Altın çiftlerin çağı başladı

Günümüzde yaşam süresi uzadı. Yaşam beklentisi 90’ı buldu. Hayatımızın neredeyse yarısını menopoz ve andropozda geçiriyoruz. Sağlık bilincinin artmasıyla pek çok insan orta yaşlardan itibaren kendine daha iyi bakmak, sağlıklı yaşamak ve cinselliğe devam etmek istiyor. Kısacası altın çiftlerin çağı başladı. “Yaşlanınca cinsellik biter” inancı artık tarih oluyor.

Rakamlar ne söylüyor?

Son yıllarda yaşlanan nüfustaki artış, bilimsel çevrelerin uzun süreli ilişkilere ve orta yaş sonrası cinsel yaşama ilgisini arttırdı. Bu konuda yapılan pek çok çalışma var. 29 ülkede 27.500 kişi üzerinde 40 yaş sonrası cinsel yaşamı inceleyen bir çalışmaya göre orta yaşlardan itibaren erkeklerin yüzde 82’si ve kadınların yüzde 64’ü seksüel olarak aktif olmaya devam ediyor. Üstelik bu kişilerin yarısı da haftada 1-6 kez seks yapıyor! Amerika’da Chicago Üniversitesi’nde yapılan başka bir çalışmaya göre 55 yaşın üzerinde erkekler 15 yıl, kadınlar 11 yıl aktif bir cinsellik yaşayabiliyor. Genel sağlığınız iyi durumda ise bu süre daha da uzuyor. Geçtiğimiz günlerde İngiltere’de bu konu ile ilgili en geniş çaplı araştırma özelliği olan yeni bir çalışma da yayınlandı. Buna göre 70 yaş üzerindeki erkeklerin neredeyse yarısı ve kadınların üçte biri de aktif bir cinsel yaşama sahip!

Haberin Devamı

Şehir efsaneleri moralinizi bozmasın

Yaşlanınca cinselliğin sonlanacağı, yaşlı insanların seks yapmaması gerektiği, menopozun seks dürtüsünü bitirdiği gibi şehir efsaneleri moralinizi bozmasın. Eşiyle süregelen cinsel hayatını menopoz sonrasında da devam ettirmek isteyen ve seks hayatının bitmesinden endişe duyan çok sayıda kadın var. Günümüzde artık pek çok çift orta yaşlardan sonra son derece keyifli ve aktif bir cinsel yaşama sahip olabiliyor. Önemli olan yaşayacağınız fizyolojik değişimleri bilmeniz, karşınıza çıkabilecek engellere hazırlıklı olmanız ve olası cinsel sorunları nasıl çözebileceğinizi bilmeniz.

Karşınıza çıkacak engellere hazırlıklı olmalısınız

Orta yaşlardan itibaren tüm vücut hücrelerinde olduğu gibi cinsel fonksiyonlarda da bir yavaşlama meydana geliyor. Kadınlarda menopozla birlikte seks hormonları ani bir düşüş yaşıyor. Erkeklerde testosteron hormonu 30’lu yaşlardan itibaren yüzde 1.2 azalıyor ve bu düşüş 40-50’li yaşlarda klinik şikayet yaratacak boyuta geliyor. Sonuçta kadınlarda cinsel isteksizlik, uyarılma zorluğu, orgazm problemi, kuruluk, cinsel ağrı gibi şikayetler, erkeklerde sertleşme sorunu, libido kaybı, boşalma süresinde değişim görülebiliyor. Diyabet, yüksek tansiyon, kalp sorunları, nörolojik problemler, idrar kaçırma ve pek çok hastalıkta cinsellik olumsuz etkileniyor. Kullanılan ilaçlar, geçirilen ameliyatlar riski yükseltiyor. Ek olarak yaşanan duygusal sıkıntılar, orta yaş krizleri, ilişki çatışmaları cinsel tatmini düşürebiliyor.

Haberin Devamı

Cinsellikten vazgeçmeyin

Günümüzde cinsel sorunlar artık başarıyla tedavi edilebiliyor. Kadınlarda hormon tedavileri, vajinal destekler, kas eğitimleri; erkeklerde haplar, penis ütüsü, enjeksiyonlar gibi tedavilerle cinsel fonksiyonlar iyileştirilebiliyor. Önsevişme tekniklerinin geliştirilmesi, cinsel rutinin değiştirilmesi, cinsel iletişimin artırılması çiftlere yardımcı oluyor. Karşınıza çıkan engellerde pes etmediğinizde, cinsellikten vazgeçmediğinizde ve altın yıllara adapte olmak istediğinizde size önerebileceğimiz pek çok çözüm yolu var.

Haberin Devamı

Altın yıllara hazırlık rehberi

n Menopoz ve andropozu iyi takip edin. Seks hormonlarınızı kontrol ettirin. Jinekolojik ve ürolojik kontrolleri aksatmayın.
n Hormon tedavileri konusunda fikir alın. Kadınlarda sistemik ve/veya lokal hormon tedavileri sıcak basması, terleme, asabiyet, kuruluk gibi şikayetlerin, erkeklerde testosteron yerine koyma tedavileri libido kaybı, sertleşme sorunu, moralsizlik, kas kaybı, kemik erimesi gibi sıkıntıların giderilmesinde kullanılabiliyor.
- Orta yaşlardan sonra değişecek cinsel fonksiyonlarınız hakkında detaylı bilgi alın. Bir uzmanla cinsel rutininizde, cinselliğe hazırlık sürecinde, cinsel davranışlarda neleri değiştirmeniz gerektiğiniz öğrenin.
- Vücut sağlığınıza dikkat edin. Sağlık sorunları ve ilaçlarınızın hangi cinsel sorunlara yol açacağını ve bu yan etkileri nasıl hafifleteceğinizi danışın.
- Eşinizde cinsel fonksiyon anlamında meydana gelen değişimleri takip edin ve tedavisinde yanında olun.
- Eşinizle cinsel iletişim kapılarını açın. Yaşadığınız değişimleri, hislerinizi, düşüncelerinizi, endişelerinizi onunla paylaşın. Gerektiğinde birlikte tedavi arayışına gidin.
- Cinsel bir probleminiz varsa vakit kaybetmeden bir uzmana başvurun. Doktorunuz sorununuzun fiziksel mi, yoksa psikolojik bir neden mi kaynaklandığını araştıracak ve size en uygun tedavi planını oluşturacaktır.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR