30 dakika koşmak yerine, 20 dakika seks yapın

Seksin sağlık üzerindeki faydaları çok. Özellikle 40’lardan itibaren tatminkar bir seks yaşamı ömrü uzatıp, bağışıklığı güçlendiriyor, ağrıları azaltıp hormonları düzenliyor. Üstelik seks eşinizle duygusal olarak yakınlaşmanızı, kendinizi çekici hissetmenizi sağlıyor.

30 dakika koşmak yerine, 20 dakika seks yapın

Seksin sağlığa faydası çok. Özellikle 40’lı yaşlardan itibaren tatminkar bir seks yaşamı ömrü uzatıyor, bağışıklığı güçlendirip, ağrıları azaltıyor ve hormonları düzenliyor. Üstelik seks eşinizle duygusal olarak yakınlaşmanızı, çekici hissetmenizi, özgüvenli ve mutlu olmanızı sağlıyor. Seksin harika bir etkisi daha var: Yaşlanmayı yavaşlatıyor! Ancak bütün bu faydalar için öncelik spor ve sağlıklı yaşamı hayat tarzı haline getirmek gerekiyor. Hareketsiz bir yaşam sürüyorsanız ömrünüzü kısaltıyor, vücudunuzu pek çok harika hormondan mahrum bırakıyorsunuz. Düzenli egzersiz damarları, sinir sistemini, hormonları olumlu etkiliyor. Vücudunuzda stresin yarattığı tahribatı azaltıyor. Mutluluk hormonu salgısını arttırıyor. Her gün 30-60 dakikalık egzersiz yaparak cinsel bölge damarlarını canlandırın. Yürüyüşleri eşinizle beraber yapıp ilişkinize keyif de katabilirsiniz. Yüzme de iyi bir seçenek.

Haberin Devamı

100 kalori

Kanada’da yapılan bir araştırma seksin erkeklerde 120, kadınlar 100 kalori harcattığını gösterdi. Bu rakamlar açık havada 15 dakika yokuş yukarı jogging yapmaya veya koşu bandında orta tempoda 30 dakika koşmaya eşdeğer! Koşu bandından daha az kalori harcatsa da, çiftlerin yüzde 90’ına göre seks, spor yapmaktan daha keyifli.

Seks kilo vermeye yardım eder

Seksin kilo üzerindeki etkisi fiziksel egzersizle sınırlı değil. Bel çevresinde can simidi şeklindeki yağlar seks hormonlarını düşürüyor, bu da yağlanmayı artırıyor. Yağlar, hormonlar ve kilo arasında kısırdöngü oluşuyor. Düzenli seks ise seks hormonu seviyelerini düzenliyor. Haftada en az bir kez seks yaptığınızda hem hormon seviyelerinizi hem de kilonuzu korumuş oluyorsunuz.

Müthiş bir stres-savar

Kronik stres kortizol ve adrenalin gibi stres hormonlarını salgılatır. Bu ise obezite, depresyon, kalp - damar tıkanıkları, yüksek tansiyon gibi sağlık sorunlarına yol açıyor. Bu hormonların vücuttan atılmasının en kolay yolu düzenli egzersiz ve seks yapmak!

Haberin Devamı

Tembel seksi yapmayın

Seksten egzersiz olarak en fazla faydayı görmek için aktif oyuncu olun. Cinselliğin süresine, tercih edilen pozisyonlara, önsevişme ve birliktelik tekniklerine dikkat edin. Bu noktada sadece sizin değil eşinizin cinsel fonksiyonlarının da tam güç çalışması gerek. Eşinizin erken boşalma, sertleşme sorunu gibi bir cinsel sorunu varsa doğru tedavileri almalısınız.

Eforu ayarlayın

Orta şiddette egzersizi anlamanın en kolay yolu derin nefes alıp vermek ve hafif terlemenin olmasıdır. Soluk soluğa kalmayacağınız, kendinizi rahatsız, bitkin, halsiz hissetmeyeceğiniz bir tempo hedeflemelisiniz. Aynı şekilde sekste de bu şekilde harcadığınız eforu ayarlayabilirsiniz.

Erkekler haftada 3 saat egzersiz yapmalı

Harvard Halk Sağlığı Okulu’nun 1200 erkeği inceleyen araştırmasına göre, haftada üç saat orta şiddetli egzersiz yapan erkeklerde kalp krizi riski yüzde 22 azalıyor. İyi kolesterol seviyeleri ise yüzde 38 artıyor. Bel çevrenizi ise 80 cm altında tutmaya gayret edin.

Haberin Devamı

Sağlıklı cinsellik için hedef 10 bin adım!

İyi bir fizik performans ve ince bir bel çevresi için mekik çekmekten daha fazlası gerekiyor. Özellikle aerobik aktivitelerine yönelmelisiniz. Haftada üç dört kez yapılan 30-40 dakikalık fiziksel aktiviteler olumlu sonuçlar veriyor. Orta yüksek tempolu yürüyüşler en kolay egzersizdir. Güç ve esneme egzersizleri de (bunları bir egzersiz uzmanı kontrolünde de yapabilirsiniz-) egzersiz programınızı tamamlıyor. Sağlık sorunlarınız varsa doktorunuza danışarak size uygun diğer egzersiz tiplerini de öğrenebilirsiniz. Burada amacınız, ev iş yaşamı arasında minimal hareketle sınırlı kalmamak, hareketi ve egzersizi yaşamınızın her evresine yaymak. Böylece iyi bir cinsel performans için gereken damar, hormon, sinir sistemi desteğine kavuşmuş olursunuz.

30 dakika koşmak yerine, 20 dakika seks yapın

Düzenli egzersizin artı puanları

Haberin Devamı

Damar sağlığı cinsel performans için oldukça önemli bir yere sahip. Bu özellikle sertleşme kabiliyetinde fark ediliyor. Damarlarınız kolesterol yüksekliği, şeker ve hipertansiyonla zarar görmüşse, penise giden kan akımı azalıyor ve sertleşme sorunu riski artıyor. Düzenli egzersiz yaparak kalbinizi korumanız aynı zamanda cinsel performansınızı artırmanız anlamına da geliyor. Egzersiz kan dolaşımını hızlandırıyor, kandaki yoğunlaşmayı, pıhtı riskini ve çarpıntıyı azaltıyor. HDL iyi kolesterol seviyelerini yükseltiyor, yüksek tansiyon ve inme gibi sağlık sorunlarına daha az yakalanmanızı sağlıyor. Ayrıca vücudun insüline karşı duyarlılığını artırarak kan şekeri seviyelerini düşürüyor, Tip 2 diyabet riskini azaltıyor. Bel çevrenizi ince tutmanıza yardımcı oluyor ve böylece testosteron seviyelerinizi sağlıklı sınırlarda tutabiliyorsunuz. Ve vücudunuzdan memnun olmanıza, partnerinizin yanında kendinizi iyi hissetmenize yardımcı oluyor. Sonuçta, düzenli egzersiz genç ve dinamik bir kalp damar sistemi ile yüksek performanslı bir cinsel yaşam sunuyor.

Menopoza faydalı

Seks özellikle menopoz döneminde alınan kilolarla savaşmanın iyi bir yolu. Düzenli egzersiz ve periyodik seks menopoza giren kadınları sıcak basmaları, terleme, uykusuzluk, depresyon, baş ağrısı, yorgunluk, kemik erimesi gibi pek çok soruna karşı koruyor. Seks yaşamında tatmin olan kadınlar kendilerini daha çekici, güzel hissediyor, eşleriyle daha iyi bir diyalog kuruyor. Ancak bu dönemde düşen hormon seviyeleri cinsel isteksizlik, kayganlık sağlayamama, cinsel ağrı gibi cinsel sorunlar yarattığından menopoz sonrası seks arzusu ve seks sıklığı düşebiliyor. Bu dönemde hekime danışarak sistemik / lokal hormon tedavilerinden, vajinal nemlendirici/kayganlaştırıcılardan, besin desteklerinden yardım almak faydalı oluyor.

Seksin diğer faydaları

Ömrü uzatır: 900 erkeği 10 yıl takip eden bir araştırmaya göre haftada iki veya daha çok orgazm ölüm riski yüzde 50 azaltıyor.

Sizi genç gösterir: 3 bin 500 çift üzerinde yapılan bir çalışma haftada üç kez seks yapan çiftlerin, periyodik beraberlik yaşamayanlara göre yaklaşık 10 yıl daha genç gösterdiğini ortaya koydu.

Depresyonu azaltır: Seks sırasında salgılanan mutluluk hormonları depresif hali dağıtıyor.

Bağışıklığınızı kuvvetlendirir: Haftada iki kez kaliteli seks yapanlarda bağışıklığı güçlendiren maddeler yüzde 30 daha fazla salgılanıyor, hastalık riski azalıyor. Hormonlarınızı düzenler: Belli bir düzende devam eden cinsel hayat testosteronu yükseltiyor.

Bağlılığı artırır: Kaliteli bir cinsellikte partnerler arasında bağlılık hormonu oksitosin salgılanıyor. Tartışmalar yatışıyor, hatalar affediliyor, çift yakınlaşıyor.

Stresi azaltır: Cinselliğin getirdiği fiziksel ve psikolojik tatmin günlük hayatın streslerinden arındırıp sizi rahatlatıyor.

Özgüveni artırır: Keyifli ve tatminkar bir cinsel yaşam, kendinizi daha fazla beğenmenizi, vücudunuzla daha barışık olmanızı, özgüveninizin artmasını sağlıyor.

40 yaşından sonra bunları deneyin!

- Seks sıklığını arttırın.

- Televizyon izlemek yerine seks yapın.

- Yatağa uykunuz geldiğinde değil daha erken saatlerde geçin.

- Önsevişme ve hazırlık dönemini atlamayın, seks rutinini uzatın.

- Seks öncesi masaj yapmak gibi aktiviteler harcanan kalori miktarını arttıracaktır.

- Seks rutinini yeni pozisyon ve davranışlarla renklendirin.

Sekste pasif kalmayın, aktif rol oynayın.

- Nefesinizi ve terleme seviyenizi takip edin.

- Tükettiğiniz kalorileri ve alkol miktarını kısıtlayın.

- Yatak odası dışında da yürümeye, merdiven kullanmaya, hareket etmeye özen gösterin.

-Seks sıklığını düşüren cinsel isteksizlik, ağrı gibi sorunlarda ve eşinizde boşalma süresini kısaltan erken boşalma veya seks eforunu düşüren sertleşme problemi gibi problemlerde organik ve psikolojik faktörlerin incelenmesi için hekime başvurun.

“Başım ağrıyor” demeyin

Seksten kaçmak için kullanılan mazeret “başım ağrıyor”. Uluslararası Başağrısı Birliği’nin 1000 kişi üzerinde yapılan çalışmasına göre migren hastalarının yarısı atak sırasında seks yaptıklarında ağrıda azalma yaşıyor. Seks sırasında salgılanan mutluluk hormonları ağrı kesici gibi etki ediyor.

Süre aslında çok önemli!

Seksi bir egzersiz haline getirmek istiyorsanız öncelikle cinselliğin süresine dikkat edin. Erken boşalma probleminiz varsa seks sırasında harcadığını kalorilerin az olacağını tahmin edebilirsiniz. Yine sertleşme sorununda sertleşmeyi kaybetmemek adına hızlı davrandığınızda yaktığınız kalori miktarı düşecektir.

DİĞER YENİ YAZILAR