Komşularımıza karşı olan görevlerimiz

“Allah’a kulluk edin, O’na hiçbir şeyi ortak koşmayın. Ana, babaya, akrabaya, yetimlere, düşkünlere, yakın komşuya, uzak komşuya, yakın arkadaşa, yolcuya ve hizmetinizde bulunanlara iyilik edin. Allah, kendini beğenenleri, böbürlenenleri sevmez” (4 Nisa: 36).

Ayette çarpıcı bir şekilde okuyoruz ki, Allah’a ibadet etmek ve O’na ortak koşmamakla birlikte bildiriliyor, komşuya karşı görevlerimiz. Her din ve kültürde, bütün devirlerde, komşu haklarını düzenleyen ahlak kuralları yer alıyor. Yahudi kutsal kitabı

Tevrat’ta (Levililer: XIX, 18) yer alan 10 temel emirden biri, komşunu kendin gibi seveceksin emridir. Hristiyan kutsal kitabı İncil’de (Matta: XXIII, 36-40) Allah’ı bütün yüreğinle seveceksin, komşunu kendin gibi seveceksin emri vardır.

Akrabanıza iyilik edin

İnanan kimsenin iyiliği şüphesiz öncelikle anaya, babaya, evladına, eşine ve akrabalarınadır. Peygamberimiz: “Rızkının genişlemesini ve ömrünün uzamasını isteyen akrabasına iyilik etsin, akrabalık bağını koparan cennete giremez” buyurmuştur. Fakat aynı zamanda buyurmuştur ki: “Bana vahiy getiren melek Cebrail komşu hakkı üzerine o kadar önemle durdu ki, neredeyse komşunun komşuya mirasçı yapılacağını sandım” (Buhari: Edep).

Haberin Devamı

“Allah’a ve ahiret gününe iman eden kimse komşusuna iyilikte bulunsun. Allah’a ve ahiret gününe iman eden kimse misafirine ikramda bu-lunsun. Allah’a ve ahiret gününe inanan kimse ya hayır konuşsun ya da sussun” (Muslim: Birr).

Yapılmaması gerekenler

Sahabeden birisi peygamberimize, “Komşumun benim üzerimdeki hakkı nedir?” diye sorunca peygamberimiz şöyle cevap vermiş: “Hastalanınca ziyaret edersin. Ölürse cenazesiyle ilgilenirsin. Borç isterse verirsin, darda kalırsa yardım edersin. Bir hayır gelirse tebrik edersin. Bir musibete uğrarsa teselli edersin. Evinin damını onunkinden yüksek tutma ki, rüzgârını kesmeyesin. Tencerenden çıkan yemek kokusuyla ona eziyet etmeyesin, ya da ona o yemekten ikram edesin. Meyve alırsan ona pay ayır, bunu yapamıyorsan göstermeden taşıyıp getir ve ye. Çocuğun onunla dışarı çıkıp yerken komşu çocuğunu imrendirmesin” (Yusuf el-Kandehlevi, Hayatü’s sahabe: III, 1068). Komşuya yapılmaması gereken büyük günahlar ise evine, bahçesine, hayvanına vb. zarar vermek, ırzına, namusuna tecavüz etmek, aile sırlarını yaymaktır. Özellikle komşunun namusuna zarar vermek, Allah’a ortak koşmak ve çocuklarını öldürmekten sonraki en büyük günahtır (Buhari: Edep, 20).

Haberin Devamı

Verilen evrensel mesaj

İslam peygamberinin, komşu hakkı vb. konulardaki fikirlerini onun döneminin şartları içinde düşünmek ve değerlendirmek gerekir şüphesiz. Ancak bu hususlarda üzerinde durulan

ve verilen evrensel mesaj, komşularımızla ilişkilerimizde daima iyi olmamız gerektiğidir. İyi olmanın nasıl olacağı, içinde yaşanılan dönemin kültür hayatına, örf ve adetlerine göre değişebilir. Bayram günlerinde küçük kırgınlıklarla kıymetli ibadetlerimiz değer kaybetmesin diye arife gününe bu konuyu seçtim.

DİĞER YENİ YAZILAR