Azgın tekelerin sorunu yenilik arayışı

Erkekleri özellikle de andropoz döneminde aldatmaya iten faktörler merak ediliyor. Meselenin yalnızca hormonel değil duygusal boyutları var...

İlişki, bağlılık ve cinsellik söz konusu olduğunda en çok araştırılan konulardan biri aldatma. Erkekleri -özellikle de andropoz döneminde- aldatmaya iten faktörler hangileri merak ediliyor. Bir androlog olarak olayın hem fiziksel hem de duygusal kısmını anlama taraftarıyım.

Testosteronun etkisi

Aldatmanın sosyo-kültürel ve duygusal durum ile düşünce yapısıyla iç içe olduğu, ayrıca kişilik özellikleri ve ilişki kalitesi gibi pek çok faktörden etkilendiği biliniyor. Yapılan araştırmalarda hormonların da aldatma hissi üzerinde etkili olduğu gösterildi. Mesela İtalya'da yapılan bir çalışmaya göre total testosteron seviyeleri, penise giden kan akımı ve testis hacmi arttıkça erkeklerin aldatma grafiği de yukarıya doğru tırmanıyor. Cinselliğe ödül niteliği katan vazopressin hormonunun aldatma üzerinde etkili olduğu düşünülüyor. Bağlılık hormonu oksitosinin aldatma hislerini törpüleyeceği belirtiliyor.

Aldatmada genetik etkiler

Karolinska Enstitüsü'nde yapılan bir çalışma insanlarda "Aldatma Geni" olarak tanınan RS3 334 geninin önemli bir bağlılık düşmanı olduğunu gösterdi. Bu genin varyasyonları ilişkilerimize ne kadar bağlı olduğumuzu belirliyor.

Haberin Devamı

Madalyonun öteki yüzü

Konu aldatma olduğunda tüm suçu hormonlar ve genlere atmak yanlış olur. "Ne yapayım hormonlarım çok çalışıyor" deyip işin içinden çıkmak doğru değil! Hormonsal ve genetik yatkınlık olsa bile diğer tüm faktörler (duygular, düşünceler, kişilik, ilişki kalitesi, cinsel hayat memnuniyeti, aldatmaya bakış gibi) de aldatma üzerinde etkili.

Testosteron düşüklüğü problemi

Peki ne oluyor erkeklere andropoz sürecinde? Bir kere “Andropoz” 30'lu yaşlardan itibaren düşen testosteron seviyelerinin orta yaşlarda yol açtığı klinik bir sendrom. Adını sık duyduğumuz “Azgın Teke Sendromu” ise andropoz sıkıntılarının çözümünü evinin dışında arayan erkekler için kullanılıyor. Aslında bu çok tezat bir durum! Çünkü andropozdaki bir erkekte cinsel isteği artıran ve aldatmada da az çok suçlu bulunan testosteron seviyeleri tedavi gerektirecek kadar düşmüş bulunuyor. Buna rağmen bu dönemde cinsel ilişki yaşama arzusu artıyor! Bu histe erkeğin geçtiği orta yaş krizinin, duygusal ve düşüncesel değişimlerin etkisi var. Hormon eksikliği, cinsel isteksizlik ve performans kaybı gibi cinsel sorunlar, kişilik çatışmaları, monotonluk hisleri, beklentilerin azalması, kendini değersiz görme, geçmiş hayatında yeterince tatmin olamama gibi faktörlerle birleştiğinde erkeğin eşinin dışındaki kadınlara yönelmesine yol açabiliyor.

Haberin Devamı

Seks dışarıda başta iyi olsa da...

Bir erkek cinsel isteksizlik ve sertleşme sorununu eşiyle yaşayıp dışarıda yaşamıyorsa sorunun ilişkisinden kaynaklandığına inanabiliyor. Aslında çoğu zaman bu cinsel sorunlara testosteron eksikliği veya penis damarlarındaki, sinirlerindeki organik bir sorun yol açıyor. Ancak yeni ilişkilerdeki heyecan, beyinde ödül hormonu olarak bilinen dopamin miktarını artırdığından erkekler cinsel güç ve performansta bir artış yaşıyor. Maalesef performans bir süre sonra dışarda da tekrar sıkıntılı hale geri dönüyor. Alttaki cinsel sorunları tam çözmeden partner değiştirmek çözüm değil.

Haberin Devamı

Bu soruları yanıtlayın:

- İlişkinizdeki sorunlardan kaçmak mı istiyorsunuz?

- İlişkinizi sonlandırmayı mı düşünüyorsunuz?

- Eşinizle cinsel hayatınızda sorunlar mı var ?

- Sertleşme sorunu-erken boşalma-isteksizlik yaşıyor ve bunun nedenini eşe mi bağlıyorsunuz?

- Yaşadığınız cinsel sorunlar nedeniyle eşinize karşı mahcup hissediyor ve ondan kaçınmak mı istiyorsunuz?

- Cinsel hayatınız rutinleşti mi?

- Eşinizle ilişkinizi ve cinsel hayatınızı konuşmakta zorlanıyor musunuz?

- Günlük sıkıntılar ve stresler nedeniyle hayatınıza heyecan katacak bir yenilik mi arıyorsunuz?

Bir şans verin...

Özellikle orta yaş krizinin ve andropoz döneminin getireceği problemleri bilmek, andropozla ilgili hangi değişimlerle karşılaşacağınızı öğrenmek, kendinizi tanıyıp, bu dönemi en az olumsuz etkiyle atlatmanızı sağlayacaktır. Andropoz döneminde testosteron tedavileri, prostat kontrolleri, cinsel takviyelerden yardım alırken, psikolojik bir değerlendirmeyi de bu yüzden öneriyoruz. Orta yaş krizleri atlatılıp, ilişki ve cinsellik sorunları çözümlendiğinde çiftleri bekleyen harika altın yıllar da olabiliyor. Bu karar size kalmış...

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR