Kadınlarda en sık görülen cinsel sorun: İSTEKSİZLİK

Tüm dünyada yapılan araştırmalar kadınlarda en sık rastlanan cinsel sorunun isteksizlik olduğunu gösteriyor. Neredeyse 10 kadından 4'ü cinsel isteksizlikten yakınıyor. Maalesef bu kadınların pek çoğu tedavi arayışına gitmiyor ve giderek şiddetlenen cinsel sorunlarla karşılaşıyor. Halbuki bu sorunu geçiştirmek doğru değil.

En komplike cinsel sorun

Kadınlarda cinsel isteksizliğe en komplike cinsel sorun diyebiliriz. Bunun nedeni isteksizliğin altında çoğu zaman birden fazla neden bulunması. Kimi zaman organik nedenler (örneğin hormon dengesizlikleri, kullanılan ilaçlar, operasyonlar) kimi zaman da psikolojik ve duygusal nedenler (ilişki çatışmaları, cinsellikle ilgili yanlış bilgiler, vücut imajı sorunları, cinselliğe konsantre olamama, performansla ilgili olumsuz düşünceler, yetiştirilme tarzı vs) isteksizlikte etkili olabiliyor. Depresyon, kaygı bozuklukları, aşırı stres ve diğer psikolojik sorunlarda da isteksizlik sık görülüyor. Cinsel uyarılmadaki yetersizlikler, kısa önsevişme, birliktelikte zevk veren tekniklerin uygulanmaması, cinsel zevki azalttığından isteği olumsuz etkiliyor. Diğer cinsel sorunlar (orgazm olamama, ağrı sorunları, uyarılma problemi) uzun vadede cinsellikten soğuma yaratıyor ve libidoyu düşürüyor. cinsel isteksizlik 20-30lu yaşlardan itibaren gelişebiliyor. Ancak ilerleyen yaşla beraber meydana gelen hormon değişimleri de isteği düşürebiliyor.

Haberin Devamı

Kendinize bu soruları sorun

- Cinsel isteksizlik ne zaman başladı?

- İsteksizlik cinselliğin başından beri mi var, yoksa sonradan mı gelişti?

- Bir anda mı oluştu yoksa yavaş yavaş zaman içinde mi arttı?

- Başka bir cinsel sorun yaşıyor musunuz (örneğin orgazm sorunu, cinsel ağrı, vajinismus veya uyarılma problemi?)

- Cinsellikte size keyif veren yeterli bir uyarılma oluyor mu?

- Cinsellikte sık sık zihniniz dağılıyor ve konsantrasyonunuz bozuluyor mu?

- Herhangi bir sağlık sorununuz var mı (örneğin diyabet, tiroit sorunları, hormon dengesizliği gibi?)

- İsteksizlik yaratacak herhangi bir ilaç alıyor musunuz (mesela antidepresan türü ilaçlar)?

Haberin Devamı

- Süregelen ilişkinizde sorunlar var mı?

- Cinsellikle ilgili yeterli bilgiye sahip olduğunuzu düşünüyor musunuz?

- Cinsel isteksizlik nedeniyle kişisel veya partnerinizle sorunlarınız oluyor mu?

Ne yapacaksınız?

Öncelikle cinsel isteksizlik sorununuz varsa problemi geçiştirmeyin. Unutmayın ki cinsel sorunları görmezden geldiğinizde problem ortadan kalkmıyor. Tüm cinsel sorunlarda erken tedavi hem kendi psikolojiniz hem de ilişki kaliteniz açısından büyük önem taşıyor. Cinsel isteksizlikte öncelikle isteksizliğe neden olabilecek faktörler derinlemesine araştırılıyor. Gerektiğinde hormonsal, jinekolojik, nörolojik ve psikolojik incelemelerle isteksizliğin nedenleri kesinleştiriliyor. Sistemik ve lokal tedaviler, cinsel bölge uyarılmasını arttıran tedaviler, psikolojik destek ve cinsel terapi ödevleri başarılı sonuçlar veriyor. Eğer altta yatan ve cinsel isteksizliğe neden olan bir başka cinsel sorun varsa bu problem çözümleniyor. Cinsel isteksizliğe neden olan diğer hastalıklarda, kullanılan ilaçlarda düzenlemeler yapılıyor. Hayat tarzı önerileri (beslenme tarzı, egzersizler, bitkisel ürünler gibi) veriliyor. En önemlisi de cinsellikten nasıl daha fazla zevk alınabileceğinin anlaşılması için detaylı bir cinsel bilgilendirme, kadın cinsel bölge anatomisi, kadın-erk ek farkları, orgazm fizyolojisi ve cinsel kaslar hakkında cinsel eğitim veriliyor.

Haberin Devamı

Eşlerin cinsel sorunu kadınlarda isteği azaltıyor

Çalışmalarımız erkekte sertleşme probleminin kadınlarda cinsel tatmini neredeyse yarı yarıya azalttığı gösteriyor. Yine erken boşalma da kadınlarda uyarılma ve orgazm problemine yol açıp cinsellikten soğuma yaratabiliyor. Dolayısıyla cinsel isteksizlik şikayetinde çifti birlikte değerlendirip eşin cinsel fonksiyonlarını da incelemek gerekiyor.

DİĞER YENİ YAZILAR