Cinsel isteksizlik ve sertleşme sorunu kalp için risk faktörü

Seks sorunları erkekler ve partnerleri için büyük sıkıntı kaynağı. Özellikle sertleşme sorunu ve libido kaybı yaşayan erkekler büyük bir performans endişesi içine giriyor. Ancak aslında sorun sadece cinsel yaşamla sınırlı değil. Cinsel fonksiyon problemleri kalp için de önemli bir risk faktörü.

Cinsel isteksizlik ve sertleşme sorunu kalp için risk faktörü

Sigara kadar etkili

Son yıllarda cinsel sorunların kalp sağlığına olan etkisi üzerinde birçok çalışma yayınlandı. Bunların en dikkat çekici yanı cinsel sorunların sigara kadar etkili bir risk faktörü olduğunu göstermesi. Örneğin cinsel isteksizlik çeken erkeklerin 5 yıl içerisinde diyabet ve kalp hastalıklarına yakalanma riski çok yüksek. 2006’da yayınlanan Princeton verilerine göre sertleşme sorunu yaşayan ancak hiç kalp problemi olmayan erkekleri kalp hastası gibi değerlendirmek gerekiyor. 2007 yılında sertleşme sorununun sigara ve şeker hastalığı kadar kalp problemi riskini arttığını gösterildi. Hem diyabet hastası olup hem de sertleşme sorunu yaşıyorsanız kalp damar hastalıklarına yakalanma riskiniz yaklaşık 4 kat artıyor.

Haberin Devamı

İlk etkilenen yer penis

Cinsel sorunların kalp için bu kadar önemli bir risk olmasının altında penis damarlarının yapısı yatıyor. Penisteki kan damarları kalbi besleyenlerden çok daha küçük olduğundan yüksek kan şekeri, yüksek tansiyon gibi sağlık sorunlarıyla sigara-alkol, sağlıksız beslenme, obezite ilk etkilerini penise giden damarlarda gösteriyor. Penise giden kan akımı engellendiğinde sertleşme problemi oluşuyor. Buna eşlik eden testosteron düşüklüğü de varsa ilerleyen dönemde bu damar sorunu daha büyük çaptaki damarlara yayılıyor.

Sorunu geciktirmeyin

Gördüğünüz gibi cinsel yaşam aslında genel sağlığın bir barometresi. Bu nedenle cinsel sorunları tamamen psikolojik sorunlar olarak görmemek gerek. Özellikle erkek cinselliği söz konusu olduğunda cinsel problemlerin yüzde 80’inden fazlasının organik kökenli olduğunu biliyoruz. Yani penis damarları, sinirleri, testosteron hormonunun seviyesi gibi faktörler cinsel sorunların oluşmasındaki ana etken. Dolayısıyla cinsel sorunları geciktirmeden bir uzmana başvurmak gerekiyor. Günümüzde hem hormonsal testlerle hem de penis damar-sinir incelemeleriyle tam olarak fiziksel performansı ölçebiliyoruz. Bu verileri genel sağlık risklerinizle birleştirdiğimizde genel sağlığınıza da ışık tutan önemli bir tablo elde ediyoruz. Bu tablonun durumu diğer olası damar problemleri açısından da önemli. Bu nedenle özellikle sertleşme sorunu ve cinsel isteksizliği ciddiye alın. Geçici sorunlar gibi değil önemli risk faktörleri gibi değerlendirin. Risklerinizi azaltıp önlemlerinizi aldığınızda sağlıklı bir yaşam ve mutlu bir cinsellik yaşamamanız için hiçbir neden yok.

Haberin Devamı

Kalp hastalığı ve sertleşme sorunu için ortak risk faktörleri

Şeker hastalığı.

Kilo fazlalığı-obezite.

Bel çevresi kalınlığı.

Yüksek kolesterol.

Sigara.

Yüksek tansiyon.

Hareketsiz bir yaşam.

Aşırı gergin, sinirli, endişeli

ruh hali.

Depresyon.

Uyku sorunları.

Uyuşturucu ve doping ilaçları.

Sağlıksız beslenme.

DİĞER YENİ YAZILAR