Prostat seks gücünü düşürür

Prostat sorunları cinsel yaşamı doğrudan etkileyerek sertleşme probleminden cinsellikten soğumaya kadar pek çok sonuca yol açabiliyor...

Prostat konusunda her erkeğin bilmesi gerekenler var. Örneğin, prostatın her erkekte olan bir bez olduğunu ve 40 yaş üzerinde hormonsal değişimlerle yine her erkekte büyüdüğünü bilmelisiniz. Prostat sorunlarının bazılarında hiç sorun yaratmadan büyüyebildiğini hatırlamalısınız. Bu büyümenin bazen kansere işaret edebileceğini unutmamalısınız. Bir de seks konusu var ki prostatın cinsel gücü direkt olarak etkilediğini de aklınızda tutmalısınız.

Prostatın ana üç hastalığı var: Prostat büyümesi, prostat kanseri ve prostat enfeksiyonları. Bunların hepsi aşağı yukarı benzer şikayetlere yol açıyor. Çünkü prostat idrar kanalını çevreliyor ve her hangi bir nedenle büyüdüğünde idrar yoluna baskı yapıyor. Sık idrara çıkma, gece idrara kalkma, kesik kesik idrara çıkma, idrar yaparken yanma-sızı, idrarda kanama, idrar akışında yavaşlama gibi belirtiler oluşabiliyor.

Seks sorunları sıklaşır

Prostat sorunları cinsel yaşamı da etkiliyor. İdrar sorunu yaşayan erkek, bunun beraberlik esnasında olmasından çekinerek cinsellikten soğuyabiliyor. Cinsel isteksizlik ve başarısızlık korkusu başlayabiliyor. Ancak iş buraya gelmeden de prostat sorunları sertleşme kalitesini düşürüp erken boşalmaya yol açabiliyor.

Haberin Devamı

Ne yapacaksınız?

40 yaş üzerinde prostat kontrollerinizi hiç aksatmayacaksınız. Şikayet yaşamasanız bile doktorunuza danışarak dönemsel olarak PSA değerinizi ve muayeneleri yaptıracaksınız. Sağlıklı yaşayacak, aşırı kilodan, hareketsizlikten, aşırı şekerli-yağlı beslenmekten, sigaradan uzak duracaksınız.

Bir öneri:

Düzenli seks prostat salgılarının boşalma yoluyla dışarı atılmasına yardımcı olur. Böylece bağışıklık ve anti-kanser mekanizmalar aktive oluyor. Prostat enfeksiyonları riski de düşer. Önerimiz haftada minimum 1, optimum 2-3 kez beraberlik yaşanması.

DİĞER YENİ YAZILAR