Gazete Vatan Logo

Prof. Dr. Fuat Sezgin uğurlandı! Erdoğan böyle veda etti

İslam Bilim Tarihi Araştırmacısı Prof. Dr. Fuat Sezgin düzenlenen cenaze töreninin ardından son Gülhane Parkı'nda yer alan İstanbul İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi yanındaki alanda toprağa verildi. Cenaze törenine katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "2019 yılını Prof. Dr. Fuat Sezgin yılı ilan edeceğiz, gerekli talimatı verdik" dedi.

Prof. Dr. Fuat Sezgin uğurlandı! Erdoğan böyle veda etti

İslam Bilim Tarihi Araştırmacısı Prof. Dr. Fuat Sezgin son yolculuğuna uğurlandı. Dünyanın önde gelen tarihçilerinden İslam Bilim Tarihi Araştırmacısı Prof. Dr. Fuat Sezgin için Fatih Camii’nde cenaze töreni düzenlendi. 94 yaşında hayatını kaybeden Sezgin’in cenaze törenine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Binali Yıldırım, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Bilim ve Sanayi Bakanı Faruk Özlü, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, Fatih Belediye Başkanı Hasan Suver, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Oğlu Bilal Erdoğan, İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan ve binlerce vatandaş katıldı. Hocaların hocasının tabutuna Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım da omuz verdi.
Cenaze namazını Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş tarafından kıldırırken, Prof. Dr. Fuat Sezgin’in cenazesi defnedilmek üzere Gülhane Parkı’na götürüldü.
"Türkiye'ye sevdalı olmasının yanında, tüm eserlerini Türkiye'ye nasıl getireceğinin de hep hesabı içerisinde oldu"
Cenaze namazı sonrası konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Fuat Sezgin hocamızı tanıdığım andan itibaren gerçekten ilim noktasında nasıl kararlı bir insan olduğunu gördüm. Tanıştığım andan itibaren nasıl bir vatansever, vatan sevdalısı olduğunu gördüm. Türkiye'ye sevdalı olmasının yanında tüm eserlerini Türkiye'ye nasıl getireceğinin de hep hesabı içerisinde oldu. 'Hocam sen nereyi beğeniyorsan söyle biz inşallah orada bu merkezi oluşturalım' dedik. Hocamız da Gülhane Parkı'nın içerisindeki malum şu andaki müze olarak yaptığımız yeri beğendiğini söyledi. Bizler belediyemizle birlikte orada bu çalışmayı yoğunlaştırdık. Hamdolsun şu andaki yere kavuştuk. Tabii hocamızın hayatı boyunca pek çok eseri var. Gerek İslam, bilim, düşünce, fizik, tıp, astronomi ve diğer alanlarda kaleme aldığı bu eserleri ile beraber olayı şöyle cilt olarak raflara dizdiğimizde bin 300 ciltlik bir eser ki bu ciltlerin bir örneği de Cumhurbaşkanlığı kütüphanesinde yerini almış vaziyette. Onu da kendisinden teslim aldık. Şu anda kalan yurt dışındaki eserlerinin de getirilmesi noktasındaki çalışmalarımız bu noktada sürüyor. Buradaki vakıf yönetimi bu konuyu sıkı takipte. Onların gelişiyle birlikte de gerek buradaki müze, gerek kütüphane çok daha güçlü bir hale gelecek" şeklinde konuştu.
"2019 yılını inşallah Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi yılı olarak ilan edeceğiz"
2019 yılının Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi yılı olarak ilan edileceğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Tabii 2008'de biz İslam Bilim ve teknoloji müzesini birlikte kurduk. İnşallah müzenin yanına da bugün defnini yapacağız. Öyle bir arzusu daha önce de olmuştu. Bu vesile ile attığımız bu adımda da buna bir ilave yapalım isterik. 2019 yılını inşallah Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi yılı olarak ilan edeceğiz. Bunun talimatını verdik. Bu da bizim onun manevi noktadaki hayatı için bir iz düşümü olur diye düşünüyorum. 94 yılılık bir hayat. 60 yılında İstanbul Üniversitesinde malum olaylardan sonra ne yazık ki hocamız da adeta sürgün yiyen insanlardan bir tanesi olmuş ve Almanya'da çalışmalarını devam ettirmiş. Böyle bir insan. Rabbim taksiratını hasenata tebdil etsin. Cenneti cemali ile müşerref kılsın" diye konuştu.
GÜLHANE PARKI'NDA TOPRAĞA VERİLDİ
94 yaşında hayatını kaybeden Prof. Dr. Fuat Sezgin, Gülhane Parkı'nda yer alan İstanbul İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi yanındaki alanda toprağa verildi.
Başbakan Binali Yıldırım, Sezgin'in eşi Ursula Sezgin'e taziyelerini iletti.
CUMHURBAŞKANI KÜTÜPHANEYİ ZİYARET ETTİ
Defin işleminin tamamlanmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindekiler yine Gülhane Parkı içinde yer alan Prof. Dr. Fuat Sezgin ve Dr. Ursula Sezgin Bilimler Tarihi Kütüphanesi'ne doğru yürüdü. Koruma polislerinin güvenlik önlemleri altında yaklaşık 100 metre yürüyen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı gören vatandaşlar "Reis buraya" diye bağırarak sevgi gösterisinde bulundu. Daha sonra kütüphaneye giren Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada yaklaşık 45 dakika kaldı. Prof. Sezgin'in eşi Ursula Sezgin'e taziyede bulunan Erdoğan'ın, Sezgin'in kitap koleksiyonu hakkında bilgi aldığı öğrenildi.
BAKAN KURTULMUŞ: BÜYÜK BİR YILDIZDI
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ayrılmasının ardından Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş basın mensuplarına açıklama yaptı. Kurtulmuş, "Bugün Türkiye'nin Cumhuriyet tarihi boyunca yetiştirmiş olduğu dünya çapındaki bir yıldızını kaybettik. Fuat Sezgin Hoca'yı 94 yaşında rahmeti rahmana uğurladık. Eşi bulunmaz, yeri doldurulamaz, büyük bir bilim insanıydı.1961'den bu yana çalışmalarını Frankfurt'taki üniversitede devam ettiriyordu. Özellikle İslam Bilim tarihi üzerine dünya çapında çalışmaları olan bir büyük yıldızdı" dedi. Prof. Sezgin'in sayısız bilim adamı yetiştirdiğini, 2008'den beri Cumhurbaşkanı'nın da kendisiyle yakın temas içinde bulunduğunu ifade eden Kurtulmuş, adına kütüphane oluşturduklarını ve İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi oluşturulduğunu anlattı. Prof. Sezgin'in 72 bin ciltlik büyük kütüphanesinin önemli bir kısmını Almanya'dan getirdiklerini de belirten Kurtulmuş, "Maalesef Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkilerin gergin olduğu geçtiğimiz dönemde. Bunu da fırsat bilen bazı çevreler tarafından kitapların bir kısmına el konuldu. Şimdi hem vakıf üzerinden, hem Kültür Bakanlığı üzerinden gayretli bir şekilde hocanın bize vasiyeti olan son kitaplarının buraya getirilmesi çalışmalarını sürdüreceğiz" diye konuştu. Kalan kitapların da bu kütüphanede sergileneceğini ifade eden Kurtulmuş, Prof. Dr. Fuat Sezgin'in, defnedildiği alan için Bakanlar Kurulu kararı alındığını belirtti. Zezgin'in mezarı, daha sonra vatandaşlar tarafından ziyaret edildi.
Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü sahibi Prof. Dr. Fuat Sezgin 94 yaşındaydı. Uluslararası çeşitli akademilerin üyesi bulunan Prof. Dr. Fuat Sezgin'in çok sayıda önemli ödül ve nişanı bulunuyordu. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, ömrünü İslam bilimler tarihine adayan Prof. Dr. Fuat Sezgin'e Allah'tan rahmet, ailesine, sevenlerine ve bilim dünyasına başsağlığı diledi. Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) Twitter hesabından Sezgin'in vefatı dolayısıyla paylaşımda bulunuldu.
Bakan Yılmaz adına yapılan paylaşımda, "94 yıllık ömrünü İslam bilim tarihine adayan Prof. Dr. Fuat Sezgin'in vefatını derin bir teessürle öğrendim. Dünyaca ünlü bilim tarihçimiz Fuat Sezgin hocamıza Allah'tan rahmet niyaz ediyor, ailesine, sevenlerine ve bilim dünyamıza başsağlığı diliyorum" ifadelerine yer verildi.

Haberin Devamı