Prostat diyeti

Prostat hastalıkları orta yaş ve üzeri erkeklerin en sık karşılaştığı sağlık problemleri arasında. 40 yaş üzerinde her erkeğin prostatı büyümeye başlıyor. Durum böyle olunca prostat sağlığına iyi gelen beslenme önerilerimi hemen her hastam merak ediyor.

Sağlıklı yağlar ve vitamin zengini besinler tüketin

Trans yağlardan uzak, omega-3'ten zengin bir diyetin prostat sağlığını olumlu etkilediği biliniyor. Omega-3'ü balıkta, semizotu ve kuruyemişlerde bolca bulabilirsiniz. Sebzelerden brokoli, karnabahar, kabak, karalahana, bürüksel lahanası, soğan, sarımsak ve kırmızı turpu tercih edebilirsiniz. Soya ürünlerini denemediyseniz prostat sağlığı açısından mutlaka deneyin. Domateste bulunan likopen ciddi bir prostat dostu. Yeşil çayın ve E vitamininden zengin buğday, kuruyemiş, soya fasülyesi ve avokadonun prostat sağlığına katkısı var. Kömür ateşinde yoğun şekilde pişmiş etlerden ve işlenmiş et ürünlerinden uzak durun. Çinko ise hem prostat sağlığı hem de cinsel sağlık açısından önemli bir mineral.

Haberin Devamı

İdrar sıkıntınız varsa ne içtiğinize dikkat edin

İdrarda yanma-sızı, sık idrara çıkma, kesik kesik idrar yapma gibi şikayetler her 5 kişiden birinde var. Prostat hastalarının ise hemen hemen tamamında bu şikayetlere rastlanıyor. İdrar sıkıntılarında hangi içeceklerin tüketilmemesi gerektiğini inceleyen bir araştırmaya göre mesaneyi rahatsız eden kafeinli, karbonatlı ve asidik içeceklerden uzak durmak şart. Tatlandırıcılar da önerilmiyor. Günde 2 kahveden fazlasını tüketmemek gerekiyor. Kolalı ve şekerli içecekler ise idrar şikayetlerini 2 kat arttırıyor. Nar suyunun ise prostat kanserinin ilerlemesini yavaşlattığı gösterildi. Günde 1-2 bardak nar suyu tüketebilirsiniz.

Düzenli egzersiz yapın

Harward Üniversitesi'nde 30 binden fazla erkek üzerinde yapılan bir çalışmada düzenli egzersiz yapan erkeklerde prostat büyümesi ve idrar şikayetlerinin azaldığı gösterildi. Yine İtalya'da yapılan başka bir çalışmada 3 ay boyunca düzenli yürüyüş yapanlarda kronik prostat enfeksiyonlarının hafiflediği ortaya kondu. Kısacası düzenli egzersiz prostat sağlığının önemli bir parçası. Egzersiz motivasyonu için çok iyi bir neden!

Haberin Devamı

Prostat kontrollerini ihmal etmeyin

Biz mutlaka 45-50 yaşından itibaren her erkeğin her yıl bir kez ürolojik muayene olmasını öneriyoruz. Bu şekilde henüz belirti vermemiş, hastada şikâyete yol açmamış erken evredeki prostat kanseri, erken teşhis edilebiliyor. Yine her erkekte doğal olarak meydana gelen prostat büyümesinin ne boyutta olduğunu saptayabiliyoruz. Muayeneye ek olarak kanda bakılan prostat spesifik antijen testi de prostat sağlığı ile ilgili önemli fikir veriyor. Bu noktada eğer gerekirse ileri tanı yöntemlerine başvurulabiliyor. Unutmayın prostat hastalıklarında erken tanı hem tedavinizi kolaylaştırır hem de hayat kurtarır!

Kilonuzu ve bel çevrenizi izleyin

Bel çevresi kalınlığı kalp kadar cinsel ve ürolojik sağlık için de önemli bir risk. Bel çevresi 100 cm üzerine çıktığında idrar sıkıntıları, prostat büyümesi ve prostat spesifik antijen değerleri artıyor. Cinsel fonksiyon sorunları riski de yüzde 70'in üzerine çıkıyor. Vücut Kitle Endeksi (boy/ kilo) 32.5’ten yüksek kişilerde de prostat kanserinin çok daha agresif seyrediyor.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR