Susuzluk erkek sağlığını tehdit ediyor

Cinsel sağlıkla birlikte ürolojik sağlık dediğimizde idrar yollarını, böbrekleri ve prostatı unutmamak gerekiyor. Artan susuzluk riski Ramazan ayında erkek sağlığını tehdit edebiliyor.

Şeker hastaları risk altında

Böbreklerin ana görevi kandaki atık maddeleri temizlemek. Böbrekler bu işlevi su sayesinde yerine getiriyor. Vücuttaki su miktarı azaldığında idrar konsantrasyonu da artıyor. Şeker hastalığında idrarda şeker olması bakterilere adeta bir besi yeri sunuyor. İdrar yolları ne kadar dirençli olursa olsun, susuzluk şekerle birleştiğinde enfeksiyonlar için bir fırsat oluyor.

Prostatı olanlar dikkat!

40 yaşından sonra her erkeğin prostatı iyi huylu olarak büyümeye başlıyor. Bu büyüme nedeniyle mesanedeki idrar tam olarak atılamıyor ve birikiyor. Su seviyesi düşüp koyu bir idrar oluştuğunda enfeksiyon riski de artıyor. İdrarda yanma-sızı, sık idrara çıkma, kesik kesik idrar yapma gibi şikayetler her 5 kişiden birinde görülüyor. Bu nedenle özellikle 40 yaşı geçenler, ailesinde veya kendisinde prostat büyümesi olanların su tüketimine ayrıca özen göstermesi gerekiyor.

Haberin Devamı

İdrarınız şeffaf ve berrak olmalı

İdrarınız şeffaf, renksiz ve berraksa yeterli su içtiğinizi düşünebilirsiniz. Eğer idrara çıkmak için kuvvetli bir istek duyuyorsanız, idrar yaparken yanma, sık sık ve az miktarda idrara çıkma, bulanık, kötü kokulu idrar, kasık ağrısı, ateş gibi şikayetleriniz varsa vakit kaybetmeden bir uzmana başvurabilirsiniz. Çünkü her ne kadar idrar yolu enfeksiyonları hafif ve kolay tedavi edilen hastalıklar da olsa, ihmal edildiklerinde böbreklere kadar uzayıp hasar bırakabilirler.

İşe yarar öneriler

- Günde 6-8 bardak su içmeye gayret edin.

- Adaçayı, yeşil çay, ıhlamur gibi değişik çay alternatiflerinden yararlanın.

- Suyu tatlandırmak için içine maydanoz, nane, salatalık, limon doğrayın.

- Kahveyi günde 2 fincanla kısıtlayın.

- Alkollü ve kafeinli içecekleri azaltın.

- Karbonatlı, kolalı, şekerli ve asidik içeceklerden uzak durun.

- Tatlandırıcılara elveda deyin.

- Sigarayı bırakın.

- İdrar yollarının sağlığı için Cranberry (kızılcık) suyunu deneyin.

Haberin Devamı

- 65 yaşını geçtiyseniz su içmek için susamayı beklemeyin.

DİĞER YENİ YAZILAR