Gazete Vatan Logo

Prof.Dr. Uluğ: Güneş tutulması deprem yaratmaz

Deprem uzmanı Prof.Dr. Atilla Uluğ, 29 Mart'taki güneş tutulması sırasında deprem olacağı iddialarının gerçek olmadığını belirterek, "Güneş tutulması depreme neden olmaz" dedi

17 Ağustos 1999'daki Marmara Depremi'nden 1 hafta önce 11 Ağustos 1999 tarihinde "Tam güneş tutulması' olması ardından ortaya atılan deprem ile güneş tutulması arasındaki ilişki iddiası yeniden gündeme geldi. 29 Mart'ta yüzyılın ilk tam güneş tutulmasının olması "Deprem olacak' iddialarının artmasına neden oldu. Türkiye'nin güney sahilinde Antalya'dan çok net izlenecek güney tutulmasını izleyecekler rezervasyonlarını yaptırırken, deprem ile gök olayı arasında bağlantı olmadığı vurgulandı.

Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Ana Bilim Dalı ile Fen Bilimleri Enstitüsü Deprem Yönetimi Başkanı ve Dokuz Eylül Üniversitesi Ege Bölgesi Araştırma ve Uygulama Merkezi (EBAMER) Müdürü Prof.Dr. Atilla Uluğ, deprem olacak diye korkmaya gerek olmadığını söyledi. Prof.Dr. Uluğ, güneş tutulmaları ile olası depremler arasında bilimsel bir bağlantının kanıtlanamadığını belirterek, "Bu tip tutulmaların depremleri tetiklediğini söylemek doğru değildir. Güneş tutulması depreme yol açmaz. Gereksiz dedikodulara kimse inanmasın" diye konuştu.

Marmara Depreminden 1 hafta önceki tam güneş tutulmasının tamamen rastlantı ve depremle ilişkilendirilmesinin yanlış olduğunu söyleyen Prof.Dr. Atilla Uluğ, şöyle devam etti:

"Deprem ile güneş tutulması arasında ilişki kurabilmek için bilimsel verilere ihtiyaç vardır. Ama bugün ne bizim ne de başka ülkelerin elinde böyle bilimsel çalışma yoktur. Büyük deprem öncesi deprem bilimcilerin zaten o bölgede deprem olacağına yönelik uyarıları vardı. Marmara depremi bekleniyordu ve oldu. Güneşin tutulması ise farklı bir doğa olayıdır. İkisi birbirine karıştırılmasın."

Haberin Devamı