Sertleşme sorunu kalp için uyarı işaretidir

Penis damarları vücudunun en küçük damarları arasında olduğundan damar sağlığını tehdit eden riskler kendini ilk başta burada göstermeye başlar.

Kalbiniz için sigaranın, hareketsizliğin, kötü beslenmenin, obezitenin zararlı olduğunu muhtemelen biliyorsunuz. Şeker hastalığı, yüksek tansiyon, aşırı kolesterol de kalbi yoran sorunlar arasında. Peki sertleşme sorununun kalp için bir uyarı işareti olduğunu duymuş muydunuz? Bu pazar yazımızda erkek cinsel sorunları ve kalp ilişkisine bakıyoruz.

Erkek sağlığının barometresi

Biz cinsel sağlığı erkek sağlığının bir barometresi olarak görürüz. Cinsel sağlıkta ortaya çıkan her sorun fiziksel, psikolojik veya sosyal başka bir nedene işaret edebiliyor.

Özellikle konu sertleşme olduğunda bu bakış açısı daha da önem kazanıyor. Sertleşmede ana rol damar fonksiyonuna ait. Yani penis damarlarının iyi mi kötü mü çalıştığı sertleşme işlevini etkiliyor. Bu nedenle sertleşme kaybı sadece penis damarlarının fonksiyonuna değil genel damar sağlığına da işaret ediyor.

Haberin Devamı

Sertleşme sorunu yaşayanlar ileride koroner damar hastalığına da yatkın olur.

Damar çapı önemli faktör

Vücutta herhangi bir damarı tıkayacak bir plak geliştiğini düşünelim. Bu damarın çapı ne kadar küçükse plağın damarı tıkama riski de o kadar artar değil mi? Yani aynı boyda bir plak küçük bir damara yapıştığında tam bir tıkanıklık yaratırken, daha büyük çapta bir damarda sadece daralmaya neden olur.

İşte penis damarlarında gerçekleşen de tam olarak budur. Penis damarları erkek vücudunun en küçük damarları arasında olduğundan damar sağlığını tehdit eden riskler kendini ilk başta burada göstermeye başlar. Bu nedenle sertleşme sorunu yaşayan erkekler ileride koroner damar hastalığına da yatkın kabul edilir. Henüz kalp şikayeti olmasa da sertleşme sağlama ve sürdürmede güçlük yaşayan bir erkeğin ileride kalp hastası olma riski artmıştır. Bu erkeklerde ön diyabet veya diyabet de olabilir.

Rakamlar ne diyor?

2006’da yayınlanan Princeton II Guideline’a göre sertleşme sorunu yaşayan ancak hiç kalp problemi olmayan erkekleri kalp hastası gibi değerlendirmek gerekiyor. 2007 yılında yapılan bir çalışma sertleşme sorunun sigara ve şeker hastalığı kadar kalp problemi riskini arttığını gösterdi. Şeker hastalarında sertleşme sorununun görülmesi kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskini yaklaşık 4 kat artırıyor.

Haberin Devamı

Ne yapacaksınız?

Gördüğünüz gibi konu sadece cinsel performans değil. Sertleşme sorununu geçiştirmemeniz ve ciddiye almanızda fayda var. Evet sertleşme sorununun altında başka nedenler de olabilir. Ancak penis damarlarının durumunu incelemek hem sertleşme fonksiyonu hem de erkek sağlığı açısından değerli sonuçlar verir. Bu nedenle “strestendir”, “zamanla geçer” demeyin. Yaşadığınız performans kaybının altında gerçekten ciddi bir organik neden olabilir. Bu sadece cinsel güç açısından değil kalp sağlığınız açısından da önemlidir.

DİĞER YENİ YAZILAR