Genç erkekler de performans sorunu yaşayabilir

Yaşları 20-35 arasında değişen genç erkekler, spor yapmalarına ve sağlıklarına dikkat etmelerine rağmen cinsel performans düşüşü yaşıyorlar.

Geçtiğimiz günlerde gittiğim spor salonunda bir grup genç delikanlı bana dert yandı. Yaşları 20-35 arasında değişen bu genç erkekler ciddi derece spor yapmalarına ve sağlıklarına dikkat etmelerine rağmen cinsel performans düşüşü yaşadıklarını söylediler. Bizim cinsel wellness önerilerimizi takip ederken neden isteksizlik, ereksiyon sorunu gibi problemler yaşadıklarını merak ediyorlardı. Bu pazar yazısını bu gençler ve aynı sorunu yaşayan erkekler için kaleme aldım.

Biyolojik gücün kaynağı

Cinsel fonksiyonlar ve üreme sağlığı açısından en önemli organ testis. Testisler beyin denetiminde testosteron ve sperm üretimi gerçekleştiriyor. Bu nedenle buradaki bölgesel sorunlar (genetik, inmemiş testis, kabakulak, travmalar, bazı metabolik hastalıklar gibi) testis fonksiyonlarını bozabiliyor. Bu nedenle yaşınız genç de olsa, cinsel sağlık için bol bol spor yapıp sağlıklı da beslenseniz cinsel güç kaybı, libido eksikliği gibi sorunlarda bir uzmana başvurup fiziksel açıdan kontrolden geçin.

Haberin Devamı

Hızlı yaşam bedeni yoruyor

Modern yaşam içinde pek çok genç erkek hem ayakları üzerinde durmaya, hem aile geçindirmeye hem de kariyer hedeflerini gerçekleştirmeye uğraşıyor. İş-aile yaşamındaki sorumluluklar, ekonomik sıkıntılar, rekabet derken gençlerde stres seviyeleri yükseliyor.

Depresif bir ruh hali, endişe hastalıkları görülebiliyor. Gerçekten de antidepresan kullanımı çok yaygın. Bu tip ilaçların libido kaybı ve sertleşme sorunu gibi yan etkileri olabiliyor.

Cinsel konsantrasyon düşük

Bu koşuşturmaca içinde ilişkiye, duygusal paylaşımlara, cinselliğe ayrılan vakit azalıyor. Pek çok erkek hayat streslerini yatak odasının kapısında bırakamıyor. Cinsellikte konsantrasyon düşüyor. Bu durum cinsel isteği de sertleşmeyi de bozuyor. Hatta yorgunluktan ve ertesi günün işlerine stres olmaktan erken boşalma alışkanlık haline gelebiliyor.

Performans bağımlı yapıyor

Haberin Devamı

Bu erkeklerde sertleşme bir kez bozulursa ciddi bir performans endişesi başlıyor. Sertleşme sağlayıp sağlayamayacağına dair ciddi kaygı nedeniyle performans ilaçlarına sarılan çok erkek var. Ordan burdan bilgilerle sertleşme ilaçları, boşalma hapları, bitkisel ürünler alınıyor. Bu ilaçlarla rahat bir seks yaşandığında genç erkek artık bu ilaçlar olmadan seks yapamaz hale geliyor.

Fast food’un sekse etkisi

Bazı genç erkeklerde duygusal içeriği olmayan ve cinselliğin sadece fiziksel kısmını odaklanılan fast food seks alışkanlığı var. Fast food sekste kaliteli ve tatminkar bir beraberlik hedeflenmiyor. Amaç hızlı bir doyum sağlamak. Ancak fast food uzun vadede duygusal bir boşluk ve tatminsizlik yarabiliyor. Sekse karşı soğukluk ve cinsel güç kaybı oluşabiliyor.

Sanal sekste tensel uyum yok

Birçok genç erkek özellikle internet aracılığı ile porno ve sanal seksle tanışıyor. İnternetin sağladığı görünmezlik duvarı sayesinde performans gerginliğinin düştüğünü ve daha kolay uyarıldıklarını ifade edenler var. Ancak karşılıklı uyum, aynı ortamı paylaşma ve tensel beraberlik gibi cinsel ilişkinin belirleyici özellikleri sanal sekste yok. Buna alışan erkekler gerçek yaşamda sıkıntı yaşayabiliyor. Bazı erkekler de abartılı, yanlış ve eksik bilgi içeren sitelerden olumsuz etkileniyor.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR