Prostat gribinde seks yapılır mı?

Prostatı üşütmek, prostat enfeksiyonları için kullanılan yaygın bir tabir. Erkeklerin yarısı hayatlarının bir noktasında prostat enfeksiyonu yaşıyor. Özellikle soğuk havalarda vakalar artıyor.

Performansı düşürür

Kış ayları prostat için zorlu geçiyor! Erkek vücudundaki bu kestane büyüklüğündeki organ soğuk havada üşütebiliyor. Bu durumda hem idrar sorunları başlıyor hem de cinsel performans düşüyor. İdrar yaparken yanma - sızı - ağrı, kesik kesik idrara çıkma, sık sık idrar ihtiyacı duyma, gece sık idrara kalkma en sık görülen belirtiler. Ağrı da sık görülen bir belirti. Bu durum erkekleri cinsellikten de soğutuyor. Hatta prostat enfeksiyonu olan erkeklerde yüzde 80’lere varan oranlarda erken boşalma ve sertleşme sorunu görülüyor. Yani prostat enfeksiyonu deyip geçmemek lazım. Prostatı “üşütecek” her faktörü tanıyıp önlem almak şart!

Hemen tedaviye başlayın

Bu yüzden idrar yollarıyla ilgili şikayetiniz varsa vakit kaybetmeden bir uzmana başvurun. Çünkü prostat enfeksiyonları tedavi edilmediğinde kronikleşebiliyor. Dolayısıyla gerekli incelemelerin ardından antibiyotik ya da ağrı kesicilerle önlem alınması gerekiyor.

Haberin Devamı

Prostat gribini nasıl önleyebilirsiniz?

Kış aylarında prostatı korumak istiyorsanız -özellikle de idrar yollarında hassasiyetiniz varsa- aşağıdaki önerilerden faydalanabilirsiniz:

- Düzenli aralıklarla ihtiyaç hissetmeseniz de idrara gidin.

- İdrar yaparken durup tekrar başlamayın. İdrar akışını bozmayın.

- Aşırı stres idrar akımını kontrol eden kasların kasılmasına neden olur. Daha az öfkelenin, stresi daha iyi yönetin. Gevşeme yöntemlerini deneyin.

- Kabızlıktan kaçının.

- Uzun süre oturmayın. Cinsel bölge ve alt bacaklardaki kan akışını yürüyerek hızlandırın.

- Cinsel yolla bulaşan hastalıklar gonore-klamdiya gibi enfeksiyonlar prostata sıçrayabilir. Mutlaka korunun!

Seksten uzak durmayın
Hekiminiz aksini belirtmediği sürece prostat üşütmelerinde-enfeksiyonlarında seksten uzak durmanıza gerek yok. Prostat enfeksiyonları eşinize/partnere bulaşmaz. Ancak prostat enfeksiyonu altta yatan bir cinsel yolla bulaşan hastalıktan kaynaklanmıyorsa bu durumda bu enfeksiyonun seksle eşe geçme tehlikesi vardır. Bu nedenle idrar şikayeti yaşadığınızda hekiminiz cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı da kan ve sıvı örnekleri alıp tanıyı kesinleştirecektir.
PSA yükselebilir
Kanda PSA (prostat spesifik antijen) değerlerinin yükselmesi sadece ve sadece prostat kanserinin bir işareti değildir. Eğer yapılan incelemelerinizde PSA yüksekliği tespit edilirse hekiminiz şikayetlerinize, klinik muayene bulgularına ve diğer tetkiklerin sonucuna göre problemin kanserden mi yoksa bir enfeksiyondan mı kaynaklandığına karar verebilir.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR