Cinselliğin raf ömrü var mı?

Yaşlanınca cinselliğin sonlanacağı bir şehir efsanesi. Gerçekte pek çok çift ileri yaşlara kadar seksüel olarak aktif ve mutlu!

Söylentilere bakılırsa belli bir yaştan sonra kimse seks yapmıyor: “Bizden geçti”, “Bu yaşta olmaz”, “Anneanne-dede olduk”. Ancak yaşlanınca cinselliğin sonlanacağı, bir noktadan sonra insanların seks yapmaması gerektiği, seks dürtüsünün ve performansın bittiği hep şehir efsanesi. Gerçekte pek çok çift çok ileri yaşlara kadar seksüel olarak aktif ve mutlu!

70 yaş üzeri seks hayatında çok aktif

Günümüzde yaşam süresi uzadı. Hayatımızın neredeyse yarısını menopoz ve andropozda geçiriyoruz. Altın çiftlerin çağı başladı da diyebiliriz. Eşiyle süregelen cinsel hayatını uzun yıllar devam ettirmek isteyen çok sayıda kişi var. Mesela 29 ülkede yaklaşık 27 bin 500 kişi üzerinde yapılan bir çalışmaya göre orta yaşlardan itibaren erkeklerin yüzde 82’si ve kadınların yüzde 64’ü seksüel olarak aktif olmaya devam ediyor. Üstelik bu kişilerin yarısı haftada 1-6 kez seks yapıyor. Yine İngiltere’de bu konu ile ilgili en geniş çaplı araştırma özelliği olan başka bir çalışmaya göre 70 yaş üzerindeki erkeklerin neredeyse yarısı ve kadınların üçte biri de aktif bir cinsel yaşama sahip! Bu rakamlara bakarsak ileri yaşlıların neredeyse günümüzdeki genç çiftlerden daha sık seks yaptığını söyleyeceğiz.

Haberin Devamı

50 yaş üzeri erkek ve kadınların yarısı haftada 1-6 kez seks yapıyor.

Sizi hangi değişimler bekliyor?

Orta yaşlardan itibaren tüm vücut hücrelerinde olduğu gibi cinsel fonksiyonlarda da bir yavaşlama meydana geliyor. Kadınlarda menopozla birlikte seks hormonları ani bir düşüş yaşıyor. Erkeklerde testosteron hormonu 30’lu yaşlardan itibaren yüzde 1.2 azalıyor ve bu düşüş 40-50’li yaşlarda klinik şikayet yaratacak boyuta geliyor. Sonuçta kadınlarda cinsel isteksizlik, uyarılma zorluğu, orgazm problemi, kuruluk, cinsel ağrı gibi şikayetler, erkeklerde sertleşme sorunu, libido kaybı, boşalma süresinde değişim görülebiliyor. Diyabet, yüksek tansiyon, kalp sorunları, nörolojik problemler, idrar kaçırma ve pek çok hastalıkta cinsel güç düşüyor. Kullanılan ilaçlar, geçirilen ameliyatlar riski yükseltiyor. Bunlara ek olarak yaşanan duygusal sıkıntılar, orta yaş krizleri, ilişki çatışmaları, vücut imajı sorunları, cinsel iletişimsizlik ve stres de cinsel tatmini azaltıyor. Ancak eğer cinsel sorunlarınız için tedavi alırsanız, genel sağlığınızı iyi yönetirseniz ve eşinizle size uyan bir cinsel rutin edinirseniz seksüel olarak aktif kalma şansınız yüksek! Yani cinsel sorunlar oluşsa da cinselliğin bir raf ömrü yok!

Haberin Devamı

Kısa kısa öneriler...

- Menopoz ve andropozu iyi takip edin. Seks hormonlarınızı kontrol ettirin. Jinekolojik, ürolojik ve cinsel tıp kontrollerinizi aksatmayın.

- Orta yaşlardan sonra değişecek cinsel fonksiyonlarınız hakkında detaylı bilgi alın. Bir uzmanla cinsel rutininizde, cinselliğe hazırlık sürecinde, cinsel davranışlarda neleri değiştirmeniz gerektiğiniz öğrenin.

- Erkekler için sertleşme sorunu, erken boşalma, isteksizlik; kadınlar için kuruluk, libido kaybı, ağrı ve orgazm sorunu ile ilgili tedaviler konusunda bilgilenin.

Haberin Devamı

- Vücut sağlığınıza dikkat edin. Sağlık sorunları ve ilaçlarınızın hangi cinsel sorunlara yol açacağını ve bu yan etkileri nasıl hafifleteceğinizi danışın.

- Eşinizde cinsel fonksiyon anlamında meydana gelen değişimleri takip edin ve tedavisinde yanında olun.

- Eşinizle cinsel iletişim kapılarını açın. Yaşadığınız değişimleri, hislerinizi, düşüncelerinizi, endişelerinizi onunla paylaşın. Gerektiğinde birlikte tedavi arayışına gidin.

DİĞER YENİ YAZILAR