşındaki bir erkeğin vücudunda 80 yaşındaki bir erkeğin hormon seviyesine rastlanıyor. Bu nedenle sorunun organik boyutunun anlaşılması için testosteron ve diğer hormonları kontrol ettirmek iyi bir fikir. Eksiklik durumunda testosteron yerine koyma tedavilerinden yararlanabilirsiniz.

Haberin Devamı

Tek sebep hormonlar değil!

Tabii işin psikolojik ve duygusal yönünü unutmamak gerek. Günümüzde modern yaşam tarzı, koşturmaca, yaşam mücadelesi, vakitsizlik erkekleri yoğun bir kaygı ve stres durumuna sokuyor. Stres hormonlarının vücutta cinsel isteği ve uyarılmayı yöneten testosteronu düşürücü etkisi var. Ayrıca duygusal durumunuz, yorgunluk seviyeniz, eşinizle olan ilişki kaliteniz, stresli- öfkeli bir ruh hali, vakitsizlik, eşinizle birbirinize yeterince vakit ayıramamak, iş-aile sorunları ve daha pek çok faktör cinsel isteği azaltabiliyor. Bu nedenle cinsel isteksizliğin altında yatan nedenleri dikkatle incelemek ve kişiye özel bir tedavi planı oluşturmak gerekiyor.

Haberin Devamı

Cinsel istek düşmanları

- Testosteron hormonunun yetersizliği

- Diğer hormonsal sorunlar

- İlaçlar (örneğin anti-depresanlar)

- Kalp-damar hastalıkları ve kalp yetmezliği

- Diğer hastalıklar (diyabet, tiroit sorunları, böbrek-karaciğer sorunları, ağrı)

- Ameliyatlar

- Yanlış yaşam tarzı (aşırı alkol-sigara vs)

- Öfkeli, endişeli veya depresif bir ruh hali

- Aşırı stres

- İlişki- evlilik sorunları

- Cinsel yolla bulaşan hastalık kapma veya hamilelik endişesi

- Yaşlanma süreci

- Yetersiz zaman

- Mahremiyet yoksunluğu

DİĞER YENİ YAZILAR