Genç erkekleri bekleyen tehlike: Varikosel

Varikosel genç yaştaki erkekleri bekleyen önemli bir tehlike. Kısırlık riskini arttırması ve çocuk sahibi olmaya engel teşkil etmesi bakımından çiftlerin dikkate alması gerekiyor. Üstelik son yıllarda yapılan çalışmalar varikoselin cinsel fonksiyon sorunlarına da yol açtığını gösteriyor.

Varikosel basitçe testiste bulunan toplardamarların varisleşmesi. Aynı bacakta oluşan varis sorununda olduğu gibi kan akışı iyi sağlanmadığında doku beslenmesi bozuluyor. Kısırlık şikayeti olan erkeklerin yaklaşık yüzde 40'ında varikosel sorunu olduğunu bilmelisiniz.

Testisin iki ana fonksiyonu var: Sperm üretimi ve erkeklik hormonu testosteronun sentezi. Son yıllarda yapılan çalışmalar varikoselin testisteki testosteron üretimini de düşürdüğünü gösteriyor. Varikoseli olan erkekler sadece sperm sayısı ve hareketliliği anlamında değil testosteron eksikliği açısından da risk altında. Testosteron eksikliğinde cinsel isteksizlik, sertleşme sağlama ve sürdürmede zorluk, boşalma süresinde değişimler yaşanabiliyor. Bu durumda cinsel hayat olumsuz etkileniyor, partner arasına soğukluk giriyor.

Haberin Devamı

Tedavi başarısı çok yüksek

Varikosel tanısı çoğu zaman ürolojik bir muayene ile konulabiliyor. Bazen ultrason incelemesi de gerekebiliyor. Tetkik sonuçlarına, sperm sayısı ve hareketliliği incelemesine (spermiogram), testiste küçülme olup olmadığına dayanılarak son derece basit ve hızlı tamamlanan cerrahi işlemler önerilebiliyor. Böyle bir tedavinin başarı şansı çok yüksek.

Ameliyat sonrası sperm sayısı artıyor

Varikosel cerrahi olarak tedavi edildiğinde ve testis dokusu tekrar canlandığında yaklaşık 3 ay içinde sperm üretiminde düzelme görülüyor. Çoğu zaman hastaların yüzde 50-80'inde sperm üretimi iyileşiyor. Böyle bir oran çocuk sahibi olmak isteyenler için çok önemli çünkü sperm üretimindeki bu olumlu gelişme gebelik şansını da yükseltiyor!

DİĞER YENİ YAZILAR