Performansı yüksek şekerden koruyacak 10 öneri

Diyabeti olan erkeklerde sertleşme sounu görülme riski üç kat artıyor. İşte performansınızı koruyacak öneriler.

Kan şekeri yüksekliği ve diyabetin vücutta ilk etkilediği yerlerden biri cinsel fonksiyonlar. Sonuçta gerçek organik anlamda bir performans sorunu başlıyor. 90 bin erkeği inceleyen araştırmaya göre yüzde 50-70’inde sertleşme sorunu görülüyor. Diyabeti olan erkeklerde sertleşme sorunu riski üç kat artıyor.

Cinsel sorunlar uyarı alarmıdır

Cinsel problemler şeker hastalığının ilerlemesiyle ortaya çıkabileceği gibi, bu hastalığın ilk belirtisi de olabiliyor. Penisteki kan damarları çok küçük olduğundan, yüksek şekerin yarattığı tahribat büyük damar ve sinir sorunlarından önce bu bölgede ortaya çıkabiliyor. Şeker hastası olup, sertleşme sorunu yaşayan erkeklerde kalp hastalıklarından ölüm oranı 2 kat artıyor. Sertleşme sorunu yaşayan erkekler birer diyabet hastası adayı!

Ereksiyon sorunu

Yüksek kan şekeri sadece sertleşme sorunu yaratmıyor. Testosteron hormonu da düşüyor. Bu durumda cinsel isteksizlik başlıyor. İdrar yolu enfeksiyonu riski arttığından, prostat enfeksiyonu riski de çoğalıyor. Peniste Peyroni hastalığı ve ağrı da görülebiliyor. Yüksek kan şekeri cinsel güce dört bir yandan saldırıyor. Çoğu kişinin gizli diyabet olduğunun farkında olmadığını düşünürsek cinsel fonksiyonlar açısından kan şekeri kontrolünün çok önemli.

Haberin Devamı

Ne yapabilirsiniz?

Şeker hastalığının hangi cinsel sorunlara yol açtığının anlaşılması tanı ve tedavide ilk adımı oluşturuyor. Penis damarlarını inceleyen penil doppler ve penisteki hissiyat ile sinir iletisi hakkında fikir veren biothesiometre gibi tetkikler kullanılabiliyor. Boşalma ve idrar işlevleri incelenebiliyor. Tüm bunların sonucunda bir tedavi planı oluşturuluyor. Yaşam tarzı değişimleri ile diyabeti yüzde 40-50 oranında azaltmak veya geciktirmek mümkün oluyor.

5 porsiyon meyve tüketin

1 Ailede şeker hastalığı varsa hekiminizin önerdiği aralıklarla kan şekeri kontrolü yaptırın.

2 Açlık kan şekerinizi 100 mg/dl üzerindeyse mutlaka bir uzmana başvurun.

Haberin Devamı

3 Bel çevrenizi erkekseniz 94 cm, kadınsanız 88 cm altında tutun. Bel çevresinde 6 cm’lik bir artışın diyabet riskini neredeyse %40 arttırdığını unutmayın.

4 Günde en az 5 porsiyon taze ve mevsiminde sebze-meyve tüketin.

5 Şeker gibi basit karbonhidratlar yerine tam tahıllar ve kurubaklagilleri tercih edin.

6 Doymuş ve trans yağ tüketiminizi azaltın.

7 Günde 1 çay kaşığı tuzdan fazlasını tüketmeyin (turşu, hazır soslar, atıştırmalıklar gibi gizli tuz kaynaklarına dikkat edin).

8 Haftanın en az 5 günü, düzenli olarak 30 dakika egzersiz (örneğin tempolu yürüyüş) yapın.

9 Sigaradan kesinlikle uzak durun, aşırı alkol tüketmeyin.

10 Kan şekeri yüksekliğinin yanı sıra sertleşme sorunu, isteksizlik, boşalma problemleri yaşıyorsanız vakit kaybetmeden penis fonksiyonlarınızın durumunu öğrenmek için bir uzmana başvurun.

Diyabeti olan erkeklerde sertleşme sounu görülme riski üç kat artıyor. İşte performansınızı koruyacak öneriler.

DİĞER YENİ YAZILAR